Близо 900 екзекутирани в 20 страни миналата година

"Амнести интернешънъл": Някои страни са обзети от смъртоносна истерия
16 май 2023 10:21, Елка Василева
15
Близо 900 екзекутирани в 20 страни миналата година
Снимка: архив, БГНЕС

Близо 900 души са били екзекутирани в 20 страни по света миналата година, което е рекорд от 2017 г. насам, пише неправителствената организация "Амнести интернешънъл" в годишния си доклад за смъртната присъда, цитиран от Франс прес.

Неправителствената организация отбелязва, че някои страни са обзети от "смъртоносна истерия".

"Броят на оповестените екзекуции през 2022 г. е най-високият от пет години насам, като рекордът се дължи основно на страни от Близкия изток и Северна Африка", изтъква "Амнести интернешънъл".

Правозащитната организация съобщава за 883 екзекуции в 20 страни миналата година, което е увеличение с 53% в сравнение с 2021 г.

"Амнести интернешънъл" обръща внимание на факта, че броят на екзекуциите в Иран през 2021 г. е бил 314, а миналата година - 576. В Саудитска Арабия миналата година са били извършени тройно повече (196) екзекуции в сравнение с 2021 г., когато екзекуциите са били 65. Египетските власти пък са екзекутирали 24 души миналата година, става ясно от доклада.

"Амнести интернешънъл" отбелязва, че действителният брой на екзекутираните миналата година може да е по-голям, тъй някои страни, които прилагат смъртното наказание, не оповестяват данни по този въпрос.

Въпреки неблагоприятната тенденция неправителствената организация изтъква, че има и "лъч на надежда", тъй като миналата година шест страни са отменили смъртното наказание изцяло или частично. Страните, отменили го изцяло, са Казахстан, Папуа-Нова Гвинея, Сиера Леоне и Централноафриканската република. Държавите, отменили смъртното наказание само за някои престъпления, са Екваториална Гвинея и Замбия.                        
(БТА, Божидар Захариев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Дони преди 11 месеца
В СА и Пакистан може публино да ти резнат шушoнката, ако заподозрат, че си я топнал в некоя техна щерка/сестрица. То тва по-зле от клупa, егa cu
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен/9 "В България екзекутират невинни пресичащи, а после екзекуторите са освободени след минимални наказания." - а как е в другите ЕС държави, демокрацията холандия например?
12
1
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 11 месеца
ЕС, Папуа Нова Гвинея и ЦАР са в първите редици на демокрацията и човешките права! Да го отпразниваме заедно с гей парад!
11
0
 
12
 
! Отговори
A1 преди 11 месеца
И какво му е лошото на смъртното наказание?Какво трябва да е наказанието за умишлено убийство на един или повече души?Доживотен затвор?Три пъти на ден хранене,баня,фитнес,телевизия,четене на книги.Айде без тая
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Проблема е че понякога път бесят и по някой невинен наклеветен
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не знам за кои държави да се притеснявам повече, за тези, които си бесят престъпниците, или за тези, които ги освобождават!
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В България екзекутират невинни пресичащи, а после екзекуторите са освободени след минимални наказания.
7
1
 
18
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 11 месеца
След като са тежки престъпници, получили тежка присъда. Справедливо и още как. Ние тук цял живот хрантутим целия престъпен контингент, докато върлува безнаказано. Убийци се оправдават от съда най - безугледно и потресаващо, са се чудим защо сме зле. Ами защото след 1989 няма справедливи присъди, за това.
6
2
 
1
 
! Отговори
преди 11 месеца
Всеки ще бъде екзекутиран чрез старост нерадост. Значи те са против другите методи, но този напълно ги устройва.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Напълни се с престъпници, които се и размножават. Преди са ги прочиствали от корен. Сега ти се хилят от всяка медия "героите". За толкова страни са малко.
4
1
 
16
 
! Отговори
Народен съд 2.0 преди 11 месеца
Браво! Така и трябва!
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А по какви причини са екзекутирани бре Амниститу ? Да ва пуснат вас при още неекзекутирани да ги прайте кротки а ?
2
1
 
20
 
! Отговори
Е, преди 11 месеца
явно там не е като в Европа, престъпниците да имат по-големи права от жертвите!
1
4
 
1
 
! Отговори
Просто преди 11 месеца
Ни забрави