Преврат в Перу, опит на президента да разпусне Конгреса

Държавният глава е свален от власт и е арестуван
8 дек 2022 08:03, Елка Василева
17
Преврат в Перу, опит на президента да разпусне Конгреса
Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентката на Перу Дина Болуарте встъпи в длъжност като държавен глава на южноамериканската страна, след като президентът Педро Кастильо обяви, че разпуска Конгреса, който на свой ред му гласува импийчмънт, предаде Асошиейтед прес.

Шестдесетгодишната юристка положи клетва и стана първата жена президент в повече от 200-годишната история на Перу като независима държава. "Поемам поста с ясното съзнание за огромната отговорност, която нося. Първият призив, който ще отправя, е за възможно най-широко единство сред всички перуанци", заяви Болуарте, цитирана от Ройтерс. Тя призова за политическо примирие, за да може да състави правителство на националното единство.

Омбудсманът, Конституционният съд и Върховният съд нарекоха "преврат" опита на Кастильо да разпусне парламента.

Конгресът на Перу може да отстрани президента и президентът може да разпусне Конгреса, така че това "технически не е преврат", заяви Едуардо Гамара, политолог и преподавател по международни отношения в Международния университет на Флорида. "Объркването идва от 15-те хиляди интерпретации на това кой има надмощие - Конгресът или президентът", каза той.

Депутатите гласуваха със 101 срещу 6 гласа за отстраняването на Кастильо от поста. Той напусна президентския дворец с автомобил, който премина през историческия център на Лима и по-късно влезе в едно районно полицейско управление.

Бившият президент на Перу Педро Кастильо е арестуван след осуетения му опит за разпускане на парламента, съобщи по-късно прокуратурата, цитирана от Франс прес.

Съдебната администрация публикува снимка, на която бившият държавен глава, свален с импийчмънт от парламента, е седнал на фотьойл, а около него са застанали прокурори и полицаи. Съдебен източник уточни за АФП, че Кастильо е разследван за "бунт", предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Марксист е. Опита е бил личен и повечето депутати от собствената му партия гласуват за импийчмънта.
9
1
 
5
 
! Отговори
евроатлантик преди 1 година
Вовата е виновен!
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нашият *** още го търпим
7
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Oтстраняване от длъжност не е преврат! Ако махнем Радев на импийчмънт това няма да е преврат, а ще е възстановяване на държавността.
6
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе дечковци, навсякъде ли ви се привижда Москва бе ? Не е добре работата. Скоро тия с белите престилки и ризите с дълги ръкави ще имат работа.
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
50 процента от перуанците са индианци и подкрепят Путин.Президента Педро също е марксист и ленинист и е възможно за това да са го махнали от власт.Неведнъж Педро е говорил във своите речи за симпатиите си към Русия и Путин.
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Перу - държавността и институциите им бяха тествани и издържаха!
3
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пита се каква е ролята на САЩ в поредния десен преврат в Латинска Америка.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много преврати много нещо.Първо принца в Германия а сега и този Педро Перуански.Педро е сгазил лука.Но все пак трябва да се проучи и дали Вовата не е виновен.Дали Педро не е руска марионетка.
1
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната ювелирна операция на ЦРУ в бананова държава