—едем души са убити при две нападени€ в »ран

ѕри вълната от протести са убити най-малко 362 души
17 ное 2022 15:18, ≈лка ¬асилева
9
—едем души са убити при две нападени€ в »ран
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

¬ъоръжени лица откриха огън на базар в югозападни€ ирански град »зех, при което са били убити най-малко петима души, включително младо момиче, и са били ранени цивилни и служители на силите за сигурност, съобщи държавната телевизи€, на ко€то се позовава јсошиейтед прес.

ѕри отделно нападение въоръжени лица са застрел€ли двама членове на иранската паравоенна организаци€ Ѕасиджи в  град »сфахан, съобщава агенци€ »–Ќј. » при двете нападени€ се съобщава, че въоръжените лица са карали мотоциклети.

Ќе стана €сно веднага какви са мотивите за нападени€та и дали те са свързани с общонационалните протести, които разтърсиха »ран през последните два месеца. ѕо данни на държавната телевизи€ при стрелбата в »зех са били ранени още 10 души, включително служители на силите за сигурност.

¬алиолах ’а€ти, заместник-губернатор на провинци€ ’узестан, където се намира »зех, за€ви пред държавната телевизи€, че сред убитите има младо момиче и жена.

ƒържавната телевизи€ съобщи, че групи от н€колко десетки протестиращи са се събрали в различни части на »зех късно вчера, като са скандирали антиправителствени лозунги и са хвърл€ли камъни по полици€та, ко€то е използвала сълзотворен газ, за да ги разпръсне. —вързани с държавата медии съобщиха също, че н€кой е подпалил шиитска религиозна семинари€.

Ќ€кои от протестите б€ха придружени с насилие пи разпръскването на несъгласните с политиката на правителството от страна на силите за сигурност. ¬ последно време в »ран б€ха извършени редица нападени€, за които б€ха обвинени сепаратисти и религиозни екстремисти, включително стрелба в гол€м шиитски храм минали€ месец, при ко€то загинаха над десет души и за ко€то отговорност пое групировката "»сл€мска държава".

ѕротестите в »ран б€ха разпалени от смъртта на 16 септември на 22-годишна жена, задържана от нравствената полици€ на страната,  и бързо прераснаха в призиви за свал€не на управл€ващите ирански духовници и прекрат€ване на теокраци€та, установена след »сл€мската революци€ от 1979 г.

—поред "јктивисти за правата на човека в »ран", група, ко€то следи продължаващите вече н€колко месеца размирици, при последната вълна от протести са убити най-малко 362 души, а 16 033 са арестувани. √рупите за защита на правата обвин€ват силите за сигурност, че стрел€т с бойни патрони и малокалибрени оръжи€ по демонстрантите и ги би€т с палки.
(Ѕ“ј)
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


9
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
6
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
—лабото им м€сто е в мозъчните им гънки. „е от цивилизаци€ оспорваща величието на √ърци€ и древен –им сами се превърнаха в отпадачна клоака избиваща си жените и дъщерите. јма така е като не са ги раждали майки ами кози. — една дума козееиачи.
5
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
—лабото мсто на »ран е че е многонационална държава. ѕерсите са 55-60 процента от населението, другите -какви ли не.
4
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
√ол€м късмет имаме,че наще предци са се преместили от този *** преди стотици години. √ол€ма далновидност са показали, че сега щ€хме се дупим по 5 на ден и да опъваме козичките
3
1
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
те тва е руский мир и ћногополюсен св€т бла бла православни слав€ни и анти джендери и антимериканци!
2
0
 
0
 
! ќтговори
1 преди 1 година
Ќе бееее! „естно! Ѕ≈« ѕј–»»»!
1
1
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
Ќаскоро правихме доставки до там. ... ’ора - «а 20 лева напълнихме два влекача до √ќ–≈ с нафта!