Подписаха протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО

Предстои ратификация от всички 30 държави от пакта
Обновена: 5 юли 2022 13:30 | 5 юли 2022 12:37, Елка Василева
28
Подписаха протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

В щабквартирата на НАТО бяха подписани протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към Алианса.

Още по темата
Двете страни подадоха молби за членство през месец май, а искането им беше утвърдено на срещата на върха на НАТО в края на миналия месец в Мадрид, припомня БНТ.

Посланиците на страните от НАТО подписаха днес протоколите за присъединяването на Швеция и Финландия към алианса. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в Брюксел с външните министри на двете страни, които предстои да се присъединят към военнополитическия съюз.

Столтенберг призова оставащата процедура по ратификацията на протоколите от държавите в НАТО да се завърши бързо и изрази очакване това да се случи в следващите месеци. Той нарече днешния ден "исторически" и отбеляза, че двете държави споделят общи цели и са изправени пред същите заплахи, както съюзниците.

Генералният секретар благодари на Турция, Швеция и Финландия, че успяха да постигнат споразумение по изложените от Анкара възражения. Той поясни, че до ратификацията на протоколите Швеция и Финландия ще имат статут на поканени в алианса и ще участват в заседанията на съюзниците. По неговите думи никога досега пактът не е разглеждал с такава скорост молби за присъединяване.

Очакваме бърза ратификация, заяви финландският външен министър Пека Хависто. Неговата шведска колега Ан Линде посочи, че днес е направена значителна стъпка към пълноправното членство в НАТО, предаде БТА.

Това е поредната стъпка към членството на Швеция и Финландия, след като Турция реши да оттегли своите възражения. На 28 юни трите страни подписаха меморандум, в който бяха включени всички проблемни за Анкара въпроси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
11
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"Всичко върви по план" -- Известен кремълски шахматист, 2022.
2
7
 
15
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Кремълското джудже получи точно това което не искаше - браво стратег!
1
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честито им! Сега вече и двете имат общо насочена една ракета Сармат. За двете държави стига. Може би в Нато вече ще се чувстват много по сигурни ...покойници