Бяляцки, "Мемориал" и CCL: Кои са носителите на Нобел за мир?

Комитетът подчерта, че решението им няма общо с рождения ден на Путин
7 окт 2022 18:40, Нели Христова
21
Бяляцки, "Мемориал" и CCL: Кои са носителите на Нобел за мир?
Снимка: БГНЕС

Нобелова награда за мир бе присъдена на правозащитници в Беларус, Русия и Украйна. Арестуванитя активист Алес Бяляцки, "Мемориал" и Центърът за граждански свободи спечелиха наградата, която ще се разглежда като публично осъждане на Путин. По думите на комитета, наградата е в чест на защитниците на "мирното съжителство" по време на най-бурният период в Европа след Втората световна война.

"Лауреатите на наградата за мир представляват гражданското общество в родните си страни", каза Берит Райс-Андерсен, председател на норвежкия Нобелов комитет. „Те в продължение на много години насърчават правото да се критикува властта и защитават основните права на гражданите."

Още по темата

Тя призова Беларус да освободи Беляцки от затвора, за да може ветеранът-активист да присъства на церемонията по награждаването, която ще се състои на 10 декември в кметството на Осло, когато всеки получател от трите съседни държави ще получи 10 милиона шведски крони.

Решението на комисията ще бъде възприето от мнозина като силен упрек към Владимир Путин, който в петък навърши 70 години, но Рейс-Андерсен каза, че наградата не е предназначена да се обърне към руския президент, силен съюзник на авторитарния беларуски лидер Александър Лукашенко.

"Тази награда не е насочена към президента Путин, нито за неговия рожден ден, нито в някакъв друг смисъл – освен че неговото правителство, като това в Беларус, представлява авторитарно правителство, което потиска активистите за правата на човека", посочи тя.

Бяляцки, ръководителят на беларуската правозащитна група "Вясна", беше задържан миналия юли като част от масовото потушаване на опозицията от Лукашенко след огромни антиправителствени демонстрации.

Той е четвъртият човек, който получава Нобелова награда за мир, докато е в затвора или задържан, след Карл фон Осиецки от Германия през 1935 г., Аун Сан Су Чи от Мианмар през 1991 г. и Лиу Сяобо от Китай през 2010 г.

Светлана Тихановская, лидерът на беларуската опозиция в изгнание в чужбина, поздрави Бяляцки, като каза, че наградата е "важно признание за всички беларуси, борещи се за свобода и демокрация". "Всички политически затворници трябва да бъдат освободени незабавно", написа тя в Twitter.

Кой е Алес Бяляцки?

60-годишният Бяляцки е основател на Центъра за правата на човека "Вясна" в Беларус, който беше създаден през 1996 г. в отговор на бруталното потушаване на уличните протести от авторитарния лидер Александър Лукашенко.

"Вясна" предостави подкрепа за задържаните демонстранти и техните семейства, като документира използването на изтезания срещу политически затворници от беларуските власти.

"Бяляцки, който е получил множество международни награди за правата на човека, прекара три години в затвора, след като беше осъден по обвинения в укриване на данъци, които винаги е отричал през 2011 г. Той беше освободен през 2014 г.

Беше задържан отново през 2021 г. след масови улични протести срещу, според опозиционните активисти, фалшифицирани избори, които запазиха Лукашенко на власт предходната година.

"Правителствените власти многократно са се опитвали да накарат Алес Бяляцки да млъкне", каза Райс-Андерсен. "Въпреки огромните лични трудности, Бяляцки не отстъпи и сантиметър в борбата си за правата на човека и демокрацията в Беларус."

Точно преди ареста си преди две години Бяляцки написа на страницата си във Facebook, че беларуските власти "действат като режим на окупация".

"Стотици хиляди демонстранти в цяла Беларус и стотици от тях са задържани."

Текущото здравословно състояние на Бяляцки не е известно. Съпругата на активиста, Наталия Пинчук, каза, че е "преизпълнена с емоции": "Изразявам дълбоката си благодарност на Нобеловия комитет и международната общност за признаването на работата на Алес, неговите колеги и неговата организация",  каза тя пред агенция AFP

Александър Лукашенко, описван на Запад като последния диктатор в Европа, управлява Беларус с желязна ръка от 1994 г.

Той позволява на руския президент Владимир Путин, негов близък съюзник, да използва територията на Беларус, за да започне смъртоносни ракетни атаки срещу Украйна и да изпрати руски сухопътни войски и оръжейни части там, откакто нахлуването на Москва започна на 24 февруари.

С какво се занимава Центърът за граждански свободи?

Заедно с Бяляцки, Украинският център за граждански свободи (CCL) е един от тримата съвместни носители на тазгодишната Нобелова награда за мир.

CCL е една от водещите правозащитни организации в Украйна. Тя е основана през 2007 г., когато лидери на правозащитни групи от девет постсъветски страни решават да създадат трансграничен център за ресурсна подкрепа в Киев.

