Започна разследване в САЩ а компанията "Нюралинк" на Илон Мъск

Около 1500 животни са умрели по време на експериментите от 2018 г. насам
6 дек 2022 22:00, Петя Славова
13
Започна разследване в САЩ а компанията "Нюралинк" на Илон Мъск
Снимка: БГНЕС

Американските федерални власти започнаха разследване на компанията „Нюралинк“, собственост на предприемача Илон Мъск, съобщава Ройтерс. Според източници на агенцията причината за действията на компетентните органи са доклади за експерименти с животни.

Според агенцията разследването е предприето от Службата на генералния инспектор на Министерството на земеделието на САЩ. То е в отговор на оплаквания от служители на компанията за нарушения на американското законодателство, което регулира опитите с животни, предава БТА.

Службата се е запознала с няколко десетки документи на компанията и е разговаряла с 20 бивши и настоящи служители на "Нюралинк". Според интервюираните тестовете са извършени набързо, причинявайки ненужни страдания и смърт на животни, включително поради желанието на Мъск да ускори разработването на новите медицински продукти.

Около 1500 животни са умрели по време на експериментите от 2018 г. насам, включително над 280 овце, прасета и маймуни. Освен тях на експерименти са били подложени мишки и плъхове. Предполага се, че компанията на Мъск не води стриктна отчетност на унищожените животни.

Стартъпът "Нюралинк" е създаден от Мъск през юли 2016 г., за да обедини усилията на водещи експерти в разработването на невронни интерфейси. Целта е създаването на роботи, които позволяват имплантиране на почти неограничен брой електроди в мозъка в напълно автоматичен режим. В дългосрочен план такива невронни интерфейси ще позволят на човек да се противопостави на изкуствения интелект. Те също така ще помогнат на хората да се научат как директно да управляват компютър, използвайки силата на мисълта.

През февруари 2021 г. „Нюралинк“ проведе изследване на чипа върху маймуни. Според компанията контактът с чипа е през „айФон“. Експертите са изследвали и дешифрирали връзката на невронната активност с определени действия, което им е позволило да възпроизведат обратната връзка. Така маймуна била научена да движи курсора на екрана без помощта на джойстик.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Позволявали имплантиране на почти неограничен брой електроди в мозъка в напълно автоматичен режим.
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много разсмърдя демократична кравария и може да се очаква да има, случайно дефектна взривила се батерия на теслата скоро. Така става като много говориш в демокрацията.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защото разкри мръсотиите на Байдоновци. Плътно зад Мъск и Йе!
5
1
 
5
 
! Отговори
джо преди 2 месеца
този ще гогризе яко демокрацията,изкара много демократични керливии ризи на демократичните хорица които ни учат що е демокрация тоест фашизация пардон
4
10
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 2 месеца
Ами ще го разследват, защото е измамник. Да те питам, ти лично колко негови продукта или услуги ползваш или си ползвал. Аз имам една тесла и старлинк и двете не си заслужават парите и разбирам защо го разследват. Едно е да ти прегрява антената на старлинка и да нямаш интернет, а друго е да прегрява чипа в главите на животните и да мрът, на фона на тази цифра, до месец лабораторията на Мъск ще започне тестове с хора и какво правим тогава? А доброволци с неизлечими зоболявания за експерименти бол
3
2
 
14
 
! Отговори
българина преди 2 месеца
ето ви доказателства за демокрацията. Върна акаунта на Тръмп и се почна, разследват туитър, сега неуралинк, следва тесла за неспазване нешо си! а досега къде бяха същите контролни органи?
2
0
 
10
 
! Отговори
Кахъри преди 2 месеца
Не мога да намеря едро смлян сладък червен пипер. Само лют. Истинска трагедия.
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е нищо де, сега на плоскоглавите ще им кажат от телевизора че е напълно безвредно и безопасно и 94% ефикасно, и ще търчат на опашка