В Япония започват да разследват църквата на Мун

Насърчавала е последователите си да правят финансово пагубни дарения
17 окт 2022 07:38, Елка Василева
4
В Япония започват да разследват църквата на Мун
Снимка: архив, БГНЕС

Японският премиер Фумио Кишида е инструктирал министър на културата да започне разследване на Църквата на обединението (Църквата на Мун), отменяйки първоначалното си решение, съобщи агенция Киодо.

Още по темата
Групата се оказа в центъра на общественото внимание, след като бившият премиер Шиндзо Абе беше застрелян през юли от роднина на член на църквата, изпитващ омраза към религиозната организация и вярващ, че Абе е бил неин поддръжник.

Разкритията за начина, по който църквата е насърчавала последователите си да правят финансово пагубни дарения, и връзките ѝ с членове на управляващата Либерално-демократическа партия на Кишида се превърнаха в сериозно главоболие за премиера, като подкрепата за неговия кабинет достигне най-ниското си ниво от встъпването му в длъжност през октомври миналата година.

Разследването означава, че Църквата на обединението може да загуби статута си на религиозна организация, лишавайки я от данъчни облекчения, въпреки че все още ще може да провежда религиозна дейност.

Преди това администрацията на Кишида прояви предпазливост по отношение на започването на разследване на организацията - основана от твърд антикомунист в Южна Корея през 1954 г. и често определяна като секта - главно поради опасения от нарушаване на свободата на вероизповедание, отбелязва Киодо.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основатлят на сектата не е жив вече, но за жалост го наследи сина му, който хич не е религиозен, а по скоро има политически амбиции. Сектата е много влиятелна по цял свят, като постоянно се стреми да внедри техни хора на високи държавни постове във всички държави и междудържавни организации.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз Мун от 40 г. все го разследват и до сега - нищо на яве. Или е много правесен.....абсурд, или си има дебел гръб.
2
1
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
А тука кога ще разследват църквата на Мун Чо /чорaпът/? Руският слyгa???
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България има най-либералното т.е. най-малкото и негодно законодателство по отношение на сектите и тоталитарните (т.е. - заробващи!) религиозни култове. Секси като Църквата на Муун, Свидетели на Йехова, Шри Чинмой и още десетки знайни и незнайни трябва да бъдат незабавно забранени със закон. Но от САЩ и от ЕС искат да ни затрият като държава и народ и оттам ни принуждават да ги търпим и даже да им помагаме да ни убиват!