Жертви и ранени след масирани удари на Русия по Николаев

Руснаците продължават да отбелязват бавен напредък в Бахмут
27 апр 2023 08:45, Нели Христова
154
Жертви и ранени след масирани удари на Русия по Николаев
Снимка: БГНЕС

Руски ракетен удар бе нанесен тази нощ град Николаев тази нощ. Кметът на града Олександър Сенкевич съобщи за четири силни експлозии към 1 ч. Според Сенкевич една ракета е поразила висока сграда, а друга - къща. В част от града няма ток, написа още той в Telegram.

Прессекретарят на оперативното командване "Юг" на украинската армия Наталия Гуменюк заяви по телевизията тази сутрин, че руснаците са нанесли нощния удар по Николаев от Черно море с ракети "Калибър". По думите на Гуменюк броят на намерените ранени е нараснал до 23 г. Един човек е загинал.

Според Гуменюк ракетите са били не две, както бе съобщено преди това, а четири. Първоначално украински източници предположиха, че това са ракети от противовъздушната система С-300, с които руснаците обстрелват и наземни цели.

Междувременно руснаците продължават да отбелязват бавен напредък в Бахмут, съобщава в поредната си сводка американският Институт за изследване на войната (ISW), като потвърждава съобщенията от различни източници, че ЧВК "Вагнер" е напреднала с още няколко десетки метра в някои части на Бахмут.

"Публикуваните на 26 април кадри с геолокация показват, че руските войски са напреднали до улица "1-ва Лесная" в западната част на Бахмут (на няколко пресечки от улица "Юбилейна", която води към Хромово)", пише ISW.

Авторите на обобщението отбелязват, че според руски военни блогъри вагнеровците са напреднали още повече - до кръстовището на улиците Юбилейна и Чайковски. Това кръстовище е отделено от улица Лесная 1 само с един блок частни къщи.

ISW също така припомня, че според негови по-ранни оценки руснаците вече са завзели около 85% от територията на Бахмут.

Институтът отбелязва също така лек напредък на руснаците в посока Авдеевка. Данните показват ограничени териториални придобивки на руските сили западно от шосето Н-20 Донецк-Краматорск-Славянск. Става дума за участък от фронта край Новобахмутовка, на десет километра северно от Авдеевка, който руснаците се опитват да заобиколят от север и юг.

Междувременно бе съобщено, че украинската армия ще получи своевременно всички оръжия, необходими за подготвяната контраофанзива срещу руските сили. Това обещание бе дадено по време на изслушване в Конгреса от командващия Европейското командване на въоръжените сили на САЩ и върховен главнокомандващ на съюзническите сили в Европа, армейски генерал Кристофър Каволи, съобщи Би Би Си.

В потвърждение на думите си генерал Каволи докладва пред конгресмените, че Киев вече е получил над 98% от обещаните му бойни машини. "Убеден съм, че вече сме доставили оръжията, от които те се нуждаят, и ще продължим доставките, за да подкрепим текущите операции", заяви генерал Каволи по време на изслушване в Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ.

Той също така заяви, че днес в Одеса американските военни провеждат инспекция на пристигащите в Украйна оръжия, а друга инспекция е планирана за следващата седмица.

Киев се съмнява в оценката на Пентагона, че Украйна е получила над 98% от обещаното от Запада бойно оборудване. Това заяви съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк по украинската телевизия.

Американското разузнаване смята, че Русия разполага с достатъчно средства за поне още една година война в Украйна.

Такива изводи се съдържат в един от секретните документи, изтекли в публичното пространство в резултата на действията на американския военнослужещ Джак Тейшейра, пише в. "Вашингтон пост". Този документ, който дава представа за това как Вашингтон оценява ефективността на икономическите санкции срещу Русия и как те се възприемат от тези, срещу които са насочени.

Вестникът цитира откъси от свръхсекретния документ, в които се посочва, че "за да се справи с икономическия натиск, Москва все повече разчита на събирането на корпоративни данъци, стабилизационния фонд, увеличения внос и способността на бизнеса да се адаптира към новите условия.

Американското разузнаване смята, че макар не всички членове на руския бизнес елит да са съгласни с курса на Кремъл по отношение на Украйна и санкциите да ги засягат тежко, те все пак едва ли ще откажат подкрепа на Владимир Путин и ще направят всичко възможно да заобиколят международните санкции заедно с официалните лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие разкажете за последния МЕГА скандал, а именно: поредните изтекли секретни документи от Пентагона представени от разследващият журналист Джеймс Бамфорд, в които ясно се казва, че американски и английски специални части вече са на територията на Украйна и не с цел туризъм... Виновни има и трябва да си получат заслуженото
78
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съдбата на Русия е решена.Ще бъде включена в Китайския регистър като провинция ,,Сибир".Руснаците ще се изнесат на Запад А на тяхно място ще се заселят няколко десетки милиона китайци.И по добре ще я управляват.Китай ще граничи с Европа.Което е добре.Китайциъе ще се евопеизират.Европейците ще ядът ориз.Русофилите ще ми ядът......
77
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наблжава 9 май, манифестацията на пропагандата и позора. Трябва да покажат колко цивилни са убили.
76
0
 
