Йената е на път да стигне връх от 2 години насам

Напрежението между Китай и САЩ оказа влияние
2 авг 2022 20:15, Йоана Цонева
14
Йената е на път да стигне връх от 2 години насам
Снимка: БГНЕС

Йената беше на път да постигне най-големия си ръст от началото на коронавирусната криза през март 2020 г., тъй като нарастващото напрежение между САЩ и Китай по отношение на Тайван и задълбочаващите се опасения за забавяне на световната икономика повишиха привлекателността на активите, които са убежище, предаде "Ройтерс".

Щатският долар се бореше като цяло, удължавайки трудните няколко търговски сесии, откакто Федералният резерв повиши лихвените проценти миналата седмица на фона на признаците, че американската икономика се охлажда, като политиците намекнаха за по-бавен темп на повишаване на лихвите в бъдеще.

Спрямо долара , японската валута бе на път да отбележи пета поредна сесия на повишение във вторник, с което кумулативното ѝ увеличение достигна близо 4,5% за пет търговски сесии.

По време на търговията в Лондон валутата се повиши с 0,6% до 130,78 йени, малко под най-високата стойност от 130,40 йени - ниво, наблюдавано за последен път в началото на юни.

"Тъй като йената вече се радва на мини съживяване благодарение на свиването на спредовете в доходността на японските държавни облигации, тя е ясният победител от днешния епизод на риск, докато доларът едва се покачва спрямо кошницата от валути", заяви Рафи Бояджиян, инвестиционен анализатор в XM.

Тревогите относно въздействието на предстоящото посещение в Тайван на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси натежаха върху акциите и накараха инвеститорите да се втурнат към американските държавни ценни книжа.

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации се понижи до 2,516%, което е най-ниското равнище от април насам, като разликата между десетгодишния дълг на САЩ и еквивалентните японски облигации допълнително се сви до 236 базисни пункта, което е най-ниското равнище от началото на април.

Икономиката на САЩ се свива за второ поредно тримесечие, сочат публикуваните миналата седмица данни, което засилва дебата дали страната е или скоро ще бъде в рецесия, като трейдърите следят с внимание данните за заетостта в САЩ в петък.

"Публикуването на данните за САЩ и реакцията на американската доходност до края на тази седмица ще бъдат от решаващо значение, тъй като инерцията на JPY тук е набрала значителна скорост", каза Джон Харди, ръководител на отдел "Валутни стратегии" в Saxo Bank.

Пазарите на лихвени проценти, подразбиращи се от фючърсите на ФЕД, показват, че лихвените проценти в САЩ ще достигнат своя връх през февруари 2023 г. на равнище около 3,25%. Това е сравнимо с ценообразуването на пиковите лихвени проценти от над 4% в средата на 2023 г. в началото на юни, според данни на Refinitiv.

Австралийският долар спадна с близо 1,5%, след като Резервната банка на Австралия повиши лихвените проценти с 50 б.т. до 1,85%, в съответствие с очакванията.

Банката заяви, че макар да се очаква още затягане на лихвените проценти, то не е по предварително зададен път, което някои инвеститори изтълкуваха като означаващо, че бъдещото затягане на политиката може да не е толкова агресивно.

Китайският офшорен юан достигна 6,7957 за долар, което е най-слабият му курс от средата на май. Някои анализатори отдадоха това отчасти на напрежението около посещението на Пелоси, както и на лошите икономически данни от Китай през уикенда.

Доларовият индекс , който измерва зелените пари спрямо шест равностойни валути, се повиши с 0,3% до 105,65.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай са зосега единствената голяма държава с цифрова валута. ЕС още спорят как да разделят комисионните.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Червените пари ще завладеят света след седмица военни учения,които обяви Китай около Тайван.Започва трета световна война!Доларът ще се срине!!!!
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То за дрисбг иена и юан са едно и също...йероглифите са еднакви!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сложете поне снимка на йена, не на юан.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо е изобразен Мао Дзъдун на китайския юан?! Този, който изби хиляди китайци.
7
0
 
5
 
! Отговори
Хръцпръцумян преди 1 година
А как се движи монголския тугрик?
6
0
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Амииии, САЩ вече официално са в рецесия! Т.е. кризата ги връхлита като сибирска мечка украински плъх !
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4, все едно ми обясняваш разликата между нигерийски и сомалийски негььр
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1 - йената е японска. Юанът е китайски и понеже икономиката в Китай се срива, и той след нея върви.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Юана след седмица ще завладее света!
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
видяхме колко струват китайците
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
китайската или американската?