Борис Джонсън напуска парламента, бил жертва на лов на вещици

Той е разследван за въвеждане на парламента в заблуждение
Обновена: 10 юни 2023 08:21 | 10 юни 2023 08:17, Елка Василева
25
Борис Джонсън напуска парламента, бил жертва на лов на вещици
Снимка: архив, БГНЕС

Бившият британски министър-председател Борис Джонсън съобщи, че напуска депуатското си място, и посочи, че е бил принуден да го направи в резултат на лов на вещици, организиран срещу него от политическите му противници, предаде Франс прес.

„С голяма тъга напускам парламента - поне засега - но преди всичко съм потресен от изключително недемократичния и тенденциозен начин, по който бях принуден да си тръгна“, заяви той.

Петдесет и осем годишният политик е разследван от парламентарна комисия за многократно въвеждане в заблуждение на парламента по скандала с купоните, организирани на „Даунинг стрийт“, докато беше премиер, по време на най-строгото затваряне заради ковид в нарушение на противоепидемичните мерки.

На изслушване по-рано тази година пред комисията той упорито настояваше, че не е подвеждал никого.

Но в навечерието на обявяването на заключителния ѝ доклад Джонсън обяви, че е тя се е свързала с него, като по думите му му е било „дадено ясно да разбере, че членовете ѝ са решени да го принудят да напусне парламента“.

Комисията по стандартите и привилегиите (етичната комисия на Камарата на общините), в която мнозинство имат представителите на неговата партия, торите, може да налага наказания за въвеждане в заблуждение на парламента, в това число и да замразява (суспендира) депутатски места.

Обикновено замразяването на дадено депутатско място за повече от десет дни води до нови избори в избирателния район на съответния член на Камарата на общините.

Но напускайки парламента, Джонсън изпревари обнародването на доклада, както и възможните последствия от това да му се наложи да води унизителна битка за запазване на депутатското си място в северозападния лондонски избирателен район Ъксбридж и Южен Райслип, където има крехко мнозинство от малко над 7000 гласа.

Той заклейми комисията, председателствана от Хариет Харман, дългогодишен депутат от опозиционната Лейбъристка партия.

По думите му докладът на комисията, който все още не е излязъл, „е изъпълнен с неточности и тенденциозност“. Джонсън изрази недоволство, че не му е била дадена никаква „официална възможност да оспори това, което те твърдят“.

„От самото начало целта беше да ме признаят за виновен, без оглед на фактите“, добави той.

Успоредно с Джонсън оставка подаде и бившият му културен министър Надин Дорис.

На изборите през 2019 г. бившият министър-председател изведе Консервативната партия до голяма победа, донесла ѝ внушителното мнозинство от 80 депутатски места, с обещанието „да довърши Брекзит“.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Подведе цялата държава да гласува за Брекзит и си би камшика.Сега друг трябва да оправя кашата,която забърка.
17
1
 
4
 
! Отговори
Турски стилист преди 10 месеца
Глупости, какви вещици, този е жертва на коафьорски заговор.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Отваряй бутилката и гледай какво става в питсбърг, сан франциско и тн по западното им крайбрвжие, виж Канада:)
15
1
 
7
 
! Отговори
aZ-ът преди 10 месеца
Либерастията уби либерала , революцията изяжда децата си. Аз съм ок с това, дай боже и останалите. Западът се разпада и аз ще съм на първия ред с чаша вино - ще гледам с кеф ще наблюдавам как светът им гори.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Haзgpaвe, Бopka!
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Борко, и Вие и всички на ръководни постове, ни въведохте в заблуждение при затварянето на ковид пандемията ...Играш си кючек по-купоните, пийваш и си хапваш, а хората нека да са затворени по-къщите...Затова, аре отсвирване!
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Борисе, бори се за правата на ю кейкрите. Някои от тях викат, че било грешка да напуснат съюза. Обясни им пак колко са пр.о.сти
11
1
 
5
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Лаладжии от двете страни вдигат пара пред хората докато си разпределят богатство.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изгониха Борко от парламента. Не става. Да върви при Лиз.
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този от толкова военна помощ която е дал на украинския наркоман е изтрещял тотално!
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Оттече в тоалетната поредния клоун и марионетка, който джавкаше срещу Путин.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вещица е първото точно определение което дава за себе си. Какво се прави на улав, когато му е удобно! Нали го питаха и той каза, че не знаел, че са забранени събиранията, при положение, че той като министърпредседател е подписал заповедта. Там измряха доста хора и роднините им не можаха да погребат близките си, докато Борката си играе със светлинен меч с някаква черна на купон.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Демокрация.Играеш си на политика и се опияняваш от народното доверие.После всичко се обръща срещу теб и иде лов на вещици, а народът те остракира и не те разбира.После намразваш демокрацията и почваш да й викаш популизъм, свил се в олигархичната си черупка.Примери колкото искате.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По какво ги разпознавате?
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пропадняк и доказан престъпник, а още не е в зандана и няма и да бъде, за жалост.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Видимо употребява алкохол" и се смее на пресконференция не е достатъчно основание за даване на каквото и да било определение.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е лов на вампири....
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами супер.Този си беше неадекватен.Не може някакъв,които видимо употррбява алкохол и наркотици да е в който и да било патламент.Като е под влияние на опияняващи вещества не може да взима разумни решения.Преди време бяха намерили наркотици при обиск на къщата му,а на една конференция сам си говореше и се хилеше като надрусан.Такива нямат място в политиката и не трябва да заемат висши длъжности.