Хиляди на протест във Великобритания заради кризата

Настояват за действия от правителството
18 юни 2022 20:53, Росен Стойчев
72
Хиляди на протест във Великобритания заради кризата
Снимка: БГНЕС/EPA

Няколко десетки хиляди хора участват в протестно шествие в центъра на Лондон в събота на фона на нарастващата икономическа криза в Обединеното кралство. Участниците в акцията, която бе излъчена от Sky News, настояват правителството на Борис Джонсън да предприеме по-решителни мерки в подкрепа на населението.

Маршът започна от Портланд Плейс в 12:00 местно време и завърши на площада пред Парламента срещу Уестминстърския дворец. Както се вижда на кадрите, демонстрантите носят със себе си плакати и банери, призоваващи Джонсън и членовете на кабинета да си подадат оставката, както и музикални високоговорители, от които звучат хитът Money, Money, Money на ABBA и I Need A Dollar на Aloe Black.

Още по темата
Сред протестиращите са и железопътни работници, които организират най-голямата си стачка от 33 години следващата седмица, след като железопътните компании решиха да замразят увеличението на заплатите и да уволнят някои служещи, съобщи БГНЕС.

На демонстрацията, организирана по-специално от Британския конгрес на профсъюзите (TUC), бяха забелязани от видни опозиционни политици, включително зам-лидерката на Лейбъристката партия Анджела Рейнър. TUC изчисли, че в Обединеното кралство заплатите остават практически непроменени в продължение на почти 15 години, което в условията на инфлация води до намаляване на реалните доходи. Профсъюзът заяви, че всеки работещ британец е загубил средно около 20 000 паунда от 2008 г. насам, тъй като ръстът на заплатите е минимален в сравнение с инфлацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
5
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
РошавиятБОРКО си въобрази че пак ще прави империя от тоя потъващ и изцяло зависещ от външни ресурси остров! ИДЕ ЗИМА ще слагате сняг в буркани!
63
7
 
4
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен 64 --- Да, това е така, защото англичаните не са славянски уфси, а будни хора и ако нещо не им харесва НИКОГА не плюят по правителството, като българските ачкопеци из кръчмите, а директно отиват на протест. Досега не съм чул освен за футбол и гаджета някой в Лондон да говори за политика из пъбовете. За руснаците не ми се дума, тъй като те са са само-садомазохисти и обичат режимите и да ги стрижат като кочовете.
62
0
 
8
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Значи, ако бирата в Англия е 4 паунда и 80 пенса, а бирата в България - 2.99 лева, вече стана ясно, че е в пъти по-скъпа за българския работник, нежели бирата - да речем в Лондон - за лондонските бачкатори и още по-скъпа за български турист визитиращ Острова, докато бритиш екскурзиантът ще плати 2.99 лв, които за британеца са 1.31 паунда. Правилно е казал колегата по-долу, че НЕ трябва да се прави подобна "уравниловка" и/или сравнения, защото са много наивни.
61
1
 
5
 
! Отговори
Глас от тъдява преди 1 година
Всичко е скъпо, ако си сам може и да не те засегне толкова че тази седмица вместо 40 ще платиш 50 евро на касата, но ако сте 4 души... за месеца са 200 евро горница като сметнеш и още толкова за по-скъп транспорт и ток и вече си с 400 кинта назад а това е сума която трудно се компенсира със същата заплата
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен инфлацията "не ме лови", защото почти 10 години работих за 700-900 евро, от тази година на новата работа вземам 1300-1500, но спор няма че всичко е с +30%. И за хора които продължават да вземат миналогодишната заплата балтията е осезаема.
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От музикалните високоговорители звучат: Дръжте си доларете, не ми е нужен долар. Борко, дай ни рубли скандират протестиращите. Вместо стачки в Русия, които да свалят Путин, идват неподчинения в Наглобритания и Еесовската Зона, които са предвестник на Системната криза.
58
0
 
13
 
! Отговори
ааааааа преди 1 година
росене,не така моето момче!Каква е тази руска пропаганда в днесюесей?Поддържай правилна американска линия!Тези англета протестират в подкрепа на борис джонсън.в подкрепа на укрите и в подкрепа на американците
57
0
 
