Какво готви Пекин – нахлуване или пълзящо задушаване на Тайван?

Руски медии: Задача на Пелоси - да въвлече Китай във военни действия
8 авг 2022 21:15, Елка Василева
84
Какво готви Пекин – нахлуване или пълзящо задушаване на Тайван?
Снимка: архив, БГНЕС

Пекин репетира нахлуване в Тайван, заявява руският в. "Комерсант" по повод продължаващите маневри на китайската Народноосвободителна армия край бреговете на острова.

В ученията с използване на балистични ракети, авиация и военни кораби, протичащи в шест зони, за пръв път се тренира атака срещу Тайван. Това става на фона на решението на Пекин да прекъсне контактите с военните от САЩ, след като островът бе посетен от председателката на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси.

Още по темата
В отговор САЩ обвиняват Китай, че нарушава статуквото, признавайки, че има заплахата от военен сблъсък. В региона се заговори, че маневрите не са просто демонстрация на военна сила и че предстояща операция на Китай за поемане на контрол над Тайван е само въпрос на време, посочва изданието.

С визитата си Пелоси може би е провокирала стратегическо решение на председателя на КНР Си Цзинпин да превземе острова със сила. Достатъчно солидни са основанията да смятаме, че разработваните оперативни планове ще прераснат в бойна операция. Въпросът може би вече не е дали си струва, а кога ще започне масирана военна операция с цел анексия на Тайван, коментира пред всекидневника индийският експерт по Китай Атул Аниджа.

Посещението на Пелоси рязко засили патриотичните нагласи в Китай, където наесен предстои конгрес на компартията и хората очакват от политическото ръководство на страната решителни действия за обединяване с острова, а не само демонстрация на възможностите на армията. Освен това от стратегическа гледна точка установяването на контрол над Тайван с дълбоководните му пристанища, където ще могат да се базират китайски подводници, ще е от ключово значение за Пекин. Това ще му даде възможност да провали американския план, целящ изграждане на пояс за възпиране на Китай в Индийско-Тихоокеанския регион, обяснява аналитикът.

Изследователят от Тайван Хедруб Тхондуп, племенник на Далай лама, е по-предпазлив в оценките, но също допуска решителни стъпки от страна на Пекин. "Според мен Китай няма да ни нападне незабавно, защото това би довело до конфликт със САЩ. Америка е длъжна да ни защити и нападението би могло да предизвика големи проблеми за Китай, включително с други страни. Но лошата новина за нас е, че Китай възприе визитата като намеса във вътрешните му работи и Си Цзинпин може да предприеме нещо, за да отмъсти и да си покаже силата", казва той в интервю за сайта "Индия наратив", цитирано в "Комерсант".

Китай не изгуби никакви ресурси от визитата на Пелоси, но успя да придобие такива, заявява в коментар агенция РЕГНУМ.

Според нея Китай планира "пълзящо задушаване на Тайван и сам ще определи неговите размери и срокове. Ще контролира вече по-строго Тайванския проток, за което досега нямаше повод. Ще свие търговията с Тайван, включваща позиции, твърде важни за острова. Ще спадне жизненият стандарт на местните жители. Добрите времена там приключиха под ръкоплясканията на посрещачите на Пелоси на летището", се казва в материала.

Китай получи оправдание, за да развие военно решение на тайванския въпрос. И ще го направи. Освен това САЩ превърнаха Китай от пасивен враг в активен. Ясно е, че Китай ще отвърне в икономическата плоскост - в онази сфера, в която САЩ най-силно ще ги заболи.

В крайна сметка Си Цзинпин най-малкото не отслаби, може би дори засили вътрешнополитическите си позиции. САЩ не успяха да натрапят на Китай война като възможно най-губещ сценарий. Сега Щатите нямат друг вариант да го сторят, освен директно да признаят Тайван - но това значи да обявят война и тогава агресор стават те, а не Китай, разсъждава агенцията.

