МВФ: Ако повече жени работят, производството скача с 35%

Нужно било да се увеличат инвестициите в човешкия капитал
65
МВФ: Ако повече жени работят, производството скача с 35%
Снимка: Pixabay

Твърде много жени са лишени от икономически възможности, което е не само несправедливо, но и вреди на растежа и устойчивостта на всички. Така започва съвместен анализ,  разработен от екип начело с управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева и озаглавен "Как да преодолеем различията между половете и да развием световната икономика", съобщиха от пресслужбата на институцията.

В публикацията, в която съавтори са заместник управляващият директор на МВФ Антоанет Сайех и старши съветникът по въпросите на равенството между половете в кабинета на управляващия директор на МВФ Ратна Сахай, се посочва, че само преодоляването на разликата в участието на жените в работната сила може да увеличи икономическото производство средно с 35 процента.

Напредъкът обаче се постига бавно, а сътресенията, като здравни и климатични бедствия, социални вълнения и войни, продължават да задълбочават неравенството между половете, като пряко засягат живота и препитанието на жените или ги възпрепятстват да посещават училище и да работят.

Подходящите икономически и финансови политики могат да допринесат за промяна на тези негативни резултати, като подобрят икономиките чрез подпомагане на възстановяването и изграждане на устойчивост срещу бъдещи сътресения.

Ето и предложенията не екипа от МВФ към политиците от отделните държави във връзка с предприемане на действия за намаляване на неравенството между половете:

Първо, да се увеличат инвестициите в човешкия капитал на жените. Печалбите от осигуряването на равен достъп на жените до храна, здравеопазване и образование са особено големи в страните с нововъзникващи и развиващи се икономики. Помислете за паричните трансфери, които помагат на семействата да си позволят най-необходимото в страни с по-слабо развити мрежи за социална закрила, призовават авторите.

В началото на пандемията Бразилия въведе програмата за парични преводи "Спешна помощ", която предоставяше двойно по-големи помощи на домакинствата, ръководени от жени. Оценките на служителите на МВФ показват, че без "Спешна помощ" равнището на бедност сред тези домакинства би се увеличило от 11 процента до над 30 процента, но вместо това е спаднало до около 8 процента.

Второто доказано работещо решение е да се даде възможност на жените да работят извън дома или да започнат свой бизнес. Реформи в данъчното облагане, публичните разходи, финансовата инфраструктура и регулациите, както и в пазарите на труда също могат да помогнат. Осигуряването на достъп до качествени и достъпни грижи за децата освобождава повече жени да работят, а също така създава и пряко работни места.

В Норвегия разширяването на обхвата на универсалните грижи за деца е увеличило вероятността за заетост на майките с 32 процентни пункта.

Третата област е борбата с предразсъдъците. От 190 изследвани държави, Световната банка установи, че жените са равнопоставени по закон с мъжете само в 12 държави. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие дискриминацията, основана на пола, в социалните институции струва на световната икономика 6 трилиона долара.

Четвърто, увеличаването на представителството на жените на ръководни позиции също е от решаващо значение. Анализът на МВФ показва, че по-голямото присъствие на жени във финансовите институции и при изготвянето на финансовата политика върви ръка за ръка с по-голяма финансова устойчивост.

В анализа на екипа оглавен от Кристалина Георгиева се посочва още, че МВФ оказва подкрепа на своите членове при въвеждането и подобряването на политиките за равенство между половете в продължение на години. Неотдавна Изпълнителният съвет одобри първата всеобхватна Стратегия на МВФ за интегриране на равенството между половете, за да помогне на нашите членове да адаптират политиките за равенство между половете към своите уникални обстоятелства.

В рамките на новата стратегия през следващите години Фондът ще работи с нашите 190 държави-членки и външни партньори, за да разшири обхвата на препоръките си за политики и да внесе по-голяма строгост в анализите си, за да помогне на повече държави да изготвят и прилагат политики в подкрепа на равенството между половете, пише в документа.

