Напрежение Турция – Гърция заради сондаж край Кипър

Атина не изключва ескалация и военно напрежение в района
1 авг 2022 15:46, Елка Василева
17
Напрежение Турция – Гърция заради сондаж край Кипър
Снимка: архив, БГНЕС

Покачва се отново напрежението между Атина и Анкара по повод съобщение, че новият турски сондажен кораб "Абдулхамид Хан" започва проучване до бреговете на Кипър. Според Атина това е нарушение на международното право, предаде БНР.

Още по темата
Атина очаква нови провокации от турска страна, съобщават гръцките медии, като се позовават на висши служители от министерството на отбраната.

Причината за поредното напрежение е съобщението, че Турция пуска нов сондажен кораб за проучване за нефт и газ в близост до Кипър.

Според Гърция това е нарушение на международното право, а Анкара претендира, че проучването ще се проведе в нейния континентален шелф.

Атина очаква нова вълна от претенции на Турция към част от гръцките острови в Егейско море и не изключва дори ескалация и военно напрежение в района. Атина изпрати писмо до ООН, в което напълно отхвърля турските претенции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредните анадолски чалъми на чобаните. Накрая ще остане само разтопено стъкло от територията им.
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега е момента на Турция да вземе островите както половин Кипър, войната в Украйна е страшен плюс за Ердоган да си намери причина и да провокира една инвазия за 24 часа. Знаем какво ще стане като ответен удар - снакции и смъмряне и толкова, ЕС и НАТО са със свалени ***.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук половината от коментари пак са от един и същ язовец с различно име всеки път
12
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички плюят по Турците, но това е защото ни е наложено да ги мразим през комунизма. Както Македонците мразят нас. Истината е че маляките са в пъти по долни от тях. Незнам някой дали си е имал вземане даване с тях, но да правиш бизнес с тази нация е по-трудно и от Пакистанците. Винаги ще гледат да те извъртят по най-невъзможния начин, и накрая дори ще те обвинят в нещо
11
6
 
2
 
! Отговори
долу ЕС преди 1 година
къде е подкрепата на колективния запад? защо няма санкиции?
10
5
 
24
 
! Отговори
История даге преди 1 година
Гърците са най-голям враг на България.През 1917г България е двойно по -голяма от сега (с 51% ) .Тоест десетина години от както си заминали осмаците България си е в териториите от Златния век.Но братята ни Сърби,Гърци и Румънци подпомогнати от освободителите руснаци и французи вземат 51% от територията на България.Гърците започват веднага масови кланета над българи.В дневника си Маджаров описва как са пазели българските имигранти от гръцките чети тръгнали за български глави с неистов фанатизъм...
9
4
 
14
 
! Отговори
Реалността преди 1 година
След края на ПСВ островите бяха дадени на Италия (и цяла Българска Беломорска тракия на Гърция)след 10 г. тя се отегли и останаха неутрална демилитиризирана зона,но гърците се заселиха и сега ги въоражават.За какви претенции говорят хрантутниците на ЕС.България платихме 5 милярда евро борджове на Гърция до тук и продължаваме да внасяме.Дори турция внесе 6 милярда в общия куп-милостиня за гърците,които дължат над 500 милярда и сега си измислят военни проблеми за да продължават да точат....
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пускайте атома на свобода и да се приключва вече. То не бе Китай, Иран Сърбия Русия НАТО Косово Украйна и т н. Всички вече разбрахме, че великите сили държат да има 3-та световна.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бг няма право на евтина газ от русия или на собствен аец. ще плаща на сащ да им носят ток и газ на кораби на тройни цени
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Номера на Китайката Не ти трябва тая РСМ недей да ламтиш за чужда земя, да не стане после, че Албанците искали да се побратимяват с маалите у Пазарджик. Никой не закача страните будери, а РСМ е именно такава.
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При нас в България нали руснаците ни казаха, че ние не трябва да сондираме-а да купуваме газта от Русия т.е. нямаме право на собствени залежи, а само задължение да купуваме от Гьзпpoм
4
4
 
5
 
! Отговори
Номера на Китайката преди 1 година
Сега трябва и ние да се изрепчим на РСМ и да ги денафицираме...до де имаме още кьорав войник...
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига е сондирал Ердо, че вече по селата чуват сондажите като странни звуци.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Т Само ние ще си мерим луфта.
1
0
 
12
 
! Отговори
Т преди 1 година
Всички са решили да си го мерят