Северна Корея изстреля балистична ракета към Японско море

Това е най-продължителният полет на севернокорейска ракета досега
12 юли 2023 09:06, Елка Василева
9
Северна Корея изстреля балистична ракета към Японско море
Снимка: архив, БГНЕС

Северна Корея изстреля балистична ракета към Японско море, съобщиха южнокорейските военни на фона на напрежението, предизвикано от обвиненията на режима срещу американски шпионски самолети по-рано тази седмица, съобщи южнокорейската агенция Йонхап.

Още по темата
Изстреляната севернокорейска балистична ракета с голям обсег е прелетяла около 1000 км, преди да падне във водата, съобщиха южнокорейските въоръжени сили.

Ракетата е била изстреляна под голям ъгъл, съобщиха от Съвместния комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на Южна Корея.

Ракетата е летяла в продължение на 74 минути, достигайки височина 6000 км, и е изминала разстояние от 1000 км, съобщи японската телевизия "Асахи", като се позова на японски служител на отбранителните сили. Това е най-продължителният полет на севернокорейска ракета до този момент.

Японският премиер Фумио Кишида е в Литва за срещата на върха на НАТО. Той нареди на служителите си да съберат информация и да бъдат в готовност за непредвидени събития, съобщават от неговия кабинет. Очаква се Кишида да се срещне с южнокорейския президент Юн Сук Йол, а главният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно заяви, че е планирана и среща на върха с Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.

"Ще реагираме в тясно сътрудничество с международната общност", каза Мацуно на пресконференция. Той отбеляза, че изстрелването застрашава мира и стабилността както в региона, така и международната общност, и че Япония е подала протест по дипломатически канали.

Предишното изстрелване на ракета от страна на Севера беше извършено на 15 юни.

През последните два дни Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, направи остри изявления, в които заяви, че американски военни самолети-шпиони са "навлезли" в района над изключителната икономическа зона на Корейската народнодемократична република. Тя предупреди, че Северът ще предприеме "ясни и решителни" действия срещу американските наблюдателни полети в рамките на "икономическата водна зона" на Севера, като заяви, че може да се стигне до "шокиращ" инцидент.

Южнокорейските военни отхвърлиха забележките на Ким, като заявиха, че в изключителните икономически зони има свобода на корабоплаването и прелитането.

В края на май КНДР извърши и неуспешно изстрелване на космическа ракета, носеща първия ѝ военен разузнавателен спътник.

Това е 12-ото изстрелване на ракета от страна на КНДР за тази година, отбелязва Ройтерс.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
И тоя път ли не оцелиха? Нищо, следващия.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аман пък от тия примитивните
7
1
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 9 месеца
До Анонимен 5 - крив Гугъл Транслейт! Напомня едини стар виц: руски самолет с пияни пилоти се призимил на германско летище, ама напряко на пистата! Първия пилот поглежда и казва учудено - тея германци, какви къси писти имат! А втория отвръща: - къси, ама широооки!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Изстреля към Япония пък падна тука в НАТО!Тагарев да обясни защо става така!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стигнала височина 6000 км и прелетяла 1000 км?! Само да напомня на редакторите, че според НАСА, космоса започва на 122км от земната повърхност.
4
2
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 9 месеца
Ама уцели Видинска област?! ;-)))
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Явно пак са гладни, пратете им малко ориз да се кротнат за лятото.
2
1
 
8
 
! Отговори
астролог преди 9 месеца
малии 6000 км до коя планета е стигнала
1
2
 
7
 
! Отговори
Японците преди 9 месеца
барабар с цялото НАТО могат да се оплачат на отец Таквор Хачик Бохосян