Земетресение от 7,0 по Рихтер удари Вануату

Няма заплаха от цунами за страната
8 яну 2023 18:35, Анисия Иванова
8
Земетресение от 7,0 по Рихтер удари Вануату
Снимка: БГНЕС, архив

Земетресение с магнитуд 7,0 по скалата на Рихтер удари точно до брега на тихоокеанската държава Вануату, съобщи Геоложкият институт на САЩ, задействайки предупреждение за цунами за региона.

Трусът е плитък, на около 27 км дълбочина и на около 25 км океана от село Порт-Олри. Беше издадено предупреждение за цунами за Вануату, Нова Каледония и Соломоновите острови, но то бе отменено около час и половина след труса. „Вълни цунами от 30 см до един метър над нивото на прилива, са възможни за някои брегове на Вануату“, казаха от Тихоокеанския център за предупреждение за цунами в Хавай.

Вълни под 30 см са възможни за Нова Каледония и Соломоновите острови, добави той. Френското посолство във Вануату посъветва хората да стоят далеч от бреговете. Жители съобщиха в социалните мрежи, че има щети. "Силно!! Много неща са счупени навсякъде“, публикува местен жител във Фейсбук.

Националната агенция за управление на извънредни ситуации на Нова Зеландия съобщи, че няма заплаха от цунами за страната.

Вануату е част от тихоокеанския "Огнен пръстен", в който се сблъскват тектонични плочи и е подложен на честа сеизмична и вулканична активност. Соломоновите острови, островна държава на север от Вануату, бяха ударени през ноември от земетресение с магнитуд 7,0, въпреки че няма съобщения за сериозни наранявания или големи структурни щети. През 2018 г. земетресение с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер и последвалото цунами на индонезийския остров Сулавеси остави над 4300 жертви и изчезнали.

Вануату е класирана като една от страните, които са най-податливи на природни бедствия като земетресения, щети от бури, наводнения и цунами, според годишния доклад за световния риск. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: земетресениеВануату
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
vanuatu earthquake преди 1 година
Стресът,уплахът,и страховата невроза,са полезни за олигархията.А домашната ракия и трушия,домашният суджук и бабек,са вредни за олигархията.Особено в по-тежките фази когато се надуе и музиката за душата.Нямам телевизор,и не слушам радио.А и вестниците са не само скъпи,но ги ползвам единствено по ,,второто" им предазначение.
5
0
 
2
 
! Отговори
Годзила преди 1 година
При толкова силно земетресение, може да се срути покрива на колибата или да ви удари кокосов орех по кратуната, А 30 сантиметровите цунамита са толкова опасни, че може да ви се намокрят чорапите, ужас направо.
4
1
 
1
 
! Отговори
преди 1 година
Единственото потънало е акъла ти, затова цял живот си на заплатКА сред Бангладежа на Европа. А за тук не се притеснявай, нито е имало заметресения нито ще има, камо ли да потънем. Целия континент е част от една цяла тектонична плоча. Ама тия раУти няма как да ги знаеш докато набиваш кисело зеле и рАкия
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Австралия ще потъне скоро....
2
3
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
оф!..Слава Богу!..В първия момент не прочетох добре и се стреснах,че земедрусът е ударил Винету..Но вече съм спокоен..
1
3
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Българското министерство кога?