В Джеда преговарят за край на войната

Участват над 40 държави
5 авг 2023 16:45, Стела Стоянова
271
В Джеда преговарят за край на войната
Снимка БГНЕС, архив

В Джеда (Саудитска Арабия) започнаха преговори за търсене на решение за край на войната в Украйна. Сред участниците има представители на почти 40 държави, чиято цел е да се споразумеят за начините за прекратяване на войната. Русия не получи покана.

Сред участниците в срещата са: Украйна, САЩ, Великобритания, Германия, Бразилия, Южна Африка, Индонезия и др. Китай потвърди участието си предния ден и също присъства на срещата.

В Берлин казаха, че резултатът от срещата трябва да бъде "консолидиране на различни мирни планове", включително тези на Китай, Африка и Бразилия, с украинския план.

Украйна очаква трудни, но конструктивни преговори, каза ръководителят на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак, който ръководи украинската делегация. В резултат на срещата Украйна се надява да проведе в края на годината среща на върха, на която страните да формулират обща мирна инициатива въз основа на украинските искания.

По-рано Песков каза, че Кремъл ще следи преговорите в Джеда. Представителят на МВнР Захарова заяви, че срещата без участието на Русия е опит за създаване на антируска коалиция.

Според запознати източници Рияд е държал особено на форума да бъдат представители на Индия, Китай и Южна Африка от групата БРИКС, които противно на Запада не заеха страната на Украйна, но също и не подкрепиха руската инвазия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 8 месеца
До Аз и какви са тези тайнствени самолети?
217
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 8 месеца
ше праат сметка,обаче без кръчмаря !..?!
216
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
Започват преговори, защото Украйна до няколко дни ще получи самолети, с които ще изтласка ръшаните за отрицателно време!!!
215
1
 
7
 
! Отговори
Мдамммммм.... преди 8 месеца
Зеленски успешно преговаря със себе си за безусловното изтегляне на руснаците от Украйна.....
214
4
 
8
 
! Отговори
защо без Русия преди 8 месеца
тя да не е някакъв страничен наблюдател в цялата тази ситуация в която е набутаха всички тия лицемери които уж щели да говорят за мир. Наивници, така не се прекратява война.
213
9
 
4
 
! Отговори
Прокажена росия преди 8 месеца
С терористи руски не се преговаря!
212
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма лошо нека си преговарят. Зеленски няма да се съгласи и войната ще продължи а въпросните страни са лицемерни и правят това заради себе си.
211
6
 
3
 
! Отговори
Зоолог преди 8 месеца
Нещо викингите взеха да дават назад още при далечния шум от битка ,големи приказки се изприказваха големи хвалби бяха ,а сега по сайтовете само новини за ,,мода" и разни набедени артисти ,никому не известни на Запад !Сега чакат руснаците бившите им васали да ги спасяват .РЕЗИЛ ! Джуджето само с маймуни се среща последно време ! Сега да се стягат ,няма отърсване ,лабут ще има до прималяне и после пак лабут !
210
2
 
3
 
! Отговори
Хе-хе преди 8 месеца
Само Русия я нямаше. Ясно кой е от страната на булката.
209
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия отдавна има традиционно добри връзки с повечето африкански държави. Китай е конкурент на Русия в икономическите й връзки и затова китайски представител отиде в Джеда в отсъствието на руснаците. Целта е да изолира където може Русия от връзките й с БРИКС, а сетне и в цяла Африка и да я замести. Китайците са на 