Парниковите газове за 2021 г. са били на най-високото ниво от милион години

Изменението на климата продължава да напредва
31 авг 2022 22:30, Нели Христова
27
Парниковите газове за 2021 г. са били на най-високото ниво от милион години
Снимка: БГНЕС

През 2021 г. концентрацията на парникови газове и морското равнище на Земята са достигнали нови рекордни стойности, се казва в доклад на американското правителство, който показва, че изменението на климата продължава да напредва въпреки усилията за ограничаване на емисиите.

"Данните, представени в този доклад, са ясни - продължаваме да виждаме все по-убедителни научни доказателства, че изменението на климата има глобално въздействие и не показва признаци на забавяне", заяви Рик Спинрад, администратор на Националната океанска и атмосферна администрация.

Повишаването на нивата на парниковите газове се случва, въпреки намаляването на емисиите от изкопаеми горива през предходната година, когато голяма част от световната икономика рязко се забави поради пандемията от Ковид-19.

Американската агенция съобщи, че концентрацията на парниковия газ в атмосферата е била 414,7 частици на милион през 2021 г., което е с 2,3 частици повече, отколкото през 2020 г. Това ниво е "най-високото за поне последните милион години въз основа на палеоклиматичните записи", се посочва в годишния доклад за състоянието на климата.

Морското равнище на планетата се повишава за десета поредна година, достигайки нов рекорд от 97 милиметра над средното ниво от 1993 г., когато започват сателитните измервания.

Миналата година е сред шестте най-топли от средата на XIX век насам, а последните седем години са седемте най-горещи в историята, се казва в доклада.

Броят на тропическите бури също е бил значително над средния за миналата година, включително тайфунът Рай, който уби близо 400 души във Филипините през декември, и Ида, който връхлетя Карибите, преди да се превърне във втория по сила ураган в Луизиана след Катрина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Iordan Ivanov douse преди 1 година
Анализи на сателитни данни показва блокиране на водния цикъл обезпечаващ живителна вода на големи региони.. Появи се риск от блокиране дигитaлно хологрaмно обемно прецакващо на огромен брой извори..
20
1
 
1
 
! Отговори
Iordan Ivanov douser преди 1 година
нАд 16 000 000 000 000 анти климатични оръжия увреждат биосферата и атмосферния океан подава охраната на Европа.. Всички холограми са анти климатични оръжия.. Мощноста им нараства с милиони пъти всяка година.. Вреди нанасят всички смартфони,мобилни телефони,радари,автомобили.Особенно жестоки вреди нанасят новите автомобили с пресканиращи фарове LED,XENON,HALOGEN>LAZER с хологрмани оръжия на предни стъкла.. Нови радари и сателити пресканирват огромни региони..
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Данни от преди милиони години. Доообре.
18
1
 
7
 
! Отговори
MIKE преди 1 година
Нали уж промишлената дейност, автомобилите и човешката активност повишаваха вредните емисий допринасящи за промяната на климата или пак нещо са поизлъгали като с ваксините...
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подигравка с интелигентността на хората са твърденията на русофилите.
16
2
 
14
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
Добре, че ги измерихте през всички милион години! Само да кажа, че наука се прави на база данни! Науката няма методологият да измери парниковите газове през изминалите милион години :) Подигравка с човешките постижения и наука е тази статия!
15
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много тъ пи парчета коментират. Обзалагам се, че голяма част от отричащите климатичните промени са фенове на Путин и Лопейката?
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ги е мерил преди милион години? Освен македонците, евентуално.
13
1
 
10
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Въглероден двуокис за растенията = повече кислород за нас = много дълъг живот, регенерация, без болести = много време за дyxoвнo развитие, опитност, трупане на знания. Алгоритъмчето на кръвните линии които поробиха хората им говори, че единсвения шанс да продължи робството е краткия живот на робите. СЗО, ООН и всичките им производни да барят яко меча. Със всяка година растителноста става все повече и хората живеят по дълго без да боледуват ...ако не са наваксани.
12
3
 
6
 
! Отговори
преди 1 година
Милион газове, милион парници, милион години, е как ще са високи, всичко е по милион!, а и парниковите газове си остават в парника да го топлят, затова е парник!:)
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Въпрос от публиката - човъркат някакви ледове и камъни... И резултатите са толкова условни, че буквално каквото им поръчаш, това излиза. Утре ако друг милиардер си плати за аджендата, ще се окаже че СО2 е 100 пъти по-малко отколкото преди милион години... Което е всъщност по-близо до истината. Ама карай, важното е стадото да блее развълнувано и да ходи накъдето го водят. А то е за стригане и после клане.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Морското равнище на планетата се повишава за десета поредна година, достигайки нов рекорд от 97 милиметра над средното ниво от 1993 г., когато започват сателитните измервания." Олилей божке някой да каже на Обама да продава крайбрежното имение, че както върви след 300 години ще се е вдигнало нивото с един метър и плажа замина
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Миналата година е сред шестте най-топли от средата на XIX век насам" - и сред дванадесетте най-топли от XVII Век насам - и сред тридесет и шестте най-топли от Х век насам - и тн... Ей тоя климат как не може да седи един и същи завинаги, ами се променя нагло и безобразно.
8
0
 
14
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
"Американската агенция съобщи, че концентрацията на парниковия газ в атмосферата" но кой, кой е тоя страховит парников газ? СО2, който е храна на растенията и който е част от страничните газове, съставляващи едва 0.3% от атмосферата? И от този СО2 общо 3% са дело на човешка дейност, а 97% са от други , естествени природни процеси? Абе как става че колкото повече се информирам, толкова по-безумен и безсмислен става целия медиен панаир за "причинена от човека промяна на климата"?
7
1
 
12
 
! Отговори
Смех преди 1 година
А преди тия милион години коу е замърсявал да не би да са карали коли тогавв
6
2
 
14
 
! Отговори
Въпрос от публиката преди 1 година
А кой е замерил парниковите газове преди 1 000 000 години? И той ако е замерил ...как сте се свързали с него, на какъв език говорихте?
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ААААААААААААААУУУУУУУУУУ ОТ МИЛИОН ГОДИНИ, ама това да не е една ОГРОМНА ЛЪЖА И ИЗМИСЛИЦА??? А кое са парникови газове, въглеродния двуокис и азотът ли? И метанът? Хора, четете извън медиите, интересувайте се, лъжите са отвратително безсрамни! И смехотворни! И най-важното, много злонамерени! Защото имат ужасни цели!
4
0
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Климатот не се иэменя бе учените, тоъ пpocто си има собственик вече. А новите собственици, не умеят да си управляват нещата правилно....или не искат!!!
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шъ спрем да ядем боб ,ще се оправият нещата .Изтрещяхте вече.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ам' да ги nogмивaт тea cnapeни гaзoвe, бe!