Турски министър поправи чужд журналист: "Тюркийе", не "Търки"

Новото име вече беше използвано и в Съвета за сигурност на ООН
16 юни 2022 21:23, Елка Василева
41
Турски министър поправи чужд журналист: "Тюркийе", не "Търки"
Снимка: архив, БГНЕС

Турският външен министър деликатно обърна внимание на чуждестранен журналист, че страната му вече не е "Търки", а "Тюркийе" по време на пресконференция в турската столица, съобщава информационният сайт Хаберлер.

Още по темата
Запитан на английски език докога ще продължи съпротивата на Турция ("Търки") срещу присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, Мевлют Чавушоглу обърна внимание на журналиста, че вероятно е имал предвид "Тюркийе". След забележката кореспондентът се поправи и зададе отново въпроса си по време на пресконференция в Анкара снощи на турския първи дипломат с колегите му от Норвегия и Ирландия.

Външният министър на Турция отговори, че вдигането на блокадата е свързано с отговора, който страната му ще получи от двете скандинавски страни.

"Предадохме както на НАТО, така и на двете страни и безпокойствата, и очакванията си", каза Чавушоглу и добави: "Изпратените ни документи далеч не покриват очакванията ни".

Името на Турция наскоро бе променено на "Тюркийе" след отправено от страната искане за това пред ООН. За пръв път този вариант на името вече беше използван и в Съвета за сигурност на ООН вместо досегашното "Търки", напомня Хаберлер.  
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бул.гаристан а не България
36
8
 
0
 
! Отговори
ишкембе чООООрба преди 1 година
Както и да си кълчат езика, си остават все чобани.
35
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Научете се и вие дургари булгари да произнасяте Тюркийе. След като се приключи с освобождаването на вилайета Шам (Сирия), Тюркийе ще започне "специална военна операция" за освобождението и на Румелийския вилайет. И след това и на вашите пашапортос ще пишува "поданик на Тюркийе". И зубрете турския език.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубава работа, ама...
33
2
 
2
 
! Отговори
Кера преди 1 година
Така се прави.
32
5
 
6
 
! Отговори
ОСМАН преди 1 година
1071 АЛПАРСЛАН РАЗБИВА АРМИЯТА НА РОМЕН ДИОГЕН,И ТУРЦИТЕ ЗАВЛАДЯВАТ ЦЯЛА АНАТОЛИЯ ПОЧТИ ДО КОНСТАНТИНОПОЛ,1300 ГОДИНА ОСМАН СЪЗДАВА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ,1453 ФАТИХ СУЛТАН МЕХМЕТ ХАН ПРЕВЗЕМА ИСТАНБУЛ..И Т.Н.И Т.Н ПОСЛЕ В ГАЛИПОЛИ МУСТАФА КЕМАЛ АТАТЮРК РАЗБИВА ВСИЧКИ ЗАПАДНИ АРМИИ ЗАЕДНО С ГРЪЦКИТЕ ПЪЛЧИЩА И ГИ ПОГРЕБВА В МОРЕТО...21 ВЕК РЕДЖЕП ТАЙИП ЕРДОГАН ТУРСКИ ЕЛЕКТРОМОБИЛ.НАЙ ДОБРИТЕ ДРОНОВЕ В СВЕТА НАЙ ГОЛЯМОТО ЛЕТИЩЕ .НАЙ ДЪЛГИЯ ВИСЯЩ МОСТ В СВЕТА .... ....
31
5
 
5
 
! Отговори
ОСМАН преди 1 година
ТЮРКИЕ ЩЕ БЪДЕ ЗВЕЗДАТА НА 21 ВЕК!ПИГАЙ ФРАНЦУЗИТЕ КАК ИМ СПРЯХА ТОКА НА ВОЕННИТЕ КОРАБИ ТА СЕ ЛУТАХА ИЗ МОРЕТО ТРИ ДНИ БЕЗ ПОСОКА,ЗА ГЪРЦИТЕ ДА НЕ ГОВОРИМ ,ТУРЦИЯ ГИ МАЧКА КАТО МАЧЕ У ДИРЕК,КОГАТО СИ ПОИСКА.НЯКОЙ СЕ РАЗМЕЧТАЛ ТУКА..ХА ХА ХА. ТУРЦИТЕ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ВОЙНИ В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ,ЧИНГИС ХАН Е ЗАВЛАДЯЛ ПОРОВИНАТА СВЯТ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЮРКСКАТА ВОЙСКА ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА...ОТТУК НАСЕТНЕ ТУРЦИЯ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА Я СПРЕ..ВЕКЪТ НА ТУРЦИЯ...NE MUTLU TURKUM DIYENE!
30
11
 
2
 
! Отговори
Kostas Linke преди 1 година
Туркия трябва да се казва Северна Сомалия , или Нов Пакистан .. Това племе ще яде много бой и ракети от Гърция и Франция и от Голям Курдестан --- мнооого много скоро .
29
0
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Гърците онаследяват Византийската Реформа на Юстиниян Велики 52:7-565 г. , когато звук б БЕТА става звук в ВИТА , а ЕТА-- на ИТА . А до 18 век е нямало единна норма какво да се изговаря при Бета -- б или в.Тогава решават да оставят византииския говор за Норма , а не Античния Говор = ,бета . И за б --- да се изписва МП .
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Килииното училище е било създадено сто години преди да се говори за Царство България . За какво робство се пише
27
2
 
3
 
! Отговори
Румен преди 1 година
До 24. Това което пишеш не е така. В Османската империя е имало много етноси и най голямата част за управление е била на територията на Египет , Сирия. Това е измислица че са писали на арабски турците като не са се определяли турци. И в Турската Научна Академия се знае това което пиша
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25Пропускат "л" нарочно, иначе си ни наричат Булгария :))
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20Сърбите ни наричат Булгария)))))Грешиш, казват ни БУГАРСКА.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РуменТурците са писали на арабски преди Ататюрк да въведе латиницата, тоест ние едва не превзехме Истанбул през балканските войни и той челяка реши, че с Османската империя е свършено :)) Те иначе са си съществували турците, не в България естествено, но определено ги е имало през 12-13 век, византийците отдавна ги натискаха :))
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пуйка, а не Търки
22
12
 
2
 
! Отговори
Румен преди 1 година
До 15. Колко пъти ще обеснявам , че турско робство няма . Защото държава Турция се появява 70 години след България. Турция е държава с писменост от 1923 г. До тогава такава държава няма , няма и писменост . Има Османска империя, която граничи с Великата Свещеника Римска Империя по билото на Стара планина.С подписан мирен договор 1777 година в Свищов.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18 Укрите да нети казвам как казват България.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18 Турците ни наричат ***, един вид ни мислят за техна колония, което може да бъде само в техните фантазии :)) Сърбите ни наричат Булгария, като изпускат леко буквичката "л", макетата като школувани от сърбежите също го произнасят така, но нашето име е древно и неповторимо, за разлика от пуйките :))
19
4
 
3
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Между другото, на трона в Цариград първо ще стои антихриста. Няма да се подвизава в САЩ или Русия. Турците ги очакват тежки, много тежки времена. Всичко което се случва в момента в Украйна и Сирия е свързано само и единствено с това.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7умишлено казват на България "Вyлгариа" като се оправдават, че не можели да произнасят 'б'.)))))))Това е истина гърците заменят' Б' с 'В'.Град Видин е гръцкият вариант на Бдин,. Име придобило известност по време на Византийското владичество.