Нашествие на вируси от Арктика възможно с глобалното затопляне

Канадски учени изследвали езеро отвъд Северния полярен кръг
19 окт 2022 13:05, Елка Василева
24
Нашествие на вируси от Арктика възможно с глобалното затопляне
Снимка: архив, БГНЕС

Вируси от Арктика, запазени досега в леда, може да се разпространят и да влязат в контакт с нови гостоприемници в други среди вследствие на глобалното затопляне, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от изследване на канадски учени.

Вирусите се нуждаят от гостоприемник - човек, животно, растение или мъх, за да се възпроизвеждат и разпространяват. Ако е необходимо, те използват гостоприемник без имунитет, както показа скорошната пандемия от COVID-19 при хората.

Канадски учени са потърсили отговор на въпроса дали климатичните промени могат да се окажат благоприятни за подобен сценарий, изследвайки арктическата среда на езерото Хейзън. Разположено в далечния север на Канада, то е най-голямото езеро отвъд Северния полярен кръг.

Изследователите са взели проби от коритото на река, която го захранва, когато ледът се топи през лятото, както и от дъното на езерото. За целта се е наложило да бъде пробит над два метра лед.

С помощта на въжета моторна шейна след това е извлякла седименти, които са били секвенирани за техните ДНК и РНК - генетичния код и инструмента за репликация на живота.

"Това ни позволи да определим кои вируси са се намирали в дадена среда и кои потенциални гостоприемници също са били там", казва ръководителят на изследването Стефан Ари-Бросу от университета на Отава.

Екипът след това е проверил до каква степен вирусите са податливи към смяна на гостоприемника, като е изследвал еквивалента на съответните им родословни дървета.

Учените са се опитали да преценят доколко са сходни тези генеалогични дървета.
 
Сходните родословни истории предполагат, че вирусът е еволюирал със своя гостоприемник, докато различията показват, че той може да го е сменил. Според учените, ако го е направил поне веднъж, вирусът вероятно ще го направи отново.

Анализите показват големи различия в родословните дървета на вирусите и техните гостоприемници в седиментите, извлечени от дъното на езерото.

Различията са по-слабо изразени в коритото на реката, захранваща езерото. Изследователите предполагат, че разтопената вода от ледниците ерозира дънните седименти, което ограничава взаимодействията между вирусите и потенциалните гостоприемници.  

От друга страна ускореното топене на ледниците, захранващи езерото, също е увеличило количеството на пренасяните в него наноси. Това ще доведе до контакт между гостоприемници и вируси, който обикновено не би бил възможен.

Авторите на изследването уточняват, че не предвиждат разпространение на вируси или пандемия. Според тях вероятността за "драматични събития" остава много малка. Те обаче смятат, че рискът може да се увеличи, ако глобалното затопляне продължи, тъй като нови гостоприемници могат да навлязат в райони, които преди това са били негостоприемни.

Това може да са кърлежи, комари или други животни, но също бактерии и вируси, обясняват изследователите.

Възможността за разпространение е "напълно непредсказуема, както и последиците от нея, вариращи от безобидни до истинска пандемия",  казват още учените.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Канадски лекар настоява Канадската медицинска асоциация да разследва необичайната смърт на 80 млади лекари след въвеждането на ваксините - 800% (8 кратен) ръст над базовия/очаквания брой https://dcweekly.org/wp-content/uploads/2022/10/Screen-Shot-2022-10-17-at-6.46.37-PM-0T9MAe-770x565.jpeg С течение на времето броят на смъртните случаи сред медицинските специалисти в Канада се увеличава, като достигна до 80 лекаря. .Д-р Уилям Макис, доктор по медицина, лекар и изследовател на рака.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Арктика, глобално затопляне, кърлежи, комари и т.н., колко удобно, в някоя лаборатория хората си бачкат!
19
0
 
5
 
! Отговори
Ето истината гола: преди 1 година
При нас е вируса ГЕРБола!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименОсновната заплаха на тези вируси не е директно да зарази нас, а например рибата, или птиците. Ние сме зависими от екосистемите.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да приемем, че ледовете се разтопят и има някакви нови вируси. Тези вируси за да стигнат до хората, ще трябва някой да ги пренесе до нас (до европа, до Азия, до Сев. Америка и до останалите населени континенти). Предполагам този някой вече има план, как да го направи. Все пак населението на планетата трябва да се намали, нали така? Ако някой толкова много се е притеснил от вирусите в Антарктида, тогава да престанат да пращат хора там, а да изпращат само машини, които да изследват ледовете.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си прибирате климатичните оръжия и специално сертифицираните за целта уреди за измерване, че ще ви затоплим глобално вече! Няма глобално затопляне. Вируси в Арктика може да има, а може и да няма. Арктически прилепи, ще са виновни, така ли?
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментарите както винаги са пълна трагедия...
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бил Гейтс и Рокфелер са най-голямите вируси, а даже не са замразени.
13
2
 
8
 
! Отговори
Фаучизавъра преди 1 година
Ако Фаучи направи некоя лабораторийка да барат тия вируси може и тоя път да успеят да ни изтребят.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващата ваксина ще е срещу затоплянето. Като се печете на слънце и не може да изгорите. Както и като влезете във вряща вода няма да се сварите. Тук обаче проблем ще стане като искат да ваксинират и животните с това нещо, няма да може да ги сготвяме, сигурно за това искат да направят всички вегани.
11
3
 
13
 
! Отговори
Фалшимент Петков преди 1 година
Фалшив вирус от фалшива пЛандемия и фалшиво глобално затопляне! Искам да видя вашето затопляне като мръзнете от студ зимъска без руската газ!
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я по-сериозно бе. Никакви вируси няма в арктика. Още не се е разтопил леда те тръгнали да казват че ще дойдат вируси от там. Сигурно е прогноза на шефа на Витанов.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако е необходимо, те използват гостоприемник без имунитет, както показа скорошната пандемия от COVID-19 при хората." Хахаха ,че кой ще е тоя гостоприемник с имунитет ,при положение ,че не се е срещал с тоя вирус никога ? А да ,сетих се ,ваксинирания :))) Лекичка пропаганда наднича зад тази "статия".
8
1
 
11
 
! Отговори
ЦИРК ПРОМЯНА КЛИМАТА преди 1 година
Върви ли, върви ли пропагандичката. За новата измишльотина, по-голяма и от ковипландемията, и значително по-унищожителна за нас като последствия. Пишете, пишете. Тия центове няма да се изкарат сами.
7
3
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
Никой не ви подготвя. Вируси от този регион са вече извличани и съживявани при затопляне на екосистемата. Това не е нещо ново и учените го говорят от години. Не знам защо все живеете в някаква конспирация. Предполагам защото са по-лесни за разбиране от това което говорят учените.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подготвят ни за нов коронавирус.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех ако само четяхте нещо друго от днес бг...
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
стига с това измислено затопляне, стига с това насаждане на вина у хората, стига с този еко фа шизъм и внушения. и 100 пъти да повторите,че жабата е принц, това няма да промени факта,че тя е една проста жаба, както и сджендър натрапените ви политики,както и с расовите ви и медицински и политически изв раще ния. не ви минават спуснатите наизустени наративи
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
глобално затопляне = глобално лицемерие. няма жив човек който да е наясно какво точно става с цяла планета, но явно лъжата не е грях на запад
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'глобално ​затопляне' = глобално лицемерие. няма жив човек който да е наясно какво точно става с цяла планета