Доклад на ООН: Големи ледници ще изчезнат до 2050 г.

Заплашени са тези в Доломитите, в Йосемити и Йелоустоун, в Килиманджаро
3 ное 2022 13:42, Елка Василева
24
Доклад на ООН: Големи ледници ще изчезнат до 2050 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Някои от най-известните ледници в света, сред които тези в италианските Доломити, в националните паркове Йосемити и Йелоустоун в САЩ и в планината Килиманджаро в Танзания ще изчезнат до 2050 г. заради глобалното затопляне независимо от нивото на покачване на температурите, предадоха Ройтерс и АФП, цитирайки доклад на ЮНЕСКО.

Проучването на организацията на ООН за образование, наука и култура се фокусира върху 18 600 ледника от 66 000 кв. километра, намиращи се в 50 обекта на световното наследство, или 10 процента от общата ледникова повърхност на планетата. Експертите предупреждават, че една трета от тези ледници ще изчезнат до 2050 г.

Останалите все пак могат да бъдат спасени, ако покачването на глобалните температури не надвиши 1,5 градуса Целзий спрямо прединдустриалните показатели. При обичайните нива на отделяните от бизнеса вредни емисии около 50 на сто от ледените образувания, обявени за световното наследство, могат почти напълно да изчезнат до 2100 г.

Авторът на доклада Талес Карвальо каза пред Ройтерс, че ледниците в списъка на световното наследство губят средно около 58 милиарда тона лед всяка година - това се равнява на общия годишен обем вода, използван във Франция и Испания заедно - и допринасят за почти пет процента от глобалното покачване на морското равнище. Според него единствената най-важна мярка за предотвратяване на голямото отдръпване на ледниците в световен мащаб е драстично намаляване на вредните емисии.

ЮНЕСКО препоръчва също властите да повишат наблюдението, проучванията и да предприемат мерки за избягване на риска от бедствия.

"Когато ледниковите езера се пълнят, могат да прелеят и да причинят катастрофални наводнения надолу по течението", отбелязва Карвальо.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Бразилец преди 1 година
Ми да се стопят, кво са ми притрябвали някакви ледници! Аз искам вечно лято! Хем ще спестим от разходи за отопление и "вредни емисии"!
21
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Както и през 2012 щяха да са изчезнали вече.
20
1
 
3
 
! Отговори
ООД_а преди 1 година
а на бас че това няма да стане до 2050, затопляния е имало и преди . вярно че сега хората помагат за тези затопляния но апокалиптичните прогнози които ни казват тия от ООН са невероятно пресилени . всъщност какво работят тия в ООН ?
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като почнете с лакърдиите за цените от соца, чак ми става лошо. Пишете цялата истина, за да знаят малките, а не да ги лъжете! Нафтата от 8ст беше за печки и не ставаше за каране и даже почти нямаше частни дизелови коли, тук там Пежо, Мерцедес, Пасат внесени от чужбина. Даже в Кореком нямаше, а соц кола дизел-нямаше по принцип! Тази нафта през 80те стана дефицитна и имаше записване и опашки, а на черно стигаше 70-80ст. Бензинът още 80те беше 1лев-това е страшно много на фона на заплата 250-400лв
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде пак, глобалистката мафия с глобалното им затопляне и подобните други лъжи. И чакай да позная, заради това трябва да затворим АЕЦа, трябва да спрем да ядем, да спрем да се къпем и да спрем да караме коли. Та да може само за извергите като Шуаб да има ресурси. Нали нас ни смятат за "useless eaters". За това са ни подготвили нови видове храни, който се излъга за ваксините е пътник, останалите ще ни мислят някакво друго "добруване"
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
голем праз
16
1
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
И при мен най-живите спомени от детството са свързани с цените на горивата по онова време. /s
15
0
 
7
 
! Отговори
999 преди 1 година
До 2050 г.не се знае дали ще има човечество,както и структури като ООН.Да се фиксират върху настоящето,защото светът е изтрещял и върви към самозатриване от лакомия.
14
1
 
8
 
! Отговори
а Измамата преди 1 година
с Озоновата Дупка - Свърши ли, като бях дете казваха, че всеки момент ще ни погълне, а вече съм в пенсионна възраст!
13
1
 
5
 
! Отговори
Хехе преди 1 година
Сигурно са тия, които трябваше да изчезнат до 2020г.
12
1
 
1
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Доклада на оон е писан от отличници, с проверено минало и предначертано бъдеще. Навярно вече отличени със звание заслужил пандемик мухаха.Добре че е оня отгоре/природата, щото ако зависеше всичко само от отговорните кадри, отдавна да сме прах в пространството.
11
2
 
5
 
! Отговори
Cорроснюз преди 1 година
Ми то според ООН озоновия слой го няма вече от поне 15 години.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом природата така е решила... В цялата слънчева система има глобално затопляне. Очевидно е в резултат на слънчевата активност, а не от човешко въздействие. Важното е, че населението се увеличава, което означава, че околната среда е благоприятна. Явно добре ни се отразява затоплянето.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Климатът се променя, искаме или не, Гренландия е била обработваема някога, сега замръзнала, това са цикли, много преди сегашното развитие на обществото. То и от 2000 година чакат световния океан с колко да се повиши и да залее крайбрежието на континетите, но не стана досега. Ал Гор от пък си купи имение точно в застрашените от заливане места.
8
1
 
6
 
! Отговори
Днес бг преди 1 година
Поредната еврейска измама.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не стане и замръзне всичко ще кажат ми климатичните промени са виновни за които сте виновни вие и ще измъдрят нещо после ще ви кажат през 2100 година ще стане еди какво си плащайте.
6
2
 
6
 
! Отговори
Любов преди 1 година
Поколения изчезват. Нации изчезват. Ледници се топят - нормално е. Този процес се знае и се знае че няма връщане назад. Нека си се топят. Повече вода ще има.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това няма да се сбъдне като свичко предсказано от ООН, няма да се изненадам, ако ледниците се увеличат до т2050 година сякаш Бог се подиграва с ООН и глобалистите от СИФ в Давос.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрън дрън та пляс. А от коронавирус щяха да измрат 200 000 000 до края на 2020г. АЙДЕ ФАКОФ БЕ
3
2
 
12
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Оон, Сзо ... - все глобалистки НПО-та на Ротшилд и Рокфелер. Все едно слушам слугата на слугата на слугата на ... евреина как идвала "нечувана пандемия" и "чували с трупове". Един ден и сатанистите ще изчезнат, този ден се нарича Видовден.