Тайван отблъсна китайски дронове от територията си

Цай Ин-уън заяви, че няма да дадат на Китай претекст за конфликт
31 авг 2022 15:31, Йоана Цонева
19
Тайван отблъсна китайски дронове от територията си
Снимка: БГНЕС

Тайвански войници са изстреляли сигнални ракети по три неидентифицирани дрона, които са прелетели близо до окръг Кинмън - крайбрежна група острови. След това армията на острова е произвела предупредителни изстрели по един дрон, който отново е навлязъл в зоната над един от островите. Това съобщава командването на отбраната на Кинмън, цитирано от CNN.

По-късно във вторник и трите дрона са отлетели обратно към континенталната част на Китай. Не е ясно кой е управлявал безпилотните летателни апарати.

Окръгът се управлява от демократичния Тайван, който Пекин смята като своя територия. Окръг Кинмън е съставен от няколко острова между крайбрежния китайски град Сямън и главния остров на Тайван.

Във вторник президентът на Тайван Цай Ин-уън заяви по време на инспекция на войските, че е наредила на Министерството на отбраната на острова да предприеме "необходимите контрамерки“ срещу „китайските тактики за водене на война в сивата зона“.

Още по темата
"Няма да дадем на Китай претекст да създаде конфликт. Няма да провокираме спорове и ще бъдем сдържани, но това не означава, че няма да противодействаме", заяви Цай.

Китайското правителство все още не е коментирало инцидента. В понеделник обаче говорител на Министерството на външните работи в Пекин беше попитан за предишни съобщения за полети на дронове в района и отговори: "Аз също съм виждал видеоклиповете. Китайски безпилотни самолети летят над територията на Китай - какво има да се учудваме?".

След посещението в Тайпе на председателя на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси китайските власти започнаха мащабни учения в Тайванския проток, включително с кораби, самолети и ракети. Те трябваше да продължат няколко дни като отговор срещу Вашингтон, но станаха „регулярни“. Преди дни два кораба на американските военноморски сили навлязоха в Тайванския проток, а Пекин не отговори с типичната си агресивна реторика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тайван скоро става Китай.
10
0
 
6
 
! Отговори
ил Рапоне преди 1 година
До славянин Да се подчертае, че лошите нападат демократично настроените.
9
1
 
1
 
! Отговори
ил Рапоне преди 1 година
До По същество Е как кой е управлявал дроновете. Боко дъ пампкин, експертът по летящи устройства.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Па то след дроновете обикновено долитат другите армагани.
7
4
 
6
 
! Отговори
славянин преди 1 година
''Окръгът се управлява от демократичния Тайван, който Пекин смята като своя територия. Окръг Кинмън е съставен от няколко острова между крайбрежния китайски град Сямън и главния остров на Тайван.'' Особено важно е да се упомене ''демократичния'' Тайван! ''Демократичността'' въобще е много тежък ментален синдром на глобалната дженд.растия!
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
do 7 хаха,от коя психиатрична клиника избяга?
5
3
 
13
 
! Отговори
От Бъдещето преди 1 година
Бъдещето на войните ще са професионалните ГЕЙМЪРИ! Те ще уравляват роботи и дронове и ще трябва да имат меки и бързи китки да се справят добре.
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оффф дано поне там не започне война че е6и му ма1ката и живота! Империи, мании за величие... същите са като Америка и с нищо не се различават.
3
2
 
18
 
! Отговори
Олимпиец до предния преди 1 година
То всъщност всички дронове са китайски. И аз имам един китайски дрон.
2
0
 
14
 
! Отговори
По същество преди 1 година
"Не е ясно кой е управлявал дроновете" - днес.бг - китайски дронове
1
0
 
18
 
! Отговори
??? преди 1 година
Не е ясно кой е управлявал безпилотните летателни апарати. - ей тва изречение (петото от горе надолу) кърти мифки