Пекин санкционира американски оръжейни компании заради Тайван

Мярката идва на фона на повишеното напрежение между двете страни
16 фев 2023 23:35, Йоана Цонева
35
Пекин санкционира американски оръжейни компании заради Тайван
Снимка: БГНЕС

Китай наложи санкции на две американски оръжейни компании заради продажбите на оръжие за Тайван, съобщава "Ройтерс".

Министерството на търговията на страната постави Lockheed Martin Corp и Raytheon Technologies Corp в "списък с ненадеждни субекти".

Мярката идва на фона на повишеното напрежение между двете страни, след като американската армия свали - както тя твърди - китайски шпионски балон, и ден след като Пекин предупреди за "контрамерки срещу съответните американски субекти, които подкопават суверенитета и сигурността на Китай".

На производителите Lockheed Martin и Raytheon Missile and Defence Corporation - дъщерно дружество на Raytheon Technologies, е забранено да "се занимават с дейности по внос и износ, свързани с Китай", посочват от министерството на търговията.

Още по темата
Пекин също така забранява на фирмите да инвестират в Китай, не разрешава на висшия мениджмънт да влиза в страната, анулира разрешенията за пребиваване на всеки техен служител в Китай и налага глоби, които са двойно по-високи от договорените суми за техните продажби на оръжия за Тайван.

Не е ясно как Китай ще наложи подобни глоби, които страната настоява да бъдат платени в рамките на 15 дни.

През февруари миналата година Китай отново санкционира двете фирми заради продажбата на оръжия на стойност 100 милиона долара на Тайван - самоуправляващ се остров, който Пекин счита за своя територия.

В два предишни случая Китай също обяви санкции срещу Lockheed и Raytheon - през 2019 г. и 2020 г., въпреки че Пекин така и не обясни какво включват тези санкции или как са били наложени.

Съединените щати не продават оръжия на Китай. Въпреки това страната е обвързана от Закона за отношенията с Тайван от 1979 г. да осигурява на острова средства да се отбранява. Продажбите на оръжия на САЩ обаче винаги предизвикват гнева на Китай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Санкции" които ще предизвикат единствено медийна сензация нямат никаква стойност. По закон в САЩ е забранено да се влагат елементи произведени извън САЩ във военната продукция. Помните какъв скандал се получи когато се разбра че някакво парченце метал закупено от Китай от поддоставчик на Локхийд Мартин беше влагано във F35.
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че те американците не произвеждат нищо за оръжейната индустрия в Китай, а Китай не купува техни оръжия. Това е чисто символична санкция. Ако искат САЩ да ги заболи да санкционират САЩ за закупуване на редки минерали за фармацията. Тогава за 15 мин ще се оакат! На Байдън ще му свършат памперсите за 1 ден.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В материала пише, че не било ясно какво точно....ами, закогото е предназначено, е ясно. И затова мълчи,защото по последижи става ясно и за останалите - големите клечки на САЩ тръгнаха по света да търсят оръжие, искат готово оръжие от други държави. В САЩ няма как да има редовно произвосдство, защото им липсват основни суровини, освен това - и уредени поточни линии.
19
2
 
8
 
! Отговори
В. преди 1 година
Китай заемат позиции в индустриална електрониката, телекомуникации, битова електроника, които имат малки транспортни разходи. През 90-те на изложенията правеха схеми на работата на машините и ги копираха както могат Днес са усвоили и производствените стандарти.
18
4
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Как така само платените самолети за България не биват доставяни? И кой плаща првди да е получил стоката?
17
6
 
12
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Това не са китайците от преди 70-80 г. И те изучиха *** номера в световната политика. Америка да не ги подценява, нито европа. Ако не можеш да дариш някой директно ще му удариш източницците на ресурси и клиентите му и той сам ще ти носи доларите за да спреш. "Елате вие да не дойдем ние"
16
11
 
6
 
! Отговори
Хи хи преди 1 година
"Все пак Китай е фабриката на света......" ширпотреба и нищо повече.
15
2
 
10
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Много плоско разсъждение. Никой не гони американските долари. Те така и така се печатат на тон на ден. Тук става дума за политически сигнал и после икономическа санкция в ресурси, време, дефицит и т.н. Само да заседнат без да искат един котенеровоз в сетския канал и половината световна икономика кляка. Все пак Китай е фабриката на света.
14
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хи, хи, хи и как чайниците ще си приберат глобите, хи, хи, хи, като USА не продава оръжия на жълтурковците, нито пък има финансови ресурси в китайски банки, хи, хи, хи гоолем смех.Чайниците, нищо не им пречи, да наложат и 500 млрда $ глоби. Долар няма да видят от глобите.
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 14 САЩ си Плаща Глобите))))))Напротив, до сега не са платили и цент.Китайските глоби, едно, че нямат международна подкрепа, второ глобените компании не държат долари във китайски банки и така не могат да бъдат изети от ***.
12
0
 
2
 
! Отговори
В. преди 1 година
Дали и те няма да пуснат списък?
11
0
 
0
 
! Отговори
От 10 преди 1 година
В Китай имам предвид.
10
0
 
6
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Рейтиън продават двигателите Прат и Уитни за цивилни самолети в САЩ.
9
7
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Си няма нужда да купува нито Ф35, нито руски, сами си произвеждат пето поколение изтребители.
8
8
 
6
 
! Отговори
чайниците да се преди 1 година
оплачат на арменския поп.
7
3
 
11
 
! Отговори
Сащ се прецака преди 1 година
Тюх да му се невиди, голям сакатлък стана. Локхийд Мартин тъкмо се готвеше да продаде 300 броя F35 на Китай и си изяде сделката. Нека сега Байдън да се моли на колене пред Си да му купи самолетите. Си ще си купи от готините руски самальоти Су57 двойно по-евтини и петорно по-добри та американците да се пукат от яд.
6
8
 
14
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 1 година
Целия Свят е Против САЩ и Англия - Тъмната Страна на Силата .
5
10
 
10
 
! Отговори
ДРЕМЕ ИМ НА САЩ преди 1 година
САЩ не продават на Китай никакви оръжия ..т.е.. ефекта е НУЛА> Китай санкционират компании от които нищо не купуват..ХАХАХА,
4
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евала на Китай, американците се възприеха, че само те могат да налагат санкции. Това, че си наредиха послушковци в ЕС, няма как да е навсякъде. Реално те ке бъркат на всички и във всичко. Сега ще започнат да обясняват как властта в Китай живее пре богато за да настройват народо, така беше в соц.странити, в украйна, в либия навсякъде където им трябваше властта да падне.
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво става с демокрейшъна ?Нещо не върви в Китай,като в Юкрейн.