Фон дер Лайен: Течовете от газопровода "Северен поток" са саботаж

Прекъсване на европейската енергийна инфраструктура е неприемливо
28 сеп 2022 09:51, Елка Василева
136
Фон дер Лайен: Течовете от газопровода "Северен поток" са саботаж
Снимка: архив, БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че изтичането на газ от газопровода "Северен поток" в Балтийско море е "акт на саботаж", предаде Франс прес.

Още по темата
"Говорих за саботажа на "Северен поток" с (датската министър-председателка Мете) Фредериксен", написа Фон дер Лайен в Туитър.

"Изключително важно е да се разследват инцидентите и да се стигне до същината на събитията и причините за тях. Всяко прекъсване на активната европейска енергийна инфраструктура е неприемливо и ще получи възможно най-строг отговор", заяви тя.

По-рано премиерите на Дания и Швеция Мете Фредриксен и Магдалена Андершон казаха, че изтичанията са предизвикани умишлено.

От компанията оператор на „Северен поток 1“ информираха, че ще задействат всички необходими ресурси, но предупредиха, че за момента не е възможно да се каже кога точно газопроводът ще бъде възстановен.

Още през лятото САЩ са предупредили Германия, че "газопроводите в Балтийско море" могат да станат обект на саботаж, пише междувременно списание "Шпигел", позовавайки се на свои източници, свързани с ЦРУ.  Германското правителство отказва да потвърди или отрече това.

Трите теча по "Северен поток-1" и "Северен поток-2" бяха открити в рамките на няколко часа. Първият бе близо до датския остров Борнхолм. След това бяха открити два теча в близък район. Датската агенция по енергетика съобщи, че големи количества газ са изтекли в морето. Самолетите и корабите не могат да се доближават до пет морски мили от мястото на инцидентите.

По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че вчера са регистрирали два взрива по трасетата на газопровода, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали ЕС не иска газ от Русия, тогава защо сме се притеснили за СП2? Щом по него не тече газ, дали ще е в изправност или не няма значение (естествено от екологична гледна точка има, но тук се концентрирам върху други фактори).
66
0
 
34
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 1 година
Наскоро във Франция горя най-големият пазар за селскостопанска продукция, сега взривиха газопроводите. Някой явно много иска да остави Европа гладна и мръзнеща през зимата)
65
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи още лятото хората от службите на САЩ са си казали, че ще гръмнат СП 2 хахаха А тук разни си мислят, че ЕС и САЩ сме партньори. Партньори могат да бъдат хора/организации/държави, които работят за общите си интереси, а не такива, които чрез загубите на партньорите си постигат собствените си интереси. Защо съюзникът ни САЩ не доставя на ЕС енергоресурси на цената, на която ги доставя врагът ни Русия, а дори и на по-ниска, а искат по-високи цени? Нали едните са ни съюзници, а другите врагове?
64
1
 
21
 
! Отговори
Lina преди 1 година
тетке, режима на тока вече в факт. Поне на 30 мин от сф. Намацай си лицето с ужасен грим и тичай при зеленски . Нали това е най - важното?
63
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А стиска ли ти да посочиш с пръстчето към Краваристан, мымра ты такая...
62
0
 
21
 
! Отговори
Тази... преди 1 година
...зверски рязко обърна палачинката! Е нали досега мразеше всичко руско - нефт, газ, дизел, мазут, корабно гориво, киросин, ракетно гориво, специални метали за производство на батерии, ракетни компоненти за изстрелване на сателити, горивни клетки за АЕЦите и депонирането им, въглища, дърва.... Сега ти спряха всички потоци - ей го нищо не получаваш вече от Русия - що мъркаш сега?! Това политиците страдат от изключителна шизофренията . Ами веднъж си заявила, че няма да работиш с Русия и я изолираш
61
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Саботаж на НАТО, в балтийско море е пълно с техни военни кораби, колко му е да изпуснат 2-3 дълбоководни бжмби и готово. На европейците така и не им увряха канчетата, че администрацията на ЕС е троянския кон на САЩ във войната с Европа. Сега наистина ги чака много лоша зима. А краварите както винаги са победители без дори да са водили битка.
60
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що ***, нъл не искатеме руски газ? Какво ви бърка
59
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Саботаж са! Обаче кой има интерес да спре притока на пари към Русия, дето ги използвала за водене на война? И има ли натиск към всяка една държава от ЕС да не използва руски горива? Има! Сега се изпокарайте помежду си.
58
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това всеки божи ден Путин създава работа на русофилското войнство да защитава с безумни аргументи Русия. Кога руснака отровил някого, кога взривил самолет, кога извършил геноцид, кога правел средновековни мъчения, кога нападнал суверенна държава, кога взривил газопровод и т.н. тероризми, и за всичко това русофилството със зъби и нокти плюсчета и минусчета трябва да доказва че не Русия е виновника а омразния им САЩ.
57
32
 
2
 
! Отговори
EU citizen преди 1 година
На никой в Европа вече не му пука за Русия и нейните газ и петрол. Европа е в 21 век и хората масово сме с електрически автомобили и тротинетки. Газ и петрол да си ги ползват тия където са още в 18 век.
56
0
 
31
 
! Отговори
преди 1 година
Газа изтича а гражданите на Германия в 21-ви век ще студуват без видима причина ! Газ има, нефт има, НО ината на зелените фанатици не дава !
55
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази баба много зле, вече 100%, че е пионка
54
0
 
36
 
! Отговори
Значи преди 1 година
Да очакваме сега американците да думнат и Балканския поток...?
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 60. Цитирам Джо Байдън. Не се хващай за думата, за да се отклониш от темата.
52
0
 
14
 
! Отговори
.. преди 1 година
крайно време е лилавеещ френски гражданин с отскоро придобит паспорт да се размножи чрез нея, за да си е всичко на мястото по европейски
51
2
 
13
 
! Отговори
Мурзилька преди 1 година
До ЗозоКато дойде зимата, няма да си толкова отворен. :))))))
50
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 57 Значи си признаваш че Русия нападна Украйна? Аз си мислех че я освобождава
49
0
 
9
 
! Отговори
Мурзилька преди 1 година
Ами сега?
48
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"САЩ предупредили Германия, че газопроводите могат да бъдат обект на саботаж." Много сте деликатни. А не чухте ли Джо Байдън като каза, че ако Русия нападне Украйна, СП-2 ще бъде унищожен?