Естония ще забрани руските и беларуските граждани да носят оръжие

Около една четвърт от населението на Естония е етнически руско
16 юли 2022 08:29, Елка Василева
110
Естония ще забрани руските и беларуските граждани да носят оръжие
Снимка: архив, БГНЕС

На руските и беларуските граждани, живеещи в Естония, скоро ще бъде забранено да носят оръжие съгласно условията на коалиционното споразумение, което ще бъде подписано от новото правителство, предаде ДПА.

"Разрешителните за носене на оръжие на граждани на Руската федерация и Беларус ще бъдат обявени за невалидни и издаването им ще бъде отменено", се казва в част от споразумението, цитирано от естонските радиостанции.

Лаури Лаанеметс, който ще бъде новият министър на вътрешните работи, потвърди плана. Въпреки това влизането в сила на разпоредбата може да отнеме няколко месеца, тъй като първо ще са необходими промени в закона.

Асоциацията на собствениците на оръжие в Естония още през март предложи законите за оръжията в страната да бъдат променени така, че само естонски граждани, както и граждани на други държави от ЕС и НАТО да могат да притежават огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Естония и други източноевропейски държави са под напрежение след нахлуването на Русия в Украйна по-рано тази година. Мнозина се опасяват, че ако Русия завладее Украйна, тя може да обърне поглед към други бивши съветски републики като Естония.

Около една четвърт от населението на Естония е етнически руско, въпреки че много от тези хора имат и естонско гражданство.

Либералната Партия на реформите на министър-председателката Кая Калас приключва договарянето на ново коалиционно правителство със Социалдемократическата партия и консервативната партия "Отечество". Очаква се новото правителство да бъде съставено до няколко седмици.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
8
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
По принцип чужди граждани да се разхождат с оръжие се случва само в единични случаи и със специално разрешение.предполагам, че за страните от ЕС има междудържавни съглашения или обща рамка за Съюза, но русци и бели русци в тоя въпрос са непричом.
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представете си, че на Виденовите протести, имаха хората отъжие ... мдам ... ухухух .. хубавичко щеше да е ... Дали щяха да са толкова смели в лъжите и кражбите си след това?
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SS 68 - Да дойдате 2-3 каруци, всеки с по една свободно одавана пушка, ще те питам тогава ...
66
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SS - 71 - Защо ще се въоръжаваш, като идвала зима? Не е ли по-разумно, да се обедииш с дурги хора, да сечете дърва и да си помагате? Ох, извинявай - забравих, че говоря със социопат, който редовно приканва хората, да се готвят за партизански войни и ползва инициалис, свързани с нацистката армия.
65
3
 
4
 
! Отговори
SS преди 1 година
А вие раята се ВЪОРЪЖАВАЙТЕ КОЙ С КАКВОТО МОЖЕ,ЧЕ ИДВА ТЕЖКА ЗИМА С НЕПРЕДВИДИМИ ПОСЛЕДИЦИ !
64
6
 
14
 
! Отговори
Срам преди 1 година
Голям страх я тресе тази малка страна.
63
5
 
7
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 1 година
Много внимателно написана статия. Никой няма да взема оръжието на естонски граждани от какъвто и да било произход. Просто тия които нямат гражданство вече няма да размахват оръжие и после да се крият в "родната" страна, както правеха досега.
62
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 1 година
До 65 Аз съм ловец драги и в къщи имат 3 броя огнестрелно оръжие ! Но съм за свободната продажба на оръжие !
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"че само естонски граждани, както и граждани на други държави от ЕС и НАТО да могат да притежават огнестрелни оръжия и боеприпаси." Защо ли ...
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 63 - "Зелените човечета", дойдохо с пълно бойно снаражение, обучение и планове, разуснаване и дйестваха организирано или поне така се говори. Никойне е твърдял, че случайни граждани са си хванали линчото оръжие и са станали някакви партизани през уйкндите и между времето в коеот са карали децата на училище и после до работа.
59
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SSСамо като види как си се наименовал и плюнката не си заслужава да хвърли човек по тебе!като си скапан неврастеник няма кой да ти даде законно оръжие,не чакай!А това си е чист ЕСТОНСКИ НАЦИЗЪМ!
58
3
 
3
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Всички руснаци в една държава!;)))
57
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Естония. Уж мирни граждани зелени човечета няма да изникнат при тях.
56
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нацисти!
55
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво? Защо ще им отнемаш оръжиетео на хората? Ако щяха да "възстават", щяха да го направя и да им вземеш пистолетите, янма да помгне, защото щяха да изнамерят далеч помощни оръжия. Сега какво им казваш? Вашите права не значат нищо за нас. Може да ви ги отнемем когато ни кефне. И какво очакваш? Уважение към правителствот и система? НЕ! Само параноя и недоверие, както и постояннооглеждане за изход от ситуацията!!!
54
3
 
11
 
! Отговори
Конц. Лагер 2.0 преди 1 година
Следваща стъпка: За да защиим етническо руското население от омраза и проблеми с другата чааст от населението, е създадем центрове в които ще ги пазим, като вписването и извеждането в такива центрове, ще е съпроводено не само с отнемне на оръжие, но също така с отнемане на имущество и пари, титли и професионални квалификации, правото на свободна работа и нищо няма да подлежи на обсъждане. Отказалите се, ще бъдат затворени в центъра, защото е де факто затвор, ака или иначе.
53
0
 
6
 
! Отговори
SS преди 1 година
Тук само шапкарите ,връзкарите и бизнесмените с пари имат оръжие ! Другите са рая ,и *** !
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая е мнгоо куха. Защо ще им отнема оръжието? Я да си представим двете възможности. ВЪзможност А - това са норамлни хора, искаши нормален живот. Ти им казваш дайте си оръжието, че да няма проблеми и те го дават, защото не са планували никакви проблем. Вариант Б - това са хора, които чакат удобен момент, по команда от "враговете", да търгна с оъъжията си по улиците. Честно - мислите ли, че ако им акжете дайте си пистолетите, ще ги дадът доброволно или "враговете", няма да ги снадбят с AK-47?
51
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над 50% от населението на Естония е руско, а за справка цялото население на Естония е 1,5 милиона души. Хубава страна е но нямам идея за какво се правят на важни.
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако българите имаха достъп до оръжие през 90-те, ВИС, СИК, МУЛТИГУП и други нямаше да ги има ...