Рекорден недостиг на квалифицирана работна ръка в Германия

Страната се нуждае от миграция
16 апр 2023 20:00, Нели Христова
73
Рекорден недостиг на квалифицирана работна ръка в Германия
Снимка: Pixabay/jannonivergall

Според ново проучване в Германия недостигът на квалифицирани работници е достигнал рекордни размери през 2022 г., съобщи ДПА.

Според Центъра за осигуряване на квалифицирани работници (Kofa) на Германския икономически институт (IW) през миналата година повече от 630 000 свободни работни места за квалифицирани работници не са могли да бъдат заети, тъй като в цялата страна не е имало подходящи безработни лица с подходяща квалификация.

Това е най-големият недостиг в предлагането на квалифицирана работна ръка от началото на периода на наблюдение през 2010 г.

Сред най-засегнатите сектори са здравеопазването, социалните услуги, преподаването и образованието, както и строителството, архитектурата, геодезията и строителните технологии, където шест от десет свободни работни места остават незаети.

По-голям от средния недостиг на квалифицирани работници е имало и в секторите на природните науки, географията и информационните технологии.

В проучването се посочва, че недостигът на квалифицирани работници в сферата на търговските услуги, търговията, продажбите, хотелиерството и туризма почти се е утроил през миналата година, като три от всеки десет свободни работни места са останали незаети през миналата година.

Увеличението тук се дължи на ефекта на наваксване след спада, предизвикан от пандемията.

Като цяло, колкото по-високо е нивото на квалификация, изисквано за дадена работа или област, толкова по-трудно е да се запълнят тези позиции. Работодателите отбелязват недостиг на висшисти в областта на информационните технологии, електротехниката, строителното планиране и надзор, като за девет от всеки десет свободни работни места липсват безработни с подходяща квалификация, се казва в проучването.

Липсата на подходящи квалифицирани работници отдавна се отразява на пазара на труда и е широко признато, че е необходима имиграция за справяне с недостига.

През март около 45,6 млн. души са били заети в Германия, което е повече от всякога. Въпреки икономическия спад, инфлацията и политическата несигурност, работодателите от промишлеността, търговията и сектора на услугите са привлекли квалифицирани работници.

"Нуждаем се от имиграция както на работна ръка, така и на квалифицирани работници", заяви шефката на Агенцията по заетостта Андреа Налес, като отбеляза, че в противен случай свободните работни места ще останат незаети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
32
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Танте Меркел ви внесе павиани. Инженери, хирурзи и прочие. С други думи и за камили не стават.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 29 Харчиш 10 бона и 10 г. за немски език и после няма работа.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Млад лекар но искат да вземеш и диплом от Германия и това отнема още 10 г. учене и немски.
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въх!!! Мисерочки, абе я питайте що Германия НЕ НИ ИСКАШЕ доста години в Щенген???
26
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я почнете да учете немски и ше ви стане наистина лошо. Аз вече 2 години се боря с това нещо и не става. Аз ли съм тъпппп или езика?
25
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Млад лекар в Германия започва със старт от 8 хилияди евро заплата, в България със 700 евро заплата. Много ясно, че ще избере Германия. Това е държава, която поддържа изключително висок икономически стандарт и привлича все по-млади хора
24
5
 
12
 
! Отговори
преди 1 година
8 часов работен ден, 50к евро след данъци и се местя там
23
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учете английски, немски и китайски. Това са езиците на трите икономически гиганта в Света - САЩ, Китай и Германия.
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ви дреме, важно е да се продуцира куха, ***, консуматорска маса, която се управлява лесно, за кефа на гениите от Уол Стрийт и Лондон Сити. За техните деца удоволствия ще има, произведени от никому невиждания ИИ. И той е умрял в зародиш като електричките им. Ще поживеем и ще се посмеем.
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българското население в Германия е най-многобройно, само за периода на 2020 - 2022 г. цели 11 хиляди българи са емигрирали в Германия. Там живеят, както се посочи по-надолу в коментарите, към 500 хиляди българи. И всичките напират за високи позиции в германските компании.
20
0
 
24
 
! Отговори
:))) преди 1 година
Аз имам няколко познати, които сега през юни ще емигрират към Германия, в Хайделберг. Висшисти са, икономисти, ама като за начало им намериха работа в някакви фабрики. Искат един ден там на стол да работят:)))
19
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учудва ме, че такава силна държава като Немция (Германия) има подобни проблеми. С всяка година населението й нараства с бурни темпове.
18
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С имиграция няма да стане! Една държава ако не може сама да си произведе нужните работници и специалисти значи нищо не става от нея. Жалко за Германия че е тръгнала по пътя на България към затриване на коренното население.
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навсякъде в развитите страни е подобно положението. До преди няколко години като ходих по интервюта за работа се правиха на интересни и изискванията бяха много високи. Ковида преобърна всичко. Сега се молят да наемат качествени работници защото няма. Много хора се преквалифицираха и се ориентираха към по платени професии
16
6
 
17
 
! Отговори
Стар човек преди 1 година
Едно време в гимназията учихме немски език, тогава другарят Кондузов яко шамареше, кат каже - я, гуд, гуд и ти зашие един зад врата. Нищо не научихме. Това е много сложен език.
15
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа и Германия търсят "Квалифицирани"строители,обслужващ персонал,общаци,производствени работници,или времето на нашите червени робовладелци като Велев и сие изтича!
14
5
 
35
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Германия беше Германия преди измисления ЕС .
13
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че Германия привлича все по-млади хора от цял свят и особено от България. По статистика в Германия живеят близо 500 хиляди българи, от които 400 хиляди са с немско гражданство. Имам приятелка, която завърши медицина в България и отиде да специализира кардиология в Германия, понеже там е безплатна специализацията, а в България се плаща - 5 хиляди лева на година. Завърши я, омъжи се за германец, имат две деца и така. Там взима 10 хиляди евро заплата, в БГ й предлагаха - 1000 лв
12
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът на немците е, че приемат "инженери" и "лекари" от Африка, Сирия и Афганистан, хора без трудови навици и със сбъркан морален компас. А се държат лошо към източноевропейците, които са в Германия. Тоест немците сами искат да бъдат мачкани от ислямистите и не харесват белия човек от източна Европа. Сбъркана история...
11
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия една от най-богатите страни в Европа.