"Свръхзадачата" на Пелоси според коментара е била да въвлече Китай във военни действия за Тайван, след което САЩ "да сринат със санкции" китайската икономика. Това "би подкопало властта на Си Цзинпин, тъй като Китай още не е готов. Обаче не стана - и значи след илюзията за триумф предстои тежък махмурлук", заключава РЕГНУМ.

Вашингтон демонстративно удари на Пекин "оскърбителна политическа плесница", заявява политологът Кирил Коктиш, цитиран от онлайн изданието "Версия". "Ред е на Китай да направи ход и ако той бъде слаб и неубедителен, ще трябва да се признае, че прекалено рано е започнал да претендира за статута на свръхсила. За Си и неговите привърженици рискът да изгубят властта след 100 дни, на конгреса, става абсолютно реален", заключава руският наблюдател.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9. Хи-хи-хи, 500 000 000 викаш? А индийците те колко имат и каква част от света пеша ще превземат? То ако съвременната война се решаваше от бройката. Кой ви ражда такива тъппунгери?
20
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
видехме ги Хамериканците у Афганистан..назсрани *** на бегом марш се изнесоха и оставиха 70 милярда $ оръжия ..улави та улави..с китай че се мешат те ..ама ако Китай Русия и Иран и северна корея ги подпукат ..от 320 милиона че спаднат на 12 милиона
19
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай ще унищожи американския флот и самолетоносачите без проблем, но не може да се защити от ядрен удар на САЩ. В това отношение може да му помогне единствено Русия.
18
7
 
10
 
! Отговори
гледна точка преди 1 година
Уф. *** и пульо се упражняват в прогнози, които после тотално се оказват неверни. Като петдневната война в Украйна.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде изчезнаха коментарите, бе? Явно на смяна е застъпил тpивливия 'м'o'д'e'p'a'c'т'...
16
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ударят Тайван, китайците ще плюят на целия мит за пословичния си прагматизъм. И ввроятно зрелищно ще се провалят.не че американците не са за бой с постоянноте си провокации, но при война, Китай ще загуби много. Просто китайците не са добри войници и ще бъдат разбити. Лошото е, че ит това ще загуби целият свят. Дошло е време разделно.
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Если драка неизбежна - Путин будет бить первым" - Си Цзинпин
14
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Автомобилната промишленост на ЕС ще спре. То и без това сега едвам крета.
13
5
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Здравейте приятели демократи. Искам да направя едно демократично предложение. Предлагам ЕС да забрани Pink Floyd. Европейската комисия да финансира проект за разработка на аппликация, която сканира смартфоните за музикални файлове на Pink Floyd и да докладва на службите за собственика на телефона и да му се налага директно солидна глоба.
12
11
 
6
 
! Отговори
Еее преди 1 година
Чичо сам и запада им дава хляба и те това добре го знаят
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 5 На тези , които искат да трупат милиони , милиарди . А и да не забравяме властолюбието .
10
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците вече 6 месеца чакат Китай да направи същата грешка като тях, но уви нема се случи, ха ха
9
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сбъркани са им чиповете на американците, отишли на другия край на света да дават наклон.
8
12
 
7
 
! Отговори
Цун Кай Го преди 1 година
Китайската провинция Тайван се намира на остров, ще наложат временна морска и въздушна блокада. А след това внезапно ще атакуват Пърл Харбър.
7
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са решили не са ги анексирали. Но какво да анексират тайван си е Китайски от време оно. Това че оня пуяк преди време им даде независимост не означава нищо за сегашните управници Китай има 500,000,000 армия. Пеша ако тръгнат ще превземат света.
6
11
 
8
 
! Отговори
Granik преди 1 година
Китайците нищо няма да направят, те не са решителни като руснаците и американците.
5
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4 САЩ ще взриви заводите за чипове на Тайван преди да ги даде на Пекин.
4
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Со росоидите ги избиха пришки...
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кому са нужни войни?
2
15
 
10
 
! Отговори
аа преди 1 година
Тия от един грип ги е страх камо ли от САЩ