Папата се извини за асимилацията на индианците в Канада

Насилственото приобщаване към християнството разрушило културата им
26 юли 2022 09:39, Елка Василева
27
 Папата се извини за асимилацията на индианците в Канада
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск се извини за съучастието на Католическата църква в "унищожителната" политика на Канада за асимилация на коренното население.

Още по темата
На среща с представители на техни общности в населеното място Мъскуасис, източно от град Едмънтън, той заяви, че насилственото приобщаване към християнството на индианците чрез католически училища е разрушило тяхната култура, навредило е на семействата им и ги е маргинализирало за поколения напред, предаде АП.

"Смирено моля за прошка за злото, сторено от много християни на кореното население", каза папата край мястото, където се е намирало вече разрушеното училище за членове на племето ерминескин.

С дългоочакваното извинение Франциск започна своето "поклонение на покаяние" в Канада, което цели да спомогне за помирение между Римокатолическата църква и коренното население и да помогне за лекуването на раните на жертвите на политиката за асимилация.

Канадската Комисия за истина и помирение окачестви тази политика като равносилна на "културен геноцид", отбеляза АП.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Късно е! Трябваше са го направят преди 200 г.!
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо ги избиват, а после "Извинявай"... ?? Все едно нещо ще се промени с мъpлявото им извинение!
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма прошка за стотиците хиляди убити Индианци. И защо Папата ще се извинява не трябвали да се извинят наследствениците на завоевателите на чужди територии. Тази жега нещо му е размекнала главата на Папата.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папата е луд за връзване! Кой е той некъв си Аржентинец да ходи да се извинява от името на Канадци за нещо правено от Французи преди 500г? Тия на Запад изглежда всичките са друсани!
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Роза, църквената институция е като посредник-преводач, който ти казва "Ти си кух и неук. Не можеш да разговаряш директно с Бог и не проумяваш неговите отговори. Изповядай ми се, плати ми и аз ще те светна".
16
3
 
7
 
! Отговори
Папа Федераск преди 1 година
Аз съм един менте-папа, продал се на дявола по-евтино и от Юда!
15
3
 
2
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
Уакан Танка - Свещената Тайна никога нема да умре! Слава Тебе, Небе!
14
1
 
10
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
И като се извини.. какво?
13
3
 
9
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Жестът на папата е показен-с една дума-"виждате ли,сегашната католическа църква не е като предишната-осъзнава грешките!"Само че умните хора по света вече не вярват на църковните догми.Вярата в Бог е едно,а да вярваш на овехтели правила и канони отпреди хиляди години-съвсем друго!
12
1
 
3
 
! Отговори
няма такова нещо преди 1 година
До Анонимен 11На времето провериха във Ватиканските архиви и нищо такова не откриха!Нашите чак бяха разочаровани!Не желаейки да се смесват с местните,с"тия к-рви и пияници",една част от българите отиват в Панония и там посрещат маджарите!И заедно правят унгарският народ!Освен гръцкия фанатик,дето е написал тая глупост,никой никъде не пише такова нещо!
11
4
 
4
 
! Отговори
Веселин 7112136860 преди 1 година
Какво е християнството? Юдейски прозелитизъм,основаващ се на фалшификация на орфеизма,при която Дио Иисус,Дионисус,Дионисий Българинът Славяно-Трак бива подчинен на символът на злото-йехова. Юдаизмът,Ислямът и християнството са разни етапи на египетската чудовищност. Авраам е първовашистът фараон АкенАтон. Моисей е Рамзес Втори...Евреите са египтяни,тоест роми. Гърците и Римляните също са били роми.Преди около 2000 години именно ние разоъваме на кръст един юдеин,лъгал,че е рероден Дионисий.
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой знае колко обикновени хора (освен 52 боляри и семействата им)е избил Борис за да се приеме Християнството. Ослепява сина си, но църквата го прави светия. Св. Георги например е бил римски генерал. Убил е безброй хора, много от които християни. Но след това приема "правата вяра " и вече е светец който убива змей с копие. Конникът който убива змей е копи-пейст от старите "езически" религии. Християнството и исляма са политически религии за масите .
9
6
 
6
 
! Отговори
Веселин 7112136860 преди 1 година
Че папата е ненормален нанияк,съмнение няма,но се питам какво орави до папата тоя м.е.л.е.з,който няма почти нищо общо генетически с истинските индианци? И двамата са за бой. Ако тоя беше истински индианец никога наямаше да се унижи,сядайки до ватиканският педофил.Индианците са били бели,но расата им бива нихилирана от евреите на евреинът Христофор Колумб. Индианците ,повтарям,са били белокожи!!! Тоя прилича на някакъв еквадорски алкохолик ,а не на индианец. Освен това "индианец" е дума глупост.
8
4
 
6
 
! Отговори
ЦСКАр преди 1 година
И Християнството и исляма са Авраамически религии. Навсякъде тези "ралигии на мира" се налагат с насилие и зверства. Вълци в *** кожи
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А който не искал да приеме християнството, какво го превели? Избиването на коренното население на Америките, асимилация ли се вика? И не само там, католиците навсякъде са избивали хора. Инквизицията въведена от папите, колко народ по света е избила? Едва ли едно извинение ще оправи нещата.
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бре бре, питах за известната и призната педофилия в католическтата църква, и О, ЧУДО - коментарът ми изчезна? Едва ли е божия намеса
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И арменският поп да им се извини. Само истинските убиици и виновници за геноцида нямат намерение да се ивиняват. Те са заети с нови пъклени дела.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хахахаха Католицизмът е фалшивото Християнство. Единствената истина е Ортодокса, срещу който се водят войни за заличаване.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извинява се за нещо, с което няма общо, глупсот след глупост, на черните няма ли да се извини, че еволщцията ги е подминала?
2
3
 
19
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Няма по-голям лицемер от папата - независимо кой папа... Ватикана е гнездо на оси..... Най-голямото зло в последните 10века... ДА! Те са служители на бог, но техния бог е луцифер... Содом и Гомор.... Педоффилия и педддде растия облечени в расо, злато и сладкодумен морал зад който се крие ада.