Провал при опит за изстрелване на японска тежка ракета-носител

Откриха проблем малко след старта й от космодрума
7 мар 2023 12:34, Елка Василева
19
Провал при опит за изстрелване на японска тежка ракета-носител
Снимка: архив, БГНЕС

Японската най-нова тежка ракета-носител H3 (Ейч 3) претърпя нов провал при опит за изстрелване.

След неуспеха Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) разпореди на ракетата да се самоунищожи.

Специалистите откриха проблем малко след старта й от космодрума Танегашима в югозападната префектура Кагошима, съобщи агенция Киодо.

Изстрелване беше планирано за 17 февруари, но в последния момент се наложи да бъде отменено заради констатирани неизправности в електрическото оборудване.

Първоначалните планове предвиждаха ракетата-носител H3 да бъде изстреляна през 2021 г., но бяха отложени поради проблеми с новоразработения двигател, припомня ДПА.
(БТА, Теодора Славянова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До 13 До 9 Боби - КОЛЕГА СБЪРКА ЕДНО ФАКТЧЕ - Има разлика между ПИЛОТИРАНА РАКЕТА и РАКЕТА КОЯТО СЕ ДВИЖИ С по-голямо ускорение от поносимото на човека. На Сателитите им е все тая дали ще ги изстрелваш с 2-3-4-5-6 ДЖИ ускорение. Човека не може да издържа продължително натоварване от ПОВЕЧЕ ОТ 3 ДЖИ.
18
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
инциденти стават секакви в тая област!....Припомнете си "Совалките" и най-тежкия инцидент с руската ракета !..
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук е написано "Японската най-нова тежка ракета-носител H3". Става въпрос за ракета-носител, която има възможност да качва космически кораби по-високо от ниската орбита на МКС.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 6-- Тези хора за които казваш гледам най вече с 3D компютърна анимация експериментират ама нейсе
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът ти е в това, че от почти 20 год си все доцент по физика. Хиляди абсолютни некадърници в България станаха професори. Не съм Боби, но ракета-носител е едно, а космически кораб е съвсем друго. Ракетата-носител е средство за доставка на определена маса. Колкото е по-голям и тежък космическият кораб, толкова по-мощно средство за доставка е нужно. Дали ще достави сателит на ниска орбита или БЧ на друг континент - няма разлика.
14
3
 
8
 
! Отговори
ХаааХа преди 1 година
Смешни японци. Северна Корея ви бие отвсякъде в тази сфера
13
2
 
1
 
! Отговори
До 9 Боби преди 1 година
Няма разлика между бойна и комерсиална ракета ли? 1. Различни двигатели 2. Различен дизайн и аеродинамика 3. ДРЪНКАШ СТРАШНИ ГЛУПОСТИ 4. И къде слагаш оборудването на сателита в бойната ракета ?5. Знаеш ли каква е разликата в скоростта между двата вида ракети6. ДРЪНКАШ СТРАШНИ ГЛУПОСТИ От почти 20 год съм доцент по физика и много такива всезнайковци съм разревал
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"С Бахмут кво стана, превзеха ли го?" _________________________________________ Гледам видео. Виждам танк Т-34 качен на постамент пред кметството в Артьомовск. Над този танк се вее знамето на "Вагнер". Видимо навечно в Новорусия.
11
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен Вземи се върни в УЧИЛИЩЕ и си научи урока за ОКИСЛЕНИЕ при ГОРЕНЕ!!! 1. Твърдотелни ракетни двигатели 2. Твърдотелни двигатели с газообразен окислител/катализатор 3. Течно горивни двигатели с горива съхраняващи се при положителна температура(въпросните токсични) 4. Двигатели с криогенни компоненти 5. Разни други типове ка то Плазмени и Йонни двигатели които ползват електричество
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Японсите са некадърници, също като немците. Мелтдауните във Фукушима не бяха в резултат на Цунамито, а заради алчността на собствениците и некадърността на инженерите (или неспособността им да убедят собствениците, заради сбърканото японско мислене, в мерките за справяне със щетите). Факт.
9
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 година
/До Анонимен 1. Москвич е Китайския Джоу нещо непроизносимо който е създаден върху Лицензните Мицубишита произвеждани от трета Китайска компания... 2. Няма разлика между бойна и комерсиална ракета. Знаеш ли колко руски междуконтинентални ракети са били рециклирани сложени са им по няколко сателита и са изстреляни на орбита? Защо да се хаби материала както се казва...
8
0
 
7
 
! Отговори
Бай Ганю преди 1 година
Брей, гледам много ракетни инженери пишат тука
7
13
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
С Бахмут кво стана, превзеха ли го? Превзеха ли го вече Бахмут или само ще малко?
6
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските ракетни двигатели са с технология на 50 години. Хората сега експериментират с неотровни горива - метан, керосин, водород.
5
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Георги За да бъде една страна НЕЗАВИСИМА в космоса то тя трябва да може при необходимост да изстреля 100% собствена ракета с някаква гранична товароносимост. НЕЗАВИСИМО КОЛКО СТРУВА НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА ЕДИН СТАРТ!!! За САЩ това е ракетата Делта. За СССР беше Протон, За РФ това е Ангара.
4
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам Ким намесвате. Ким изстрелва балистични ракети по модели от 50те. Тук говорим за космическа ракета носител. Ама айде, Ким е велик, Русия е велика, а Япония нищо не може:) За справка- Русия след 50 години ще има подобна ракета. Засега топ технологията е китайският Модквич и 1 брой Су-57.
3
5
 
24
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Интересно как Русия, която според козякските опорки е в 19-ти век може да изстрелва ракети, даже краварите се возят на тях до МКС, а ултранапредналите технологично японци не могат?! Даже Кимчо си пуца с ракети, а тия тц.
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДебелиО Кимчо чете тая статия и се залива от смях ;)))))
1
9
 
8
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Просто да си платят на САЩ и всичко ще е топ. Техните апарати вече летят с разписание като на градския им транспорт. И кацат обратно.