11 жертви на наводненията в района на Пекин, 27 в неизвестност

Поройните дъждове продължават дни наред
1 авг 2023 10:57, Елка Василева
1
11 жертви на наводненията в района на Пекин, 27 в неизвестност
Снимка: архив, БГНЕС

Китайски държавни медии съобщиха за 11 загинали и 27 души в неизвестност след наводненията в планинските райони около китайската столица Пекин, предаде Асошиейтед прес.

Продължаващите с дни проливни дъждове принудиха властите да евакуират жителите от уязвимите общини в училищни физкултурни салони, съобщи днес държавната телевизия (CCTV). Къщите са наводнени, разрушени са пътища, а автомобилите са струпани на купчини.

Още по темата
Количеството на валежите е много необичайно за Пекин, който обикновено се радва на умерен и сух климат. Наводненията в други части на Северен Китай, където рядко падат такива количества дъжд, взеха десетки жертви.

Всяко лято в обширни райони на Китай има наводнения, особено в полутропичните южни райони. Въпреки това тази година в някои северни региони пострадаха от най-тежките наводнения от 50 години насам.

Поройните дъждове в Пекин и близките градове продължават четвърти ден. Водите в речните корита достигнаха опасни равнища, което накара столичните власти да прибегнат до специално водохранилище за такива ситуации - за пръв път от изграждането му преди 25 години, отбелязва Ройтерс. От снощи са затворени над 100 планински пътища и са евакуирани над 52 000 души.

Тайфунът Доксури - един от най-мощните, регистрирани в Китай от години - отслабва, настъпвайки към вътрешността на страната, но властите предупреждават за опасност от нови наводнения и свлачища. Днес в Пекин, както и в съседния град Тянцзин (провинция Хъбей), се очакват локални гръмотевични бури и силни ветрове, предупреди държавната телевизия.

Китайският президент Си Цзинпин призова днес "да се направи всичко възможно за спасяване на хората в неизвестност или блокирани от наводненията. Местните власти трябва да положат всички необходими грижи за ранените, да осигурят подслон на засегнатите, а също да възстановят бързо транспортната инфраструктура, комуникациите и електроснабдяването, там където то е нарушено, допълни телевизията, цитирана от Франс прес.
(БТА, Десислава Иванова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари