Ердоган настоява Путин да разчисти кюрдите от Северна Сирия

За Турция това е приоритет
11 дек 2022 16:27, Нели Христова
30
Ердоган настоява Путин да разчисти кюрдите от Северна Сирия
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган каза на руския си колега Владимир Путин, че е наложително Кремъл да "изчисти" кюрдските сили от Северна Сирия. Ердоган заплашва да започне ново военно нахлуване в Северна Сирия, за да изтласка кюрдските сили, които той обвинява за бомбения взрив през ноември, убил шестима души в Истанбул.

Споразумение от 2019 г. между Москва и Анкара сложи край на друга сухопътна офанзива, като създаде 30-километрова „безопасна зона“, за да защити Турция от трансгранични атаки от сирийска територия. Ердоган обвинява Русия, която е ключов играч в сирийския конфликт и подкрепя сирийския президент Башахр ал-Асад, че не е изпълнила сделката. Ердоган каза на Путин в телефонен разговор в неделя, че е „важно (кюрдските бойци) да бъдат прочистени от границата до дълбочина от най-малко 30 километра“, каза неговият кабинет. Ердоган "заяви, че това е приоритет", казаха от турското президентство.

Част от кюрдските сили са разположени в райони под руски военен контрол. Други се бият със САЩ срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава". Както Москва, така и Вашингтон оказват дипломатически натиск върху Анкара да не започва нова наземна кампания. Турция обстрелва кюрдски позиции близо до границата с артилерийски огън и нанася удари с безпилотници от 20 ноември в отговор на бомбения взрив. Но все още не е насочила големи сили в подкрепа на онези, които вече е разположила в района. Кюрдските групировки отричат да са замесени в атаката в Истанбул.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
ДОСТ преди 1 година
ВРЕМЕ Е ВЕЧЕ ДА ГИ ИЗЧИСТИ НАПЪЛНО. ТРЯБВА ДА ИМА МИР В ТОЗИ РАЙОН.
19
1
 
8
 
! Отговори
Осман Ага преди 1 година
Ердоган ефенди е велик политик и държавник Турската армия заедно със жандармерията наброява над един милион в мирно време,мачкай
18
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердо продължава да избива невинни терористи (ако въобще знаете, какво е терорист).Всеки ден по 10-20 броя и така ще избие всички. Предлагам България да приеме кюрдските бойци!
17
15
 
5
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Руския Хитлер яде бой в Украйна,за каква Сирия да действа.
16
3
 
5
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Що не помоли нашата доблестна, по натовски образец, армия.Назначават и един ''решителен и суров'' командващ като Плювналиев или Магарев и за една седмица проблема е решен.Един кюрд няма да остане в Северна Сирия...всичките безпрепятствено ще влязат в Турция.
15
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми харесват. Двама убийци си стискат ръцете за обща работа.
14
8
 
10
 
! Отговори
Вече преди 1 година
Май и ердоган ще заеме подходящата страна и с Кремъл конец. И с башаристан. Ердоган хич не се шегува и не плямпа, а действа. А вие *** плюйте
13
12
 
7
 
! Отговори
КРАЙНО ВРЕМЕ Е преди 1 година
САЩ и РУСИЯ ДА СЕ РАЗБЕРАТ ЗА НАГЛЕЦИТЕ ОТ АНКАРА > ИЛИ ДА СИ ИЗТЕГЛЯТ ВСИЧКИ ТУРСКИ ВОЙСКИ ОТ СЪСЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ, ИЛИ ТЕРМОЯДРЕН УДАР
12
6
 
13
 
! Отговори
Ми555 преди 1 година
Разчисти = убие, ликвидира, унищожи. Много ислямско благородство!
11
10
 
16
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 1 година
До Анонимен 10: Каква е разликата между действията на Путин и тези на Ердоган? По-лесно е да се каже какво е общото. Ердоган защитава Турция от кюрдските милиции, а Путин защитава руското население на Донбас от украинските националисти. Това, което е по-трудно да се обясни е какво търсят САЩ е Сирия. Окупирали са някой и друг нефтен кладенац, точат нефт и го продават.
10
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прев си Aliosmane, ама наполовина. Имахте приятели англичани 1878 г., когато руския цар наближаваше Босфора, имахте приятели болшевики, когато 1922 г. гърците наближаваха Анкара, и днес имате много да ви търпят золумите. Че каква е разликата между действията на Путин и тези на Ердоган, но единия всички го одумват, а другия е добър.
9
6
 
13
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Проблема на Ердоган е, че кюрдите са съюзници на САЩ в Сирия и Ирак.
8
13
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами обърнал се е към точния човек за мокри поръчки, вампирясалото кремълско жуже е доказан експерт по причиняване на човешка смърт, като се почне от новичока, та се стигне до огнестрелно оръжие, бомби, ракети и други средства за масово унищожение, а в краен случай може да използва и ядреното си куфарче ... !!!
7
10
 
15
 
! Отговори
Aliosman преди 1 година
Ердо остаря. Преди 10 години да беше вече влязал. Вече само говори. На турчина работата няма кой да свърши, Ердо. Затова дедите навремето са го знаели и не са се свенили нито пред европейци, нито пред араби. Турчинът няма друг приятел освен турчина. Ние сме силни и затова всеки ни има за враг. Но ако искаш враг, турчина ти е достатъчен са казали дедите, ако ще света да ти е приятел.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значи това да "разчисти", направо си ги моли да ги утепат :)))
5
15
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЕРДОГАН ЗА ЕДИН АТЕНТАТ НАХЛУВА В ЦЯЛА ДЪРЖАВА КАКТО ГО НАПРАВИ И ФАЩ В АФГАНИСТАН!!! А НАПАДЕНИЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗЛОТО В УКРАЙНА КАКВО ТОЧНО Е АКО НЕ АТЕНТАТ!!!! УКРАЙНА ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА Е НАХЛУЛА В КОМУНДЕЛИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СЪС НАТО И ИЗБИЛА ПУТАНОТЕРОРИСТИТЕ ВСИЧКИТЕ.
4
6
 
12
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Путин е специалист по разчистването.Ердоган знае към кого да се обърне.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че къде да одят бе ?
2
10
 
7
 
! Отговори
Алоуу... преди 1 година
Ердоганчоулу, първо попитай кюрдите, пък после да "настоявай" пред Пупкин!
1
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХАХАХАХАхахаха. Така де - да свърши малко работа. Но първо се е запретнал да изчисти Украйна от украинците. Ердоган да почака малко.