Бивши колонии искат от Чарлз III извинение за "вековете расизъм"

Те настояват и за финансови компенсации
4 май 2023 12:06, Стела Стоянова
42
Бивши колонии искат от Чарлз III извинение за "вековете расизъм"
Снимка БГНЕС

Лидери на коренното население от редица бивши британски колонии призоваха крал Чарлз бързо да се извини за "вековете расизъм" и "наследството на геноцида", извършени от короната.

Точно по време на подготовката за коронацията този уикенд, представителите на коренното население от 12 държави от Британската общност изпратиха остро писмо, в което призоваха и за финансови компенсации и връщане на откраднатите културни ценности.

През последните години Чарлз увеличи усилията си за сътрудничество с лидерите на коренното население, тъй като монархията е изправена пред изпитание заради връзките си с търговията с роби и наследството на Британската империя, свързано с насилието. Въпреки че признава, че короната трябва да "признае грешките, които са формирали нашето минало", писмото го моли да отиде по-далеч, като поднесе официално кралско извинение. Писмото е подписано от представители на Австралия, Канада, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Чарлз 3.14 преди 11 месеца
Като съпоставим ежегодните субсидии които Великобритания ви дава към "компенсациите" които ни искате ... оказва се че даже имате да ни връщате . Като не ви изнася - друм . Ей на , вървете при Хари и господарката му Мегган . Те основават алтернативна Англия . ХаритУ ще ви е крал а МегитУ ще ви командва ... Живот ще си живеете .
32
2
 
1
 
! Отговори
По същество преди 11 месеца
Ще дойде денят, в който британската общност ще се разпадне и много бивши колонии ще се откажат от короната. Британия потъва икономически. Като се отделят Северна Ирландия, Шотландия и Уелс и като върнат малко задокеански територии и острови на правовите им притежатели, Британия ще приключи своето затъване и ще остане едно камъче в гьола с един западащ Лондон.
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Цирка е с 1 цел -->$$$. На Обонго не му се работи, пък и не му се пътува за социал, иска да цоца на място. Иначе трябва да им целуват Х-то, че са ги свалили от дърветата навремето та да заприличат малко на хора. Да не забравяме, че всички колонии получават доста парици от короната всяка година, не случайно Шотландия и даже Ирландия си стоят там. Въпреки, че вторите са се били с векове с англичаните.
30
1
 
1
 
! Отговори
канибал преди 11 месеца
До Анониментака е.
29
1
 
0
 
! Отговори
канибал преди 11 месеца
тоя персонаж изкочил от дестска приказка чарлз не мога да разбера зао британците го търпят. и не само него.
28
2
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 11 месеца
- Че какви крале ще са, ако не експлоатират и крадат от бедните си британски поданици?
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И по сто хиляди лири обещетение на калпак
26
0
 
21
 
! Отговори
Руси преди 11 месеца
Проблемът не е ,че е имало роби, а че ги има и до днес.
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не може така, наглетата не са расисти, само българите ги изкараха такива :)))
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Либерастите са опитват да пренапишат историята, така че тя да обслужва техните интереси, както навремето правеше другаря Сталин и другите червени вождове. Ако британците трябва да се извиняват и да плащат за което на калпак, че са построили империя, то тогава и аз искам Турция да ни компенсира заради вековния расизма и геноцида провеждан от Османската империя. Същото се отнася и за Гърция, като пряк наследник на Византийската империя - всички да плащат и да се извиняват.
23
2
 
5
 
! Отговори
зааььаьаьа преди 11 месеца
Печките си искат кинтите
22
8
 
9
 
! Отговори
До 26 преди 11 месеца
А къде не е имало роби? В Русия ли, където над половината от население е било крепостни селяни? Черните много реват за робството, но само в Африка то все още съществува. Да не говорим, че европейците са купували роби от Африка, не са ги залавяли, това са правили местните домиращи вождове.
21
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Демократичният запад имал тъмно минало! Ти да видиш!!!
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами чернокожите ловни отряди които са ловували чернокожи за да ги продават като роби ? Черни убиват черни.Даже и сега в Африка си има робство
19
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А по една свирчоца да им врътнат не сакат ли пигмеите?!!
18
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е европейският модел - крадеш и имаш кинти, ставаш силен и велик. Не крадеш и си никой. Така и нашите политици се стараят да са европейци още откакто бяха мyтри. И ето, че им се получава. Това е работещ модел.
17
4
 
15
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 11 месеца
Расизъм и ксенофобия има и в България. Има и в Англия и в Русия също. Това е по цялата земя. Ако идете в Египет, там мразят кувейтчани живеещи в Египет и им казват ***. Това е по целият свят....
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Разгеле дъртука направи 6 месеца стаж, сие ше му удължат договора.
15
12
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Хахахааа, в Папуа още щяха да се ядат един друг, ако не бяха британците. И още нещо - бой и еб*** не се връща :))))))))))))))))))))))))))))))))))))
14
8
 
23
 
! Отговори
българка преди 11 месеца
Ха ! Че защо не излязат от Британската общност ? Няой ги държи насила ли ? Австралия, Канада, Нова Зеландия и още около 50 много малки държави членуват там. Австралия, Канада и Нова Зеландия НЯМАТ ПРЕЗИДЕНТИ!Техен държавен глава е вече Чарлс, преди това беше Елизабет.Това са огромни държави с неизчерпаеми ресурси и Англия продължава да ги смуче. Да си направят референдум и да се откачат - кой ги спира?Обаче те НЕ искат да са свободни граждани, ИСКАТ ДА СА ПОДАНИЦИ, да си имат КРАЛ - ами имат си