Сирени и минути мълчание в Турция в памет на Ататюрк

На този ден през 1938 г. умира основателят на турската република
10 ное 2022 10:51, Елка Василева
9
Сирени и минути мълчание в Турция в памет на Ататюрк
Снимка: архив, БГНЕС

Тази сутрин точно в 9:05 часа (8:05 ч. българско време) зазвучаха сирените в цяла Турция. Турските граждани застанаха в почетно мълчание, превозните средства спряха, корабите в Босфора надуха сирените.

Така в продължение на две минути мълчаливо 85-милионна Турция днес отдаде почит на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк по повод 84-ата годишнина от неговата кончина.

На този ден през 1938 г., точно в 9.05 часа, на 57-годишна възраст умира основателят на турската република и неин пръв президент Мустафа Кемал Ататюрк в двореца Долмабахче на брега на Босфора.

84 години по-късно почетният възпоменателен ритуал остава непроменен и се изпълнява с неугасващо преклонение и обич от милиони към големия лидер и държавник Ататюрк, който от руините на Османската империя създава една нова, обърната към ценностите на Запада република. Приживе Ататюрк нарича основаването на турската република ”моето най-ценно творение”.

През 2023 година турската република ще навърши 100 години.

Днес стаята на Ататюрк в двореца Долмабахче на брега на Босфора, където угасва животът му, е непокътната и се посещава от хиляди граждани.

По традиция хиляди хора от сутринта се стекоха в двореца Долмабахче. Учениците отдадоха почит с поставяне на цветя и поклонение пред паметниците на Ататюрк.

Държавното ръководство на страната начело с президента Реджеп Тайип Ердоган посети мавзолея на Ататюрк в Анкара и се поклони пред саркофага.

След официалната церемония мавзолеят бе отворен за посетителите, пристигащи от всички краища на страната.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Deliormanski преди 1 година
Няма друг политик и полководец в световната история,който за толкова кратко време да е направил толкова много неща за страната си! Няма! Разгромява окупационните сили(италианци,англичани,руснаци,гьрци,французи),вьвежда латиницата,европеизирва облеклото,модернизирва армията,икономиката,селското стопанство,правото на жените да гласуват(преди швейцарците) и още куп други радикални промени! Ее,не е забравил да ,,модернизира" и холивудската актриса Заза Габор...Дьлбок поклон пред тоя велик човек!
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко за нас, че тука не се роди един истински държавник в тия най-тъмни времена на България.
6
6
 
25
 
! Отговори
Роза преди 1 година
На младини Ататюрк е бил влюбен в българка,но нейния баща не е бил съгласен с брака им.Бил е мъдър политик и е хвърлил много усилия,за да европеизира Турция.Това е съкратило живота му.Сред вещите му са намерили само една снимка-на някогашната му любов,българката Димитрина Ковачева.
5
5
 
27
 
! Отговори
мики преди 1 година
Прочетете независими източници за произхода на Ататюрк. Ще разберете защо толкова е обичал България.
4
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво,промяна няма.И преди и сега стрелят през границата.Предвид тия нагли престъпления,вие медиите можехте да почетете нашия герой граничар като поне 1 седмица да не пишете за Турция.Ама толкова ви е ума на всички.Диваци.
3
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква ти светска нация?Това е за пред чужденците,като със сериалите им.
2
14
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ататюрк се обръща в гроба като гледа какво е останало от светска турция
1
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поклон пред Ататюрк. Беше велик политик и направи много за Турция!