Саудитска Арабия е готова да спре доставките на петрол

Оспорва закон на САЩ
15 мар 2023 20:43, Росен Стойчев
62
Саудитска Арабия е готова да спре доставките на петрол
Снимка: БГНЕС/EPA

Правителството на Саудитска Арабия е готово да спре доставките на петрол, ако се направи опит за въвеждането на таван на неговата стойност.

Още по темата
Това обяви енергийният министър на страната Абдулазиз бин  Салман, съобщи ТАСС.

Страната е готова да спре доставките за всяка държава, която наложи подобен таван. Освен това е готова да намали производството на петрол.

Визира се нов американски закон, който дава правото да се завеждат дела за монопол срещу представителите на ОПЕК.

Саудитският представител настоява, че това ще доведе до дисбаланс в предлагането и търсенето на световния пазар. Обявява се и недоволство срещу опитите за намаляването на цените на петрола.

Смята, че това води до нестабилност в индустрията.

Опити за подобен закон са били правени и преди, но не са били приемани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще стане много интересно ако саудитска арабия спре да продава петрол на Европа а продължи да продава на Китай и останалите азиатски държави.
48
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
явно янките настъпват мотика след мотика, ще им изчезне долара определено
47
2
 
14
 
! Отговори
Кирчо преди 1 година
Ще докараме евтин газ от луната петрол сьщо като спре и саудитска арабия да доставя
46
6
 
10
 
! Отговори
Bye bye dollar bill преди 1 година
До: До 50Уважаеми господине/госпожо (вече имаш възможност сам да си избереш), я да чуем твоята икономическа обосновка за кое не съм прав. Добре разбирам, че прозападните куртизантки като теб обикновено имат следните аргументи в споровете - а пък ти си клоун, лъжец, русофил и пр., но ще изчакам да чуя аргументите ти. Само да не се окаже, че интелектуално си на нивото на листна въжка. А иначе предричам, че скоро СА ще има големи проблеми заради незачитане на човешките права.
45
2
 
22
 
! Отговори
ъцз преди 1 година
баси идиотиттте... ще приемат закони които касаят други страни и ще задължават да се спазват :D
44
3
 
30
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Краварските сами си пишат закони и се опитват да ги наложат на останалия свят без да се съобразяват с националните и икономически интереси на останалите държави. На краварите като не им харесва цената на Саудитскя петрол, да си търсят друг, на друга цена, това е един от основните принципи на пазарната икономика, а не заплахи и "санкции" - разбирай Рекет!
43
5
 
15
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Доларът няма да изчезне като основна световна валута в следващите 10-20 години , но уверено е тръгнал по нанадолнището. САЩ са Империя вече 110 години , колко.още ще бъдат ...никой не знае.Не искам да видя свят доминирам от Китай , но това просто е неизбежно и ако не ние децата ни със сигурност ще го видят с очите си.За няма и 40 години Китай е увеличил благосъстоянието си 17 пъти , а за 80 години от 500 милиона души е достигнал 1 милиард и 400 милиона ...
42
32
 
8
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
С две думи саудитците си просят военна операция.Няма да е далеч времето когато американците ще се остановят тряйно на арабския полуостров и разжалват местните им емири и мангошвилязи,като ги изпратят на почивка в панделата.
41
20
 
6
 
! Отговори
до 50 преди 1 година
Няма такъв смешен клоун като теб.Ти разбираш от икономика,колкото листните въшки от квантова физика.Вие русофилчетата верно сте жалки и смешни.
40
0
 
11
 
! Отговори
либергаз демокрт преди 1 година
Дневник, клуб Z, dw и 'свободна Европа' не са съобщили такова нещо? Минахте ли през факт чекър?
39
5
 
38
 
! Отговори
Bye bye dollar bill преди 1 година
Да ви обясня сега какво става - доларът си заминава. Крепеше го това, че петролът се търгуваше само с долари. Затова хамериканците искат таван - за да не се обезценява. Зелените хартийки се сриват в последните седмици, фалират и ще фалират банки зад океана. Ако и за капак на всичко се елиминира доларът като разплащателно средство при търговията с петрол, това ще е истинска американска мечта.
38
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
още малко, да тръгнат токамаците и ще стане
37
30
 
3
 
! Отговори
Алигорето преди 1 година
Ако Русия вземе Украйна,ако Китай си вземе Тайван и САЩ Венецуеля,тогава Амуджите ще се хванат за мустака.Не защото няма да имат пак петрелиум,а защото след отварянето на венецуелските дамари,арабелите ще вземат 2-ро място.Там ще настъпи криза невиждана,а народа ще скочи на шейховете и ще ги бутне.След което ще си избере свободно правителство.Така че тия много да се не отварят,защото накрая май те ще са тези които ще го отнесат.
36
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сакън чаршафите да не загубят някой долар...че едвам вързват двата края...на портфейлите
35
0
 
32
 
! Отговори
Муха преди 1 година
Саудитският министър на финансите Мохамед Ал-Джадан заяви, че инвестициите на Кралството в Иран може да се осъществят бързо, особено след скорошното споразумение между двете страни, съобщава Анадолската агенция.Миналата седмица Иран и Саудитска Арабия се споразумяха да възобновят отношенията си, след като представители на двете страни се срещнаха в Китай.Иран е наш съсед и ще остане такъв за стотици години напред. Не виждам никакви пречки за нормализиране на нашите отношения, особено в област
34
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И така мили деца ще приключи американската приказка.
33
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямало да го приемат . Било само предложение тип заплаха към Саудитите . Иначе Тия преговори между СА и Иран са организирани от Русия . Договорено е СА да не се сърди ако Русия въоръжава Иран . След срещата обявиха за сделка за СУ 35 за Иран . Арабите са бесни на САЩ . Като се сринаха борсите петролните фондове като нищо са изгубили половината си капитал както стана и през 2008 *** . Та болката от загубата на пари ги обедини :)
32
3
 
18
 
! Отговори
язе преди 1 година
Като Ирак и либия ли ще го спрете :)
31
14
 
3
 
! Отговори
язе преди 1 година
Това значи, че или ще си кротуватеи слешате или ще се върнете по палатките и камилите.
30
0
 
25
 
! Отговори
Мда до 34 преди 1 година
Аз картата я знам , ти виждал ли си я ? Я пак погледни какво е срещу Саудитска Арабия през Залива ? Явно си пропуснал и новините , бягай да четеш какво точно се случи тази седмица между Саудитска Арабия и Иран и после ела да ни разкажеш !Светът се променя бързо.В Иран не съм бил , в останалите са о в Йемен не съм ходил но най-сетне и там войната ще спре със споразумението между СА и Иран ! Скоро тръгват и директни полети по няма и100 лева от София до Рияд , та отиди виж и ти ...