Закон в Шотландия за безплатни хигиенни продукти за месечния цикъл

Приемането на нормативен акт за това е за пръв път в света
15 авг 2022 22:22, Елка Василева
40
Закон в Шотландия за безплатни хигиенни продукти за месечния цикъл
Снимка: архив, БГНЕС

Шотландия стана първата територия в света, приела закон за защита на правото на безплатни хигиенни продукти за месечния цикъл.

Нормативният акт влезе в сила днес. Той задължава общините и образователните институции в британската провинция да гарантират, че безплатните санитарни продукти са достъпни за всеки, който има нужда от тях.

Законът, предложен първоначално от лейбъристката Моника Ленън, беше приет от шотландския парламент с единодушие през 2020 г. Ленън определи мярката като прогресивна и практична.

Местните власти и партньорските организации работиха усилено, за да превърнат правото на достъп до безплатни хигиенни продукти в реалност, каза депутатката в шотландския парламент и благодари на хилядите хора, подкрепили инициативата, от цялото Обединено кралство.

Това е още една победа за активистите на масовите движения, която показва какво може да постигнем заедно, подчерта Ленън, която от 2016 г. води борба за тази кауза, която според нея помага за борбата срещу бедността. Тя отбеляза, че във време на увеличаване на разходите за живот този закон е искрица на надежда, че когато политиците се обединят, те могат да служат и помагат на хората.

Общините в Шотландия ще решат какви точно разпоредби ще бъдат въведени, но те ще имат законово задължение да предоставят на всеки, който има нужда, лесен достъп до набор от хигиенни продукти. В момента тампони, превръзки и някои продукти за многократна употреба се предлагат в училища, колежи и университети.

Шотландската министърка за социална справедливост Шона Робисън каза, че предоставянето на достъп до безплатни хигиенни продукти премахва финансовите бариери пред достъпа до тях и затова е от фундаментално значение за равенството и достойнството. Това е по-важно от всякога - във време, когато хората вземат трудни решения заради кризата с разходите за живот, подчерта тя.

Ние не бихме искаме някой да бъде в положение да не може да отиде на училище или на работа, защото няма достъп до санитарни продукти. Горди сме, че сме първото национално правителство в света, което предприема подобни действия, каза шотландската министърка за социална справедливост.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
11
 
4
 
! Отговори
Абе оставете преди 1 година
хигиените продукти, пак продажните политици ще се привържат към тенденцията небели африканки да се плодят за сметка на белите шотландци и англичани. Да не говорим, че абортите като престъпление са добри приети в тези общества. За съжаление на Запад развалиха европейската жена, тя много се е еманципирала, мрази белите европейски мъже, подкрепя абортите, не иска да ражда. Такава "мода" има и у нас, уви.
9
1
 
8
 
! Отговори
Богат преди 1 година
До казано накратко : прав си приятелю! За всичко си прав. Гениални заключения базиращи се на твърди, ясно изразени факти... Или пък става дума просто за незначителна, дребна, форумна мишка? Барем шофьорска книжка успя ли да изкараш в тоя живот? И това ще е успех за такъв титан на мисълта!
8
6
 
1
 
! Отговори
Асан преди 1 година
А кой ше им плаща лигнина :)))
7
11
 
3
 
! Отговори
Казано накратко преди 1 година
До 3,5,6. Проблемът е, че сте социални napазити и искате да живеете на гърба на обществото и държавата.
6
19
 
6
 
! Отговори
Фред Халсфоу преди 1 година
До Анонимен 3. И защо да са безплатни? Цикъла си е ваш. На мен ми е писнало от преди, по-време и след това. Остават едни пет дена в които ЧОВЕК, повтарям ЧОВЕК има някакво спокойствие. То не са драми , реване, интриги, викане, какво ли още не. Утре ще искате и платен отпуск за мензис. За какво ми е такъв работник? За това мястото на жената е до мъжа и под него, както и в къщата, да си гледа децата и да върти домакинството. Всичко останало са глупости и бленувания на мързелани.
5
6
 
18
 
! Отговори
Богат преди 1 година
Браво за достойното решение, което ще помогне на много хора(да жени имам предвид)! Да не говорим за образователната, социална и хигиена стойност на решението. Това е прогресивно мислещо общество! Феминизмът обаче бил виновен на г-н Балкански, понеже той предпочита никога нищо да не се променя, има най-правилни схващания за света и живота и го дискриминира нещо случващо се много далече от неговата кочинка. Направете си ракия и зеле за Зимата и не си затормозявайте кратуните с такива теми.
4
3
 
19
 
! Отговори
Жена преди 1 година
Ние не по желание менструираме.Ако вие мъжете си мислите,че е голям fun ,не е.Неприятно е.Така,че няма място за дискриминация.
3
13
 
7
 
! Отговори
Клозетни проблеми преди 1 година
Да се приеме закон за безплатна тоалетна хартия само за мъжете. Така силите ще са равни. Аз си акам по пет пъти на ден, сумата е колосална. Айде моля ви се, това феминистко поведение на нищо не прилича.
2
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъжете пак са дискриминирани.
1
17
 
7
 
! Отговори
Казано накратко преди 1 година
Феминистките искат държавата да ги издържа. Да им бъде сурогатен/заместващ съпруг. Да крънкат пари от нея за всяко нещо, вместо да си плащат сами от джоба.