7
 
! Отговори
МалкаРазлика преди 1 година
Я виж тука как цензурират! --- Цензурират така както и при Соца не цензурираха... Соца репи да яде в сравнение с "Демокрацията" ... Преди по-времето на соца некои говореха - "Може да не съм съгласен с теб, но ще умра за правото ти да казваш това което мислиш" Същите тия гепиха властта и сега казват - "Може да нс си съгласен с мен, но ще умреш ако говориш това което мислиш?
75
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не пише за цивилни жертви, в блока и къшата може да са се настанили бойци, по-висок блок голяма панорама, добро наблюдение
74
9
 
13
 
! Отговори
До 84 преди 1 година
Готвят Зелето за капитулация!
73
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия бавно , но сигурно ще бъде осъдена.И ще има да плаща на разрушена Украйна репарации.Докато на руснака му призлее да нагъва борш и картофи.Това е руската съдба.Окромврийска ,,революция" и мор.Втора Световна и мор.Путински фашизъм и мор.
72
4
 
21
 
! Отговори
да припомня преди 1 година
За онези, които се присмиват, че руснаците напредват бавно, защото си представят войните в Ирак и Кувейт, както и безразборните бомбардировки над Белград.-Руснаците са в Украйна, за да освободят рускоезичното население от 8 годишните им мъки, а не за да го избият.
71
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
73, за какво "цивилно население" бълнуваш в Бахмут??? Там 100% от сградите са сринати, няма вода от 7 месеца, няма ток и не се доставят хранителни припаси (продукти). Ако изобщо някакво цивилно население си покаже носа навън, обстрелват го украинците с всичко, което имат под ръка.
70
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали ще правят сухопътен мост на ,,Ламанша" между Британска ССР и Европейска ССР ...хсхахахахаха....Сега разчистват терена за моста....хахахахаха....руски дивотии.Какво може да излезе от пиян картоф...
69
3
 
17
 
! Отговори
да преди 1 година
бавно, но сигурно измислената украйна си отива! а тази контраофанзива ще бъде последен валс на укрите под диригентството на зеления плъх!
68
4
 
9
 
! Отговори
5-те кравички преди 1 година
на краварите пак са наскачали по VPN-ите ! Само пет са горкичите ама какъв калабълък правт! На митинг - не можеш ги намериш да ги суровакаш за поздрав!
67
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските терористи след като се видяха че за нищо не стават на бойното поле, им остава единствено да тероризират цивилно население, което обаче не им носи никаква практическа стойност за войната! А след време, издавалите тези заповеди за стрелба по цивилни цели, има голяма вероятност да бъдат изправени пред наказателен съд! За да се отърват големците, ще набедят тези по-надолу по веригата
66
3
 
12
 
! Отговори
жорето преди 1 година
Нелито,Масиран удар с 4 ракети. Бая са я закъсали фащистите, щом 4 ракети им се привиждат като масиран удар. Ами ако са 40 /и не С-300 - апропо ПВО/?Айде малко преди да копи8пействаме от всевъзможни ЮС препратки, да помислим, па тогава да пишем
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
70, я направи справка за "успеха" на първата армия в света в Могадишо. Има и филм - счупена стрела се казва. После пиши умнотии...
64
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските терористи след като се видяха че за нищо не стават на бойното поле, им остава единствено да тероризират цивилно население, което обаче не им носи никаква практическа стойност за войната! А след време, издавалите тези заповеди за стрелба по цивилни цели, има голяма вероятност да бъдат изправени пред наказателен съд! За да се отърват големците, ще набедят тези по-надолу по веригата
63
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо триете проруски коментари? Нарушавате закона и правото ни на свобода на мнението! Уж цензура имало само в комунизма! Я виж тука как цензурират!
62
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мачкай Вова, до крак мачкай Украинските нацита. Браво
61
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно напредъка в Бахмут е мноооого бавен. Щом ни се докладва как 2-та по сила армия в света превзела за 3 дни едно кръстовище, а за утре е планиран жилищен блок.
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целили къща и висока сграда с 4 броя ракети 2+2 от които поне 2 са открити и били марка Калибър,като нали се разбраха,че по граждански обекти същевременно са обекти от градската инфраструктура не се стреля понеже се убиват и осакатяват цивилни мирни граждани,които нямат нищо общо с военните действия от двете страни плюс това са далеко от линията на фронта разграничаваща ги една от друга щом се целят с ракети на разстояния повече от 200 км. щом знаят,че на Зеленски и Путин няма да навредят с туй.