5
 
! Отговори
До 57 преди 1 година
Има решение - не си купуваш българска бира, а отиваш в нормален супермаркет и си избираш от богатото разнообразие от видове и марки бира.
56
2
 
24
 
! Отговори
До 57 преди 1 година
Правите фатална грешка. Един работник в БГ получава 1000 лева на месец. 1000 лв = 438 паунда, а тази сума взема най-,най-отрепаният чистач в Англия за 1 седмица, без овъртайм, без съботни и неделни дни, а за месец 4 х 438. Така че бирата на Острова излиза в пъти по-евтина на британеца спрямо бирата на българинът в БГ. Никога не правете подобни "уравниловки".
55
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Булгариан кога или него всичко го устроива
54
2
 
12
 
! Отговори
до Sir преди 1 година
Вярно е, а най-горчи бирата дето на бутилките пише 2.99 лева а я купуваш за 4.80 ПАУНДА. Което не се купува с пари се купува за много пари, където и даси тази максима си е в сила.
53
14
 
9
 
! Отговори
cekyko преди 1 година
До Даааа - Ако се намираш при букмейкърите в някой Улиъм Хил, Пади Пауър и так далее виждам, че си решил да хвърлиш доста пари на вятъра за куцото магаре в едно конно състезание с елитни коне. С други думи, капитализмът ще се срине, само тогава, когато Путин и путинчетата спретнат комунизма, или - НИКОГА. Това си го запиши някъде и го чети преди лягане и по време на закуска, за да ти държи влага през целия ден.
52
6
 
26
 
! Отговори
Sir преди 1 година
До Johnnie - Бананите, портокалите, мандарините, ябълките, крушите, боровинки, сливи - малки и големи ;) - картошки, домати, краставици, лук - вкл. и зелен, и каквото ти дойде на ум го има в изобилие. Ако доматите не ти харесват, прескачаш до някой Туркиш шоп (Турски магазин) и си купуваш десет пъти по-хубави домати, чорбаджийски чушки, че даже и български кашкавал, сирене, лютеници, шкембе чорби, кюфтаци и каквото ти дойде на акъла.
51
3
 
18
 
! Отговори
Johnnie преди 1 година
Ужас. А с бананите как са ?
50
6
 
26
 
! Отговори
До Sir преди 1 година
Прав си че не трябва да ги боли дедовия защото парите които взимат са им достатъчни...но те не са Българи. Те си знаят, че има едно увеличение на цените Януари месец и увеличение на заплата Април месец. И не могат да приемат това, че цените вече скачат за 3-ти път пък било то и с 5 пенса.А още повече горивото. Но главния проблем им е ипотеката, защото вдигат и нея от този месец.
49
17
 
17
 
! Отговори
Даааа преди 1 година
Целия ш.и.б.а.н капитализъм фалира. Това се знаеше отдавна. Западът, включително и ние ще се гърчим в глод и мизерия, ще стигнем до гражданска война. И тогава този глупав народ ако не избие всеки един частник, всеки един капиталист пил му кръвчицата толкова години, ще измре в забрава
48
10
 
26
 
! Отговори
cekyko преди 1 година
Завидно познаване психиката на англичаните. Точно така е. Магазините им пращят от стока, хората са задоволени, пъбовете, ресторантите, пицариите, кафетериите - препълнени и много често трябва да чакаш, за да седнеш или да си вземеш каавето за из път (take away / to go) и т.н. Като гледам какви познавачи на Запада са се навъдили из форума, със свирепа упоритост мога да твърдя, че от тяхно село не са излизали.
47
0
 
12
 
! Отговори
Нали искат преди 1 година
И затова си ги получават..
46
8
 
20
 
! Отговори
Sir преди 1 година
До ха ха - Тези протести са като нашите първомайски манифестации. Почти всички отиваха под строй, а след това - на запой. Та така и ингилизите. Това, че цените на хляба са се "покачили" с 2 пенса за последната година, млякото, месото, плодовете и зеленчуците с 1% на англичаните им дреме на сайдера. Един *** бояджия взема над 20 паундна на час и му е през дедовия подобно увеличение на цените. За специалистите - да не думам. Това е хайлякчийска манифестация и нищо друго.
45
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кофти е, но ще свикнат. Не може вечно шарени чорапи, един ден идва мазния и за тях.