Австралия отмени признаването на Йерусалим за израелска столица

Пени Уонг смята, че статутът на града трябва да се определи с преговори
18 окт 2022 08:35, Петя Славова
16
Австралия отмени признаването на Йерусалим за израелска столица
Снимка: БГНЕС

Австралия повече няма да признава Западен Йерусалим за столица на Израел, като промени спорното решение на предишното консервативно правителство.

Министърът на външните работи Пени Уонг заяви, че статутът на града трябва да бъде определен чрез мирни преговори между израелци и палестинци, а не чрез едностранни решения.

"Няма да подкрепим подход, който подкопава (решението за две държави), каза тя и добави: "Посолството на Австралия винаги е било и остава в Тел Авив".

Консервативното правителство, ръководено от Скот Морисън, се сблъска с широка вътрешна реакция заради решението си от 2018 г. да последва американския президент Доналд Тръмп и да обяви Западен Йерусалим за израелска столица.

"Знам, че това предизвика конфликти и огорчение в част от австралийската общност и днес правителството се стреми да разреши този проблем", каза Уонг.

Тя обвини правителството на Морисън, че е мотивирано от решаващите частични избори в крайбрежно предградие на Сидни с голяма еврейска общност.

"Знаете ли какво беше това? Това беше цинична игра, неуспешна, за спечелване на мястото в Уентуърт и на частични избори".

Решението от 2018 г. предизвика недоумение и в съседна Индонезия - най-многолюдната мюсюлманска страна в света - като временно провали споразумение за свободна търговия.

За Йерусалим претендират както израелците, така и палестинците.

Повечето чужди държави избягват да разполагат посолства в града, предава БГНЕС.

Израел окупира арабския Източен Йерусалим по време на Шестдневната война през 1967 г. и по-късно го анексира, като обяви целия град за своя "вечна и неделима столица".

Палестинците претендират за източната част като столица на бъдеща палестинска държава.

Уонг настоява, че решението не е сигнал за враждебност към Израел.

"Австралия винаги ще бъде непоколебим приятел на Израел. Ние бяхме сред първите страни, които официално признаха Израел", каза тя.

"Няма да се поколебаем в подкрепата си за Израел и еврейската общност в Австралия. Също толкова непоколебими сме в подкрепата си за палестинския народ, включително в хуманитарната помощ."

Решението на Канбера едва ли ще бъде изненада за израелското правителство.

Обръщането на политиката беше предизвестено от премахването на формулировката за израелската столица на уебсайта на австралийското министерство на външните работи и търговията.

Лейбъристката лявоцентристка партия с министър-председател Антъни Албанес и министър на външните работи Уонг дойде на власт през май 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еехеееее от 60те окупиран и анексиран.....що нема санкции и изолация бе джендерасти
5
2
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Целта на масоните-ционисти е да съсипят християнството и в частност православието, защото то (заедно с исляма) се противи на идеята на юдеите да изградят Третия Храм в град Йерусалим, където да седне като цар над целия свят юдейския месия - Антихриста. Във войните умират бели хора, мъже християни. Затова икономически и политически се съсипват целенасочено Германия (целия ЕС) и Русия. Избухване на арогантността на Ционизма е това, което става и предстои. И на Астралия ще й спретнат проблеми...
4
3
 
0
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Щото редовно ме рeндоcват у Симитли :)))
3
0
 
0
 
! Отговори
Що за международна преди 1 година
политика и шо за ценности. През ден променят някакви основополагащи решения. С подобна двулична и зиг заг политика англисаксите ще се закопаят сами. В един момент вече никой за нищо няма да им вярва.
2
2
 
1
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Добре че нас нормалните гейове не ни бият у Австралията:)))
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една глупост не се оправя с друга глупост. *** ми, дойди ми" не може да доведе успех в никоя работа.