Зеленски: Очаквам нови атаки от Русия, готови сме

На бойното поле Русия цели да превземе целия Донбас
20 юни 2022 06:30, Александър Попов
199
Зеленски: Очаквам нови атаки от Русия, готови сме
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Украинският президент Володимир Зеленски изрази очакване Русия да засили атаките си тази седмица на фона на срещата на върха на Европейския съюз, на която лидерите на 27-те ще обсъдят дали да подкрепят кандидатурата на страната му за членство, предаде Ройтерс.

"Очевидно трябва да очакваме тази седмица от Русия засилване на враждебните действия. Ние се подготвяме. Готови сме", каза Зеленски в традиционното си среднощно видеообръщение.

Украйна подаде молба за присъединяване към ЕС четири дни след началото на руската инвазия на 24 февруари. В петък Европейската комисия препоръча бившата съветска република да получи статут на кандидат за членство. Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят въпроса на срещата си в четвъртък и петък, като се очаква да одобрят молбата на Украйна, въпреки опасенията на някои държави.
Самият процес на присъединяване обаче може да се проточи дълги години, отбелязва Ройтерс.

Влизането на Украйна в ЕС би било в разрез с една от целите, обявени от руския президент Владимир Путин, когато той нареди инвазията: южната съседка на страната му да остане извън западната сфера на влияние. В петък Путин увери, че няма "нищо против" членството на Украйна в ЕС. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче каза, че Русия следи внимателно въпроса, предвид засиленото сътрудничество между държавите членки в областта на отбраната, отбелязва още Ройтерс.

На бойното поле, руските въоръжени сили и подкрепяните от тях сепаратисти се опитват да превземат изцяло Донбас - източния украински регион, който бунтовниците вече контролират частично от 2014 г. Главната цел на офанзивата сега е Северодонецк. Вчера Русия обяви, че е превзела Метьолкино - село в източните покрайнини на промишления град в Луганска област, и че много украински бойци са се предали. Украинската армия призна за руски "частични успехи".

Предалите се вчера в Метьолкино бойци от украинския националистически батальон "Айдар" са започнали да дават показания срещу свои бойни другари, заели позиции в химическия завод "Азот" в Северодонецк, заяви пред ТАСС източник от "Народната милиция" на провъзгласената от сепаратистите "Луганска народна република" (ЛНР).

Той каза, че преговорите за деблокиране на предприятието засега не се увенчават с успех, като обвини "чуждестранни наемници", че пречат.

Вчера лидерът на Чечения Рамзан Кадиров обяви, че подразделения от руската република и силите на ЛНР приключват последния етап от прочистването на Метьолкино.

Губернаторът на украинската Луганска област Сергий Гайдай каза, че руската армия контролира "основната част" от Северодонецк, но не и целия град, след интензивни сражения. Гайдай призна също, че руска атака срещу Тошковка, на 35 километра на юг, е постигнала "известен успех".

Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди по независим път съобщенията на воюващите страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още по темата: Володимир Зеленски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
3
 
4
 
! Отговори
Ясно е! преди 1 година
Тоя комедиен артист май наистина си мисли че като си прави фотосесии по медиите с тая каки тениска, а и с бронежилетка и с подъжана брада на една седмица, ще изглежда по-висок и страшен. Само корумпираните EU костюмирани наглеци може да впечатли, като им се кара и навиква люто с трениран дрезгав глас.
121
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
президент си на един разрушен коптор благодарение на "мъдрите" ти решения, *** празноглав
120
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ще победи Украйна това е ясно и после ще я заличи от световната карта.
119
1
 
2
 
! Отговори
Анинимен преди 1 година
Президент Путин, прекратете войната ! Та Вие показахте на света коя е Русия! А Руския народ най-накрая случи на държавник!
118
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вовата неизбежно ще смачка фашистите
117
14
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Г-н Зеленски, отстъпете им тоз Донбас най-после, че ребятата се измъчиха.
116
2
 
9
 
! Отговори
Евакуатор преди 1 година
Споко, ще ги "евакуирате" както "евакуирахте" и азовци.
115
1
 
15
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
ТОЗИ ПРОДЪЛЖАВА ДА СИ ИЗБИВА НАРОДА И ДА УНИЩОЖАВА ДЪРЖАВАТА, НО НЯМА КАК... АКО НЕ ГО ПРАВИ, ЩЕ ГО СВАЛЯТ И НА НЕГОВО МЯСТО ЩЕ СЛОЖАТ ДРУГ ЗАПАДНИТЕ ГОСПОДАРИ !
114
1
 
7
 
! Отговори
Хмм... преди 1 година
Ало зеления напушняк сменяш ли я от време на време тая тениска бре? Тая гледам нещо се е позапъснала така.
113
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе не сте готови. Готови сте, ама не в такъв смисъл.
112
1
 
9
 
! Отговори
туз преди 1 година
ЗАЩО се казваш зелен --- кога ще озрееш
111
1
 
8
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
*** с глупаците тоз клоун Зеленски
110
1
 
10
 
! Отговори
Брад Пит преди 1 година
Братле, защо изтри линка с Укро-водолазите? Много беше забавен, хахаха :D
109
1
 
16
 
! Отговори
новото нормално преди 1 година
На актьорчето му дай да се изявява медийно. Онзи ден го даваха - за пръв път отива в южна Украйна след началото на военните действия, среща се с бойците там и си правят... селфита. Това нормално ли е??
108
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предалите се вчера в Метьолкино бойци от украинския националистически батальон "Айдар" са започнали да дават показания срещу свои бойни другари.Как може да предаваш бойните си другари!
107
2
 
8
 
! Отговори
Народеее!!!! преди 1 година
Нагърмяна зелена *** още малко ти остава!
106
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен146 Той наркомана изобщо няма армия. Украинците се предават и остават само наемниците и фашистите хазароукропи. Парите и оръжията, които му пращат от САЩ, НАТО и ЕС отиват за тези убийци и по сметките на хунтата в Кiев.
105
4
 
17
 
! Отговори
мак преди 1 година
Щом са готови, може би най-сетне зеления ще спре да хленчи за предоставяне на оръжия за тях. Стига толкоз с помощите. А за присъединяване, ясно е, че ес се стреми да ги приюти не защото фоннещоси и шайкатае са убедени, а напук на Путин, с който води война още преди той да нападне Украйна.
104
1
 
11
 
! Отговори
До до руския гей преди 1 година
Най голямото постижение на САЩ е петродолара,с който държаха света за топките.Всеки опит за промяна на тази система завърши като Кадафи и Саддам.
103
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Готови сте, зачи. Скрихте ли се добре сред цивилното население?