Руски войник бе осъден на 10 години затвор в Украйна

Присъдата е за военни престъпления
33
Руски войник бе осъден на 10 години затвор в Украйна
Снимка: БГНЕС

Руски войник бе осъден днес на 10 години затвор в Украйна за военни престъпления, предадоха Франс прес и ДПА.

Присъдата бе постановена от съд в северния украински град Чернигов. Той призна сержант Михаил Куликов за виновен по обвинения в "нарушаване на законите и обичаите на войната". Според украинския съд руският танкист, пленен в началото на войната, по-конкретно е стрелял по 11-етажен жилищен блок.

В резултат били разрушени няколко апартамента. Никой не е пострадал при обстрела.

Самият Куликов пледира виновен. Той може да обжалва присъдата.

Според Службата за сигурност на Украйна Куликов е влязъл в страната от Беларус на 24 февруари тази година - първия ден от руската инвазия. След това неговата част напреднала към Чернигов - главния град на едноименната украинска област, и подлагала селища на обстрел. Руският танкист стрелял по въпросния жилищен блок по заповед на своя командир на 26 февруари - малко преди да бъде пленен.

Твърденията на украинската страна не може да бъдат проверени по независим път.

През май първият руски войник, съден в Украйна за военни престъпления, получи доживотен затвор за убийството на невъоръжен цивилен. В края на миналия месец присъдата на 21-годишния Вадим Шишимарин бе намалена на апелативна инстанция на 15 години затвор, припомня АФП.

Двама други руски войници бяха осъдени на по 11 години затвор по обвинения, че са обстрелвали с ракетни системи за залпов огън села в Харковска област, Североизточна Украйна, през първия ден от войната. Още няколко руски военнослужещи са съдени в съседната страна./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
7
 
6
 
! Отговори
Z преди 1 година
До 6ти- Не е смешно Брат, предателството не заслужава смях а наказание, което ще получат и "Българските" политици от ГРОБ, ПП, ДБ и мн.др. в НС.
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Z Русофил да се радва на края на войната на Путин сега е като друг нацист да се радва на края на Втората световна война през 1938ма
6
8
 
6
 
! Отговори
Z преди 1 година
Паметта на Българските евроатлантици е къса. Да им напомня ли какво им каза Владимир Путин за България и Румъния, когато започна операцията в Украина, която скоро няма да я има или ще се присъедини там където и е мястото- към Русия???
5
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички руски военопрестъпници ще търкат наровете. Тези само са разрушавали инфраструктира. Когато стигнем до най-високо ще са доживотните присъди.
4
9
 
10
 
! Отговори
един по един преди 1 година
двама после 20 000 и така до като и путллера и кликата му бъдат вкарани в затворите
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е станах вече 2 *** руски войници! Я да почакаме още малко,че нещо Путин се " бави" с Азовците ,които Сам си прибра в Русия!-:) Спомняме си колко плени нали?-:)) Фашисткият батальон Азов,ще си получат заслуженото! Престъпленията им,няма как да бъдат забравени в ДНР и ЛНР! Колко мирни жители избиха за близо 25 г! А че това стрелял в празни " панелки" е слаба ракия!! Та всичко тепърва предстои! И то истински процеси!-:))
2
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е проблем - до няколко месеца, няма да има "украински затвори" или държава Украйна.
1
2
 
10
 
! Отговори
Веселин 7112136860 преди 1 година
Нищо странно.В Русия съдят украински войници,а в Украина руски. Никой обаче не съди съюзницитежевреи Путин,Зеленски,Байдън и Ердоган.