Турция забрани износа на зехтин

Ограничението ще важи до 31 октомври т.г.
Обновена: 3 авг 2023 09:32 | 3 авг 2023 09:26, Елка Василева
28
 Турция забрани износа на зехтин
Снимка: архив, БГНЕС

Турция забрани износа на небутилиран зехтин и на зехтин в бъчви от 1 август. По информация на изданието “Економим” турското Министерство на търговията първо устно е уведомило Асоциациите на износителите на зехтин за наложената забрана върху експорта. Предстои да бъде разпратено и официално писмено съобщение.

От 1 август е спряно изпълнението на подадените заявки за износ. Забраната за износа на зехтин ще важи до 31 октомври т.г.

Посочва се, че решението е взето, след като турският президентът Реджеп Тайип Ердоган се информирал за цената на зехтина, която била много висока. В резултат наредил износът на зехтин да бъде спрян, за да може хората да консумират продукта на по-достъпна цена.

Цената на един литър екстра върджин зехтин в магазините към министерството на земеделието е между 199 турски лири (около  13 лева) и 279 турски лири (18 лева).
(Специално за БТА от Нахиде Дениз)
   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
2
 
! Отговори
ьаьаьааь преди 8 месеца
Ето това е свободна икономика хахахахахаТурция е пътник
24
0
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Ще го изнасят в бутилки.Така печалбата е по-голяма.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зехтина ще скача и в Гърция реколтата е слаба.
22
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Нещо ми убягва логиката на това решение: доста е сигурно, че производителите на зехтин ПЕЧЕЛЯТ много повече от ИЗНЕСЕНИЯ зехтин. Това означава, че имат повече възможност да СУБСИДИРАТ този, който продават в Турция, намалявайки цената му. Ако причините за високите цени не са спекулативни, а просто производителите не издържат на натиска от повишените разходи, това ще доведе до ОЩЕ по-високи цени, а ако ги принудят да продават на по-ниски - или на цената на ВЛОШЕНО качество, или на фалити.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Индия забрани износа на ориз.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така ръководят неграмотните автократи. Не успяха да схванат, че забрани за търговия и изкуствени ограничения на цените не водят до по-добър живот а до повече безработица и още повече бедни, които не могат да си позволят и намалените цени. Защо вместо да гони намалена цена не гони увеличени доходи?
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Зехтинът си е техен и имат право да го консумират местните на справедлива цена." - Комунистиеееееееее!!! Едни време затова ви клаха и ви рязаха главите!!!!!
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 17 Ееон познат вече спазари, да изкореняват маслинови дртвчета и да карат за гърция. Квот се хване. Ще гледя др. култури
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аюи ще се изнася след октомри, тогава, комунистееее!
16
3
 
8
 
! Отговори
Хасане от Батак... преди 8 месеца
И следващата година кой производител ще се занимава с маслини и зехтин, ако му забранят да изнася и да печели?? И на каква цена ще го купуват Хасанчовците в Турция, ако е дефицитна стока? Много сте пр0cтовати феновете на Путин и Ердоган...
15
0
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 8 месеца
До Ром"с,хахаха Испания ето е на първо място в света по производство на зехтин купувала турски зехтин,не си добре с главата,наистина лъжеш като ром,ама такива са всиките ви истини и все истина трябва да е каквото вие кажете,ако утре решите,че слънцето ще изгрее от запад човечеството трябва да ви се поклони и да го приеме,но не сте такива богове, за кавито се имате,има закони и истини,които и вие не може да прмените и слънцето ще продължи да си изгрява от изток,въпреки желанието ти,*** се от яд
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
СТАЛИН!!!!
13
1
 
6
 
! Отговори
Ром"с преди 8 месеца
Да не забравяме ,че турците плащат и мита за внасяне в ЕС..така че в магазините ни повечеко има италиански и испанско и гръцки зехтин..а турският почти липсва по голямите вериги.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В БГ италиански или испански зехтин е 15-20 лв. Не е кой знае колко по-различно. Все пак едното е европейска стока а другото не дъвсем. Обаче ми харесва как Ердоган е реагирал на това. В БГ изнасяме ток за 1 стотинка а в България ни го продават на 20 ст. А промишленият ток сигурно на евро киловат.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези, които ходят до Одрин на пазар пак ще си го купуват.
10
3
 
15
 
! Отговори
Ром"с преди 8 месеца
"Днес" защото не пишете цялата Истина,а не само контекст от турското решение ..а защо забраниха ,наишете де или сте политкоректни към ЕС,а не къъм Истината както и с Украйна ..а шарани ,оф колко много са.. Турция забранява,защото Испания и Италия закупуват техният зехтин и след това ,след това ...го фасоват и се продава като италиански и испанско олио.Това е Истината!Ех,тази журналистика ..видимо имат някои правО ДА Я ОПРЕДЕЛЯТ КАТО..
9
0
 
4
 
! Отговори
аха преди 8 месеца
и ние със зънрното така, всяка година спираме износа за да купуваме евтин хляб!
8
5
 
10
 
! Отговори
Хасан от Батак преди 8 месеца
Много правилно решение на Ердоган за Турция и тамошното население. Зехтинът си е техен и имат право да го консумират местните на справедлива цена. Преждекоментиращите, намесващи тук демокрацията, мешат темите и не разбират какво е икономика и що е то протекционизъм, временни мерки и т.н. Нормално е Ердоган да мисли на каква цена ще консумира собственият му народ, а не бай *** на рафта в кауфланД.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
аууу а сега с кво ше мажам изотзадзе евроатлантиците
6
2
 
2
 
! Отговори
Розово пони: преди 8 месеца
"Оооо,неееееее! Сега с какво ще си мажем кафявия вход?!?!? Не е демократично! Нарушават ни трансатлантическите ценности! Ааааааааааааааааааааааааааааааааааааа!":) :) :)