В Южен Китай бушува тайфунът "Талим"

Последиците от тайфуна се усетиха на повече от 1000 км
18 юли 2023 15:15, Йоана Цонева
4
В Южен Китай бушува тайфунът "Талим"
Снимка: БГНЕС

Tайфунът Талим минава през южните провинции на Китай днес, съобщава "Ройтерс". Ударил е брега в провинция Гуангдонг късно вечерта в понеделник, след което е отслабнал до нивото на тропическа буря. През нощта той се мести в залива Бейбу и до ранния вторник пак стига сушата и се мести в южния регион Гуанси.

Талим e първият тайфун, достигнал Китай тази година.

Дървета са паднали върху движещи се превозни средства, кит e изхвърлен на брега, и фризер, пълен със сладолед, е изплувал при наводнения. По китайските социални медии има видеоклипове на които се вижда как пешеходци се борят с ветровете и падат. Пътища са наводнени.

Според Китайската метеорологична администрация скоростта на вятъра е спаднала до максимум 25 метра в секунда близо до центъра на Талим към 8 сутринта.

Очаква се бурята допълнително да отслабне и да се разсее, по пътя ѝ към северен Виетнам.

Според държавните медии в Гуангдонг, след преминаването на Талим, пожарникарите са спасили пътници, затиснати в превозни средства от паднали клони на дървета.

Близо 230 000 души в Гуангдонг са евакуирани в понеделник преди бурята, съобщи държавната агенция Синхуа.

Местните власти в Гуангдонг са наредили затварянето на 68 крайбрежни туристически дестинации, извикали са обратно 2702 риболовни кораба и са наредили евакуирането на брега на 8262 работници от рибовъдните стопанства.

В град Нанин в Гуанси са отменили 35 пътнически влакови пътувания и 26 полета от заради тайфуна. В Хайнан, островна провинция на юг от Гуангдонг, железопътните услуги са възстановени постепенно във вторник сутринта.

Последиците от тайфуна се усетиха на повече от 1000 км североизточно в град Фуджоу в провинция Фуджиан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Светозар преди 9 месеца
Малко Хаарп не е излишен на жълтоликите.