Джонсън, Сунак и Мордант - основни претенденти за премиер

В понеделник ще стане ясно колко ще са кандидатите
22 окт 2022 13:57, Елка Василева
20
Джонсън, Сунак и Мордант - основни претенденти за премиер
Снимка: архив, БГНЕС

Риши Сунак, Борис Джонсън и Пени Мордант продължават да са тримата основни претенденти за поста на Лиз Тръс, която подаде оставка като премиер на Великобритания и лидер на Консервативната партия.

Още по темата
Бившият премиер Джонсън се радва на най-голям медиен интерес, но въпреки засилващата се подкрепа за него има и съмнения, че „Партигейт“ може да навреди на шансовете му, предаде кореспондентът на БНР.

Пени Мордант стана първия претендент, официално обявил участието си в надпреварата.

Тя определи себе си като „свеж глас за обединение на партията“. Мордант обаче изостава чувствително след Риши Сунак и Борис Джонсън. Твърди се, че Сунак, бившият финансов министър, вече си е осигурил необходимата подкрепа на 100 тори депутати.

Джонсън е още далеч от тази бариера, но кампанията му набира скорост и прогнозите на този етап са, че до крайния срок за събиране на номинации именно той и Сунак ще останат в надпреварата.

Бившият премиер хвана полет от Доминиканската република, където бе на почивка, и ако няма закъснение, вече трябва да е кацнал във Великобритания.

Той е смятан от неговите привърженици за единствения кандидат, който може да спечели следващите избори, въпреки че в момента консерваторите изостават катастрофално от лейбъристите в проучванията на общественото мнение.

Тази сутрин Доминик Рааб, който подкрепя кандидатурата на Борис Джонсън обаче заяви, че завръщането му на власт ще бъде много трудно, защото воденото разследване дали той е подвел парламента по време на „Партигейт“ може сериозно да му попречи.

Между другото Рааб даде добра оценка на Сунак, като каза, че като се погледат икономическите предизвикателства, пред които е изправена страната, не може да не се отчете, че Сунак е бил прав от какво има нужда, за да се възстанови финансовата стабилност.

В понеделник ще стане ясно колко кандидати ще има за овакантените постове. Те могат да бъдат максимум трима, но има и вероятност, макар и минимална, депутатите да се обединят зад една кандидатира. Най-късно в петък ще стане ясно името на новия лидер на торите и премиер на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Taaман преди 1 година
Таман заместника му го уволниха. Поредният скандал в британският политически живот. А колкото до краля хич не го жалете. Това са само официалните цифри. Има много земи и имоти , които даже не ги и смятат понеже са наследство , а той не плаща данъци
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Някой13. Тогава чикателовците ще са не един, а 50 на квадрат.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Сунак и съпругата му Акшата Мурти разполагат с общо състояние от около £730 милиона двойно повече от приблизителното 300-350 милиона британски лири на крал Чарлз III и Камила, кралица съпруг." -- какъв джонсън, каква мордант, какви пет лири ? Ха-ха, хи-хи !
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Риши Сунак стане министър-председател, ще бъде първия път в историята, когато обитателите на Даунинг стрийт 10 ще бъдат по-богати от монарха в Бъкингамския дворец.
16
1
 
3
 
! Отговори
Риши Сунак преди 1 година
Англия - перлата в индийската корона!
15
2
 
0
 
! Отговори
Някой към 14 преди 1 година
Масово явление е навсякъде идва безработица хората са в шах, мат, пат, потрес, ужас и не знаят какво да правят. Ц*г*н* и Мехмед и подобни от не ЕС балкански държави тук узаконени бетон. Германци и ние сме дискриминирани и оставаме без работа. Масово явление и нищо не можем да направим. За съжаление хората всеки ден изпадат в разни състояния. Привидно уж се надъхват днес, а утре се чудят какво стана, какво правя и какво предстой?....Хора с години стаж от 20 и т.н биват избутвани и трябва да мълча
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е това странно име Джонсън - нямаше ли някой истински британец - Прадеш, Сунай, Али или поне Мохамед?
13
2
 
3
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Интересно ако Америка се разпадне щат по щат какво ли ще последва?
12
2
 
2
 
! Отговори
Някой преди 1 година
И тези като България, то държава няма те тръгнали да управляват. Следващият цирк са Германия. Англия са слуги на Америка. Баба ми като се ядосваше редовно казваше Не знам на кой цар да служа вече хахаха. И тук стана каша. Все царе и господари хаха. От трън та на глог. Като хванеш единия удари другия. Не случайно Англия излезе от ЕС. Целта беше да клекне и Европа и Русия. Само, че наред със сухото гори и мокрото. След Германия може да видим цирка и на САЩ, а що не и разпада им щат по щат.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цветан Цветанов е по подходящ той има 6 апартамента и ще търси да се разбират с Ни-6
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
английското Боре направи най-хитрият ход в кариерата. Пробута Треснатата по езика, внуши й да произнесе думите че нема да й мигне окото и ще натисне нуклеарниа бутон срещу Москва. Лизентерията се изголямодоизнужди и си отиде
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако индиецът се провали, ще сложат африканеца от правителството.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да опитаме с Пени Моргант. Красавица е и бяла.
7
4
 
3
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
Сигнак ще е русия рошльо вече се утече в политическия канал!
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще видим първият индиец начело на микробритания. Това ще бъде отчаян опит да върнат Индия към англосаксите.
5
3
 
6
 
! Отговори
Expert преди 1 година
Борис ще ги накаже отново, давай Борка!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англия има капацитет да кара на самотек поне още 20-30 години, да му мислят източно евро пейските ко.чини дето не могат едно работещо правителство да сформират
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре ще е пак Джонсън да се върне. Заради парти премиер не подава оставка. Санна Марин се извърташе като к&чка, но не подаде оставка. Луда работа..
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те в тая Англия и САЩ всички са постоянно под въздействието на някакъв райски газ
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако имат истинска демокрация, да сдават власта на комунистите лейбъристи, които имат подкрепа на 57%, консервите са с едва 14%.отдобрение.