Продажбите на оръжия в света достигнаха 592 млрд. долара през 2021 г.

От 2018 г. насам всички пет компании начело на класацията са базирани в САЩ
5 дек 2022 22:50, Петя Славова
9
Продажбите на оръжия в света достигнаха 592 млрд. долара през 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Според данни на международен мозъчен тръст продажбите на 100-те най-големи производители на оръжие в света достигнаха 592 млрд. долара през 2021 г., като САЩ заемат 50,5 % от тях.

Продажбите на оръжия и военни услуги от 100-те най-големи компании в отрасъла са се увеличили с 1,9% в сравнение с предходната година, се казва в доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

САЩ продължават да са домакин на най-голям брой компании, включени в топ 100, като продажбите на оръжие на 40 американски компании възлизат на 299 млрд. долара.

От 2018 г. насам всички пет компании начело на класацията са базирани в САЩ, докато една британска и четири китайски компании са други фирми сред първите 10.

Първата фирма в списъка е Lockheed Martin, чиито общи продажби възлизат на 60,34 млрд. долара през миналата година, следвана от Raytheon Technologies (41,85 млрд. долара) и Boeing (33,4 млрд. долара).

От първите 100 компании 27 са със седалище в Европа, а общите им продажби на оръжие възлизат на 123 млрд. долара, предава БГНЕС.

Люси Беро-Судро, директор на програмата на SIPRI "Военни разходи и производство на оръжие", заяви, че проблемите във веригата за доставки са оказали сериозно въздействие върху продажбите на оръжие през миналата година.

Засягайки руско-украинската война, в доклада се казва, че производството на оръжия от руски фирми се е увеличило въпреки проблемите, свързани с достъпа до полупроводници и санкциите.

"Например "Алмаз-Антей" заяви, че не е могла да получи плащания за някои от доставките си за износ на оръжие", се казва още в доклада.

В списъка на 100-те най-големи фирми има шест руски фирми, чиито общи продажби достигат 17,8 млрд. долара.

От азиатска страна 21 фирми от Азия и Океания попаднаха в топ 100 с общ размер на продажбите от 136 млрд. долара през миналата година.

"Осемте китайски оръжейни компании в списъка са реализирали оръжейни продажби на обща стойност 109 млрд. долара", се казва в доклада.

Две турски фирми също бяха включени в списъка: Aselsan (2,16 млрд. долара) и Turkish Aerospace (1,2 млрд. долара).


9
Още по темата: оръжияпечалбапродажби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заради вашите оръжия хората мизерстват и гладуват...Господ да накаже тези,които разпалват войни,за да си продават оръжията!
5
0
 
0
 
! Отговори
Problems преди 2 месеца
Стотици трилиони са загубите от най наглата диверсия на фармацефтичната мафия последните 8 000 години.. Най тежко пострадаха бедни страни вкл нашата...частите за борба с терора да проведат бързи действия за блокиране на подобни нагло престъпни диверсии. Има огромен обем вкл видео информация за виновните лица и организираните престъпници. Информацията е от ежегодни подобни диверсии рекламирнаи като ГРИП,Flu,SARS,MERS,Swineflu ,birdflu...
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ако тези пари бяха давани за наука и просперитет на ВСИЧКИ хора сигурно изобщо нямаше да има войни и глад и мизерия и може би много от нелечимите болести щяха да са лечими или изобщо предотвратими. Пъки вие си плюйте по тоя или оня и не се замисляйте :(
3
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Натовските държави имат производство за около 430 милиарда. Русия е с 18 милиарда. Всичката мара втасала и Русия тръгнала да гони имперски амбиции и да се прави на велика сила. Къде бе ушанковци сладки! Ше ви папам!
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Великите радетели и борци за демокрация, филантропи и миротворци са най-големия производител на оръжия и разпалвач на войни, но като и медиите и банките са твои, много трудно някой ще изкаже различно мнение.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едните бензиностанция, другите оръжеен завод, но това няма значение, този в силна позиция диктува правилата, пък лакеите тичат отстрани и слугуват с надеждата за някоя троха и комплекса, че са от страната на силните.