Победа на управляващата МПЛА в Ангола показват първите резултати

Окончателните данни се очаква след няколко дни
25 авг 2022 07:20, Анисия Иванова
8
Победа на управляващата МПЛА в Ангола показват първите резултати
Снимка: БГНЕС

Временните резултати от преброяването на гласовете на общите избори в Ангола сочат, че управляващата партия МПЛА (Народно движение за освобождение на Ангола), която е на власт от близо 50 години, има значителна преднина пред основната опозиционна формация, съобщи днес Националната избирателна комисия, цитирана от Ройтерс.

При преброени 33 процента от бюлетините управляващата МПЛА, която от 2017 г. се оглавява от президента Жоау Лоуренсу, си осигурява 60,65 процента от гласовете, докато опозиционният Национален съюз за пълна независимост на Ангола (УНИТА) получава 33,85 на сто.

В Ангола президентът е и председател на партията, получила най-много места на парламентарните избори.

В изборите в страната, чието население е от около 33 млн. души, участваха близо 14 милиона гласоподаватели. В предишния вот, който бе през 2017 г., правото си на глас упражниха 57 процента от регистрираните гласоподаватели.

Президентските и парламентарни избори преминаха спокойно и до затварянето на изборните бюра нямаше информация за нарушения, отбелязва ТАСС, позовавайки се на южноафриканското радио Ес Ей Би Си.

Народното движение за освобождение на Ангола (MPLA), което управлява богатата на петрол държава от близо пет десетилетия, се изправи пред най-сериозното си предизвикателство след първия многопартиен вот през 1992 г.

На изборите се явиха осем политически партии, но истинското състезание се водеше между MPLA и дългогодишния съперник и бивше бунтовническо движение Национален съюз за пълна независимост на Ангола (UNITA).

Проучванията на общественото мнение, проведени преди гласуването, сочеха, че подкрепата за MPLA - която спечели 61% от гласовете на изборите през 2017 г. - ще намалее, докато UNITA - която сключи изборен пакт с две други партии - ще спечели.

Официалните резултати се очаква да бъдат обявени след няколко дни, уточнява БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: избориАнголарезултати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Поне при тях стандарта на живот е малко по добьр - едно време им сьбирахме помощи
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, на сега ще си изпия кафенцето, спокоен , че поне в Ангола нещата вървят добре - там ги управляват едни и същи готованци половин век. Доста е добре, но ще се оправят.
2
1
 
1
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Ето тази новина ни най-интересна!
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой са си избрали анголците - Кирчо или Баце ?