Температурен рекорд в Китай, измериха 52,2 градуса

Високите температури счупиха предишния рекорд от 50,3 градуса
Обновена: 18 юли 2023 06:19 | 17 юли 2023 20:25, Александър Попов
11
Температурен рекорд в Китай, измериха 52,2 градуса
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Температурите вчера в отдалечено градче в северозападните части на Китай надхвърлиха 52 градуса по Целзий, поставяйки нов рекорд за страната, която само преди шест месеца се бореше с температури от минус 50 градуса, съобщават държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Температурите в градчето Санбао в префектурата Турпан в Синцзян-Уйгурски автономен район се покачиха вчера до 52,2 градуса, отбеляза днес държавния вестник "Синзцян дейли", като се очаква рекордните горещини да се задържат поне още пет дни.

Високите температури счупиха предишния рекорд от 50,3 градуса, измерен през 2015 г. близо до езеро в същия район.

От април насам страните в Азия на няколко пъти биват засегнати от вълни от рекордни горещини, което породи опасения за способността им да се адаптират към бързо променящият се климат. Според експерти в областта на климата набелязаната цел за задържане на глобалното затопляне в дългосрочен план в рамките на 1,5 градуса по Целзий изглежда все по-непостижима.

Продължителните периоди на високите температури в Китай изправят пред сериозни предизвикателства електропреносната мрежа и събирането на реколта, а опасенията за евентуално повторение на миналогодишната суша, която бе най-тежката от 60 години, продължават да нарастват, отбелязва Ройтерс.

Китай и преди се е сблъсквал с подобни температурни амплитуди през различните сезони, но разликата става все по-голяма.

На 22 януари температурите в Мохе, град в североизточната китайска провинция Хейлунцзян, паднаха до минус 53 градуса по Целзий, според местната метеорологична служба, с което бе надминато предишното най-ниско ниво в страната от минус 52, 3 градуса, регистрирано през 1969 г.

След това централната част на Китай пострада от проливни дъждове - най-обилните за последните десетилетия, унищожили реколтата в района, известен като житницата на страната./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 9 месеца
Бааго . Мчи те на преднио капак на колата яйца моат дъ пръжат ба ?
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Малиии,тия слънцето ще ги претопи.
9
0
 
5
 
! Отговори
Оффф преди 9 месеца
Синдзян е пустиня. Същата манипулативна новина имаше и за Долината на смъртта (пак пустиня) в САЩ.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На тях и 100 градуса им е малко..
7
4
 
3
 
! Отговори
Климат преди 9 месеца
Климата се променя, никой не ви лъже. Не вярвам да можем да спрем тоя процес. Когато някои райони на земята станат необитаеми, милиони ще тръгнат на север, за да оцелеят. Тогава сирийците ще ви се видят песен
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Под климатични промени аз разбирам зимата да е топло,лятото да е студено. Сега е разгара на лятото ,и е нормално да е яка жега макс. Какви промени има в това лятото да е жега?
5
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това не е в Китай бре,това е в Туркестан-Уйгур окупиран от жълтурковците.
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПОМНИТЕ ЛИ КОВИ?! КАК ВСЕКИ ДЕН ПО 20 пъти се пускаха ""СТАТИИ"" къде кой умрял и го интубирале и го карантинирале? Е СЕГА КЛЕМАТИЧНЕПРОМЕНИ са новия кови! Дано сте забелязали! Дано сте загрели какво означава! Означава че това е новата измама, манипулация, грабеж, ОТРОВА за бъдещето ни!
3
2
 
8
 
! Отговори
фейк нюз преди 9 месеца
Местото с тази температура е известно като Пламтящите планини, температурите са от -25 през зимата до +50 и повече. Скална пустиня, с - 180м под нивото на морето. Името е известно около 2000г, температурите ги мерят няколко десетилетия.
2
1
 
9
 
! Отговори
12345 преди 9 месеца
Няма глобално затопляне, всичко върви по план!
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Те там и фалшиви "вируси" откриват. Да се игнорира.