Съпругът на беларуска опозиционна лидерка починал в затвора?

Светлана Тихановска няма новини от него от март насам
4 юли 2023 14:06, Елка Василева
30
Съпругът на беларуска опозиционна лидерка починал в затвора?
Снимка: архив, БГНЕС

Намиращата се в изгнание лидерка на беларуската опозиция Светлана Тихановска обяви, че неизвестно лице я е уведомило, че съпругът ѝ Сергей може да е починал в затвора, съобщи Франс прес.

Още по темата
Тихановска няма новини от съпруга си от март насам. През декември 2021 г. Сергей Тихановски беше осъден на 18 години затвор по редица обвинения, включително за "организиране на масови безредици" в страната, управлявана от Александър Лукашенко от 1994 г. насам.

Осъдителната присъда се разглежда като политическо отмъщение за човека, който отправи предизвикателство към Лукашенко преди президентските избори през 2020 г., довели до мащабно протестно движение, което беше смазано с насилие, отбеляза АФП.

"Днес получих едно много странно и ужасяващо съобщение. Неизвестно лице написа, че съпругът ми Сергей е починал в затвора", написа Тихановска снощи в Туитър. Тя добави, че няма "никакви доказателства за това твърдение".

Според нея това не е първият случай, в който се разпространяват слухове за смъртта на съпруга ѝ, но от 9 март тя няма никакви новини за него и "адвокатите нямат право да го виждат".

"Това е поредният опит на режима да окаже натиск не само върху политическите затворници, лишени от всякакъв контакт с външния свят и държани в ужасни условия, но и върху техните роднини, принудени да живеят без никаква информация", подчерта опозиционната лидерка. "Притеснявам се за Сергей всеки ден. Много е трудно да се живее, когато не знаеш дали съпругът ти е жив, или не".

Тихановска беше принудена да емигрира заради правителствените репресии. През март тя беше осъдена задочно на 15 години затвор по десетина обвинения, включително "заговор за завземане на властта".
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Паню Баирски преди 9 месеца
Гледам някакъв жалък поплювко, който се нарича доктор, да плещи глупости, явно е наркоман или пиян - ***!
24
1
 
0
 
! Отговори
Паню Баирски преди 9 месеца
Лукашенко е жалък слуга на убиеца Путин!
23
0
 
1
 
! Отговори
Доктора преди 9 месеца
Явно е злоупотребявал с наркотиците, като украинските си колеги.
22
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 месеца
Случват се такива неща.
21
0
 
0
 
! Отговори
Баба чичолина преди 9 месеца
Като спомня как Лукашенко отговори на приетите от ЕС да дадял властта на опозицията тази с 8 процента няма да получи отговор.Лукашенко взе един автомат от хеликоптера си и рече пред журналистите,че това е отборът му на Брюксел.Този е Путин на квадрат.
20
1
 
4
 
! Отговори
така де преди 9 месеца
не е задължително да пада от балкон .
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ой, мамаша - не се ли получи преврата? Не успяхте да ограбите и Беларус? Ревете, ревете. Там поне хората не ровят по кофите като тука и не им диктуват от посолствоТО.
18
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тази *** се опитва отново да напомни за непотребната си никому особа. Нормалните хора не се интересуват от долните предатели на РОД и РОДИНА,те се отвращават от тях! Тъй,че няма да получи съчувствие. Напротив,ако е вярно твърдението и ще последва пожелание и тя да го последва в ада,където е мястото на всички гнусни предатели!!!
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
абе то и за асанж който е незаконно задържан в сащ няма информация ама си мълчите
16
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е много ясно, власттта от един фашист може само със заоговор да се вземе. Фашистът не може да си представи, че Неговият народ ще избере друг кандидат. В негоавта глава Култът към личността му е непреходен и с времето само се засилва у всеки поданик. Всичко друго е лъжа, измама и заговор.
15
5
 
9
 
! Отговори
Кокорчо преди 9 месеца
Туй на фотото мажко ли е?
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябвало е да почине провесен на площада а не в затвора
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
тия Беларудс са номер има и един украинец с мустаци там
12
3
 
14
 
! Отговори
до 10-ти Ти пък! преди 9 месеца
Самите САЩ отхвърлят тази теория, само Украйна или по-точно Зеленски мрънка и настоява. Напомня ми за оня случай с падналата в Полша зенитна ракета - "руска е" та "руска е" - не са спря цяла седмица вряка, дори след като поляците казаха, че е украинска но никой не обвинява Украйна в нищо, станал е нещастен случай. Ама това е Зеленски, свикнахме му на бращулевиците.
11
6
 
7
 
! Отговори
VladTepes преди 9 месеца
В абстиненция е, защото дълго време не е виждал пиячка. Лукашенко не позволява на алкашите от опозицията да пропият Беларус по стъпките на своя учител Елцин.
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Га яди кифтета не рива.
9
2
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 9 месеца
До И това нас ни засяга/ ЗАЩОТО Е В ЕВРОПА И ЗАЩОТО СМЕ ДЕМОКРАЦИЯ А НЕ ДИКТАТУРА ! ПОРАДВАЙ СЕ НА ЖИВОТА ОЩЕ МАЛКО - ВЗРИВЯВАНЕТО НА ЗАЕС ГО ОЧАКВАМ В КРАЯ НА СЕПТЕМВРИ 2023-ТА!
8
1
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 9 месеца
До 3Да/ И ТВОЯ КАЙ Е БЛИЗО ! ЩОМ ЗАЕС ГРЪМНЕ НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ СЕ ОЗОВЕШ В АДА ДА ТИ СЕ ИЗЯСНИ ТАМ ПУТИНИСТИТЕ КЪМ КОИ СПАДАТ :D
7
1
 
7
 
! Отговори
И това нас ни засяга преди 9 месеца
защото... ? Тука пък няма опозиция, която да почине. Всички си управляват задружно.
6
14
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 9 месеца
В БЕЛАРУС ВСЕКИ КОЙТО Е НА СТРАНАТА НА НЕЛЕГИТИМНИЯ ЛУКАВШЕНКО Е ПРЕДАТЕЛ !