Новината беше приветствана и в Украйна, където Центърът за граждански свободи каза в изявление, че "благодари на международната общност за тяхната подкрепа" и че наградата е "много важна за нас". В пост в Twitter след обявяването в петък CCL каза, че е "горд да получи" Нобеловата награда за мир.

От основаването си CGS наблюдава политическите преследвания в окупирания Крим, южния полуостров на Украйна, анексиран от Русия през 2014 г., документирани военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войната в района на Източен Донбас в Украйна и организира международни кампании за освобождаване на политическите затворници на Кремъл.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. CCL се ангажира с усилия за идентифициране и документиране на руски военни престъпления срещу украинското цивилно население.

С какво се занимава "Мемориал"?

Другият тазгодишен носител на Нобелова награда за мир е руската правозащитна организация "Мемориал", която беше закрита от властите по-рано тази година.

"Мемориал" е основан в края на 80-те години на миналия век, за да документира политическите репресии, извършени по време на Съветския съюз, като създаде база данни за жертвите на Големия терор и лагерите ГУЛАГ. Към момента на затварянето "Мемориал" беше най-старата правозащитна група в страната, работила повече от 30 години да запази паметта за милионите невинни хора, екзекутирани, хвърлени в затвора или преследвани през съветската епоха.

Нейната работа никога не се е харесвала на руските власти. Първоначално беше предупредена през 2006 г., а през 2014 г. беше добавена към списък с "чуждестранни агенти" – списък от организации и лица, за които правителството твърди, че получават финансиране от чужбина.

Претекст за закриването на групата беше неуспехът й да маркира някои от публикациите си в социалните мрежи с отказ от отговорност за "чуждестранен агент", което е задължено по закон.

През декември 2021 г. Върховният съд на Русия нареди "Мемориал" и неговите регионални клонове да затворят, тъй като са нарушили закона за чуждестранните агенти от 2012 г. Докато решението беше произнасяно в съда, се чуваха викове "Позор!"

Новината, че Мемориал спечели Нобеловата награда за мир, дойде, докато съдът в Москва провеждаше изслушване за изземване на активите на групата.

Решение във време на война

Решението от петък бързо беше аплодирано от активисти за правата на човека в региона.

Таня Локшина, асоцииран директор за Европа и Централна Азия в Human Rights Watch, нарече решението "страхотен жест на солидарност с правозащитни групи, обсадени от автократи".

"Присъждането на Нобелова награда на лишения от свобода беларуски защитник на правата Алес Бяляцки, Центъра за граждански свободи, чийто екип е в челните редици на документирането на военни престъпления в Украйна, и руския правозащитен гигант "Мемориал" е страхотен жест на солидарност с правозащитни групи, обсадени от автократи", написа тя в Twitter.

"На 70-ия рожден ден на Путин Нобеловата награда за мир се присъжда на руска правозащитна група, която той закри, украинска правозащитна група, която документира военните му престъпления, и беларуски правозащитник, когото неговият съюзник Лукашенко хвърли в затвора“, публикува също в Twitter Кенет Рот, бивш изпълнителен директор на Human Rights Watch.

Попитана дали връчването на наградата ще "увеличи риска от потискане и репресии" на групи като "Мемориал"  и ще навреди на активистите, Райс-Андерсен каза: "Това е дилема, пред която Нобеловият комитет често се изправя и това е нещо, което винаги обмисляме и вземете под внимание много сериозно. Но също така имаме гледна точка, че хората, които стоят зад тези организации, са избрали да поемат риск и да платят висока цена и да покажат смелост да се борят за това, в което вярват. Разбира се, ние сме особено загрижени за г-н Бяляцки, който е задържан при много тежки условия в затвора... и се молим тази награда да не му повлияе негативно. Но се надяваме, че това може да повиши морала му."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ееееййй. Васко жабата и той трябва да вземе една награда. Не е хубаво така.
10
0
 
4
 
! Отговори
Гавра преди 1 година
До Анонимен Еврейски им работи ! Куцо и сакато ,щом е евреин -Нобел задължително .
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A kakвo ни интepecyвa това нас, нормалните хора?
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нобела се превърна в нарицателно..., що не дадоха на BLM, или на жълтите жилетки и без това ги избиваха)))))
7
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
политически избори нобел се обръща в гроба позор
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са техните Соломон-Паси-та.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руският опозиционер Навални сигурно се чувства пренебрегнат.
4
1
 
8
 
! Отговори
с питам преди 1 година
с какво е полезна тази Нобелова награда на света ?!
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
оф поредния булшит
2
8
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Това са истинските мъже! А не като Джуджето, което се крие в бункера, и от 5 до 15 години затвор, ако някой започне да мисли ,и да казва истината на глас !
1
2
 
4
 
! Отговори
Къци преди 1 година
Най лютата клетва:Всяка да ти дава а на теб да не ти става!!