Коронацията на Чарлз III - с трон на 700 години

Ритуалът ще има и нови елементи, разказват проф. Румен Генов и Милена Хлебарова
5 май 2023 16:16, Стела Стоянова
20

"Това е много рядко събитие, случва се веднъж в живота. Церемонията датира от 1000 години и не се е променяла съществено. Това я отличава от другите кралски династии в Европа“ коментира предстоящата коронация на Чарлз III в "България сутрин" историкът и изследовател на британската история проф. Румен Генов.

Коронацията на крал Чарлз III ще се състои на 6 май в Уестминстърското абатство в Лондон. По време на церемонията кралят ще бъде коронясан заедно с кралицата консорт Камила.

По думите на проф. Генов, ново е използването на вече употребявани одежди - мантия, която е изработена преди 200 години за коронацията на Джордж IV, ръкавица за дясната ръка от прадядото на Чарлз III",

"Известен е като принц Чарлз, но за английските крале не е много подходящо име. Предишните крале с това име са имали доста лоша съдба. Чарлз I е съден и екзекутиран, Чарлз II прекарва голяма част от живота си в изгнание и има скандален живот", коментира гостът в студиото.

От думите му стана ясно, че до Уестминстър Чарлз III и Камила ще използват карета, изработена за диамантения юбилей на Елизабет II. Ще се завърнат в Бъкингамския дворец с по-стара - златна карета, която се тегли от 8 коня.
Тронът, който първоначално ще бъде използван, е на 700 години. Под него се намира камъкът от Скоун, който има свещено значение. Синовете на крал Чарлз III ще бъдат до него на церемонията, като принц Джордж ще изпълнява ролята на паж и вероятно ще носи мантията му, разказа проф. Генов.

"Самата личност на Чарлз III е доста интересна - не избягва да заема позиция по определени въпроси. За разлика от майка си, която никога не изказваше някакво лично мнение", отбеляза историкът.

„Много ще бъде различно, защото това е първата церемония от качването на майка му на трона. Церемонията ще бъде в по-съвременен вид. Няма да бъдат изпълнени всички ритуали, ще бъде малко по-къса", посочи експертът по етикет и протокол Милена Хлебарова пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че кралица Камила ще бъде абсолютно равноправен член на двойката крал-кралица и ще поеме всички права и задължения, изисквани от нея. Кралската двойка ще бъде облечена в специални дрехи, които са само за коронацията. Има дрескод за гостите, поясни Хлебарова."Чарлз III ще бъде 14-ият крал, който ще бъде интрониран в Уестминстърското абатство и е 41-вият крал на Великобритания. Очаква се Чарлз III да бъде добър крал, той е много обран и добронамерен", каза още Хлебарова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вие не знам дали осъзнавате каква дилема се очертава утре. Коронация ли да гледаме, военен парад ли. Мутрата на Радев ли, тази на Чарлз ли. Колко мъка има този свят...!
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
колко безсмислие има по тоя свят
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
колко скука има по тоя свят
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На Камила Паркър Боулс са й правили специално разкрасяване, на последните си снимки с Чарлз е неузнаваема, в сравнение с тези от минали години. И пак го няма онзи неподправен чар и обаяние на кралица Елизабет, да не говорим за Даяна!
13
3
 
1
 
! Отговори
Опа преди 11 месеца
И на трон да седнеш пак на г***а си ще седнеш.Англичаните си заслужават краля, за камилата да не говорим.И щели 3 дни да празнуват..........ха ха ха като се изпонапият може и да започнат да ги харесват.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе на Чарлз кой му скубе космите от ушите и от носа, и бръснат ли му посивелите и увиснали макарри или ги епилират?!? Язди ли я още Камилата?!?
11
1
 
2
 
! Отговори
информация преди 11 месеца
Утре целия ден ли ще излъчвате коронацията?
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Симеон Кобурга викал на Чарлз "Братчед, братчед дай нЕкое и друго милионче ве" а Чарлз му казал "Изчезвай бре минддил комарджийски - малко ли пари взе от България?"...
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чарлз магарето избра камилата пред принцесата, но за това си имаше причина, понеже Даяна го засенчваше отвсякъде :)))
8
5
 
3
 
! Отговори
Аз съм с Путин преди 11 месеца
Тоя козел, ако ще да седне на трон от евкалиптово дърво, пак няма да помъдрее. Путин го слага в джоба си, но не е и нужно
7
2
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 11 месеца
....и откраднат преди век,камък от Шотландия.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ся, че видите като ви цъфне зеленски да си поиска своето на световен форум. Скачайте и пляскайте. Да не мислите, че ще пропусне такъв шанс? Оръжия, оръжия, оръжия....И овчата тиква ще се зачуди къде се намира. АКо го пуснат, то това и ще стане.
5
4
 
1
 
! Отговори
Аноним преди 11 месеца
Хич хич не ме касае Това събитие Къде е Даяна Убиха прекрасната жена за да се настани тази и си живеят луксозният живот
4
3
 
2
 
! Отговори
Ного важно преди 11 месеца
Тоя не е интересен. Дайте нещо ново за атентата с ядрената бонба срещу борецът за свобода и справедливост.
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не съм на "ти" с историята на английската корона, но Елизабет 1-ва не е била от тяхната кръв. Те са сакскобууги, което е доста различно. Не знам, де, кажете пикантни подробности.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А нас какво ни интересува магарето.....:))) Виж ако беше Даяна която е уби, щото го засенчваше отвсякъде, щеше да ни е интересно :)))
1
3
 
3
 
! Отговори
Урсула преди 11 месеца
Хан Аспарух е на 1300 години :)))