Публикацията завършва с това, че "с течение на времето макроикономическите и финансовите политики, съобразени с въпросите за пола, ще доведат до по-висок растеж, по-голяма икономическа стабилност и устойчивост, както и до намаляване на неравенството в доходите — дивидент не само за жените, но и за всички".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: мвфжениикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
5
 
! Отговори
За БГ... преди 1 година
...аз имам свое обяснение. При соца имаше раздути щатове и там работеха много жени. Баща ми беше гл. счетоводител в голям завод и имаше 20 подчинени писарушки, които по цял ден тракаха на машини. Шефа му имаше две секретарки, в цеховете описвачки, интрументалчици и т.н. 1968 г. работих лятото при вуйчо, н-к работилница, и тогава за пръв път видях жена да работи на фреза. Сега от всички семейства в блока никоя жена не излиза за работа, или нещо надомно, или ги гледат мъжете им. % глезотии повече.
29
0
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
До Анонимен 20 Норвегия е с нов строй.Капиталистически социализъм.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То нема толкова работни места бе! Кво ще работят?!? А, сещам се едно нещо, ама то не е производство...
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Столипиново почти никой не работи. Много малка част от жените работят пред дома си като продават дрехи или перилни препарати. Като влезете в домовете им ще ви се завие свят от лукс.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората, искащи другите да работят, са все хората с професии, където работата е рана на седене и чакене. Едно SEO ми се дърлеше, колко много работи, ама половината му работа беше по ресторанти и прочие, на срещи с инвеститори. Нали, то ленсо, да кажеш, че работиш посред нощите, когато работата ти е да ядеш и пиеш в гурме ресторант. Ама аз, ако се оплача, че съм в офиса в 22:00, не е проблем. Само дето, при успешна сделка, един от нас взимам милионче-две, а другия, ако има късмет - една бира.
25
0
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
У нас няма проблем с жените , а с ромите.Никоя партия не желае да ги вкара в правия пътда не загубят избиратели. Изгонихте ги с мадурките от избирателните секции и ето ти ПП на власт. А те си знаят Само би - си- ***.И Корнелия нещастна.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, което левите икономисти никога няма да приемат е, че хората работя първо за себе си, после за смействата си и едва тогава, моооже би, ще се интересуват и общността си, но за държавната или световна икономика, никой не се блуска. Това, което искат да направят е, да попречат на хроата, да могат, един ден да натрупат достатъчно, че псото да се отделят от работническаста сила!
23
8
 
2
 
! Отговори
В.Узунов преди 1 година
Ако имах жена директно бих и станал сутеньор. Да носи пари в семейството ,а как ги вади си е нейна работа.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а ако са мъже, с 350%
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ги питаш, идеят им е следната: - Работят мама и тактко. Двете деца започват работа на 14. Баба и дядо също работят. Ако нямат сили, ще работят онлайн. Работят и братовечедите. Ако може, всички да работят, най-добре.
20
0
 
8
 
! Отговори
kirasirrav преди 1 година
Ами да работят ама има едни етноси дето не им било в традициите. Иначе помощите пък им били се полагали открай време. Ама те при тях и мъжете нещо не обичат да бачкат.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сайех и Сахай ми казват, как да живея ... супер!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аме не искат да работят?
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В Норвегия разширяването на обхвата на универсалните грижи за деца е увеличило вероятността за заетост на майките с 32 процентни пункта." - А някой знае ли, какво коства това на Норвегия или какво работя тези майки?
16
0
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Ми те всички жени си работят, то cpaмна работа няма
15
1
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
по-голяма простотия не бях чувал, тебе майка не те ли е раждала или си се родил диво псе каквото си вече?
14
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са евроатлантическите ценности, жените да работят, а мъжете да раждат.
13
1
 
12
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Ако е верно, значи мъжете спираме да работим, бачкат само жените и производството скача с 35%. Всички ще са доволни, те ще работят, ние ще мързелуваме.
12
4
 
7
 
! Отговори
В.Узунов преди 1 година
Съгласен съм жените да работят ,ни на нас мъжете да ни плащат от Бюрата по труда , и жените да ни издържат. Аз не съм се родил да бъда ратай на никой. Им си хора за тая работа.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искрено чакам кога ромките ще почнат да гонят кариера като българките....Сигурно тогава и раждаемостта ще се изравни.