Франция затваря фабрики за йогурт заради липса на газ

От началото на войната в Украйна млечните продукти са поскъпнали с 20%
37
Франция затваря фабрики за йогурт заради липса на газ
Снимка: Pixabay

Камиони-цистерни, пълни с мляко, събрано от цяла Северна Франция, чакат на опашка, за да разтоварят ценния си товар в една от най-големите фабрики за йогурт и кисело мляко в страната. Тази гледка скоро може да е безвъзвратно загубена, след като правителството обмисля как да намали потреблението на газ, пише АФП.

Подобно на много страни, Франция планира първо да спре определени сектори от икономиката, ако няма достатъчно газ или електричество. Европейските нации са изправени пред перспективата за енергиен недостиг тази зима след инвазията на Русия в Украйна.

Съкращенията на потреблението на енергия или дори задължителните намаления за бизнеса рискуват да причинят неочаквани и изненадващи икономически последици, като например спиране на производството на любимото на френските потребители кисело мляко.

Французите са едни от най-големите консуматори на йогурт в Европа, като изостават само от холандците по консумация на глава от населението. Това е не само основна закуска, но често се яде с обяд или като лека закуска.
Производството на кисело мляко, обаче, е енергоемък процес.

За Патрик Фалконие, директор на фабриката Eurial Ultra Fresh югоизточно от Париж, е съвсем просто: „Без газ“ означава „без кисело мляко“.

Млякото от цистерните, което преминава строг контрол на качеството, се прехвърля в резервоари, в които се нагрява за кратко до висока температура, за да убие естествените бактерии. Така пастьоризираното мляко е готово за превръщане в кисело мляко или други млечни продукти, след което се съхранява охладено. После се транспортира до супермаркетите.

Ако липсата на газ попречи на пастьоризацията, „не можем да приемем доставките на мляко, което означава, че то няма да бъде събрано от производителите. Това ще бъде катастрофално за нашите фермери, които ще бъдат принудени да изхвърлят млякото си“, каза Фалконие.

Липсата на газ за производство ще бъде усетено бързо в рамките на дни от потребителите, тъй като супермаркетите получават доставки с млечни продукти всеки ден.

От началото на войната в Украйна млечните продукти във Франция са поскъпнали най-малко с 20%. /БГНЕС/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Франциямлякогаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Колко сте sмотани преди 1 година
ЗАГ УБЕ НИ ШОПИ И С.МОТАНИ СОФИЯНЦИ-YOĞURT Е ТУРСКА ДУМИЧКА,на бг е кисело мляко
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На български е кисело мляко, йогурт е в Турция.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българско химикално мляко няма такова нещо
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И още много други ще затваря
21
0
 
15
 
! Отговори
Селянин преди 1 година
Баба ми само на газ си прави киселото мляко.
20
3
 
18
 
! Отговори
Човек преди 1 година
Тия франсета станаха като шопите! Не сакам аз да съм добре,сакам Путин да е зле!
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми кофти за работещите в отрасъла. Потребителя няма да го усети. На Франсетата с дечурлига от одавна им продават йогуртерий които те не използват в къщи само от мързел. Ще ги извадят от килерите и толкоз. Но горко им на работниците в бранша.
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът е в социализма. Логично е да се приоризира бизнесът за да се съхранят работните места. А Франция и Германия приоризират парното. Което е доста глупаво. По-добре да имаш работа отколкото да имаш парно. Но социалистите не могат да разберат такива елементарни неща. Без парно ще облечеш два пуловера. Без заплата, хем ще си спреш парното за да пестиш, хем и храна няма да имаш.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АМИ 2200 НЕ КАТО 220.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да минават на въглища. Черно и бяло в млякото ще се пресичат във неделим кръговрат.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Йогурт ми звучи като курканена черва!
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те нашите тарикати ще го внесат тука готово вкиснало..радвай се народе!
13
2
 
15
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Какво е това "йогурт"? Много грозна дума с противна енергия. Все едно някоя мaкyмбa цъка на суахили.
12
2
 
28
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 1 година
Санкциите срещу Путин работят. ХАХАХАХАХА.
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, чак пък във вековете... Но си пребъдва българското купешко косело мляко в хладилника по няколко месеца, нищо му няма. Толкова е истинско и автентично.
10
2
 
25
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Това турско име на БЪЛГАРСКОТО КИСЕЛО МЛЯКО, ПОЗНАТО В ЦЯЛ СВЯТ, го използват, за голямо съжаление и български фирми, за да не плащат за БЪЛГАРСКИЯ ПАТЕНТ. И тук, се правят опити за неговото "легитимиране"??? Жалко. Много жалко за тях. БЪЛГАРСКОТО КИСЕЛО МЛЯКО ЩЕ ПРЕБЪДЕ ВЪВ ВЕКОВЕТЕ.
9
2
 
19
 
! Отговори
Л.уй Х|V преди 1 година
Нема проблем, ще ядат сметана избита ръчно от бабосъпругата на Макрон.
8
1
 
12
 
! Отговори
баси преди 1 година
новината
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да французите го закъсаха за български кисело мляко произведено в франция.Защото имат намерение да се откажат от употребата на газ а не могат да намерят в това алтернатива на газа в това производство, а българите са нагли и само лиценз са им дали за производство на българско кисело мляко но и не технология как да го произведат без газ.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там йогурта го забъркат от сухо мляко и трае по месец без промяна.Освен това Франция и Холандия са световни шампиони по рак на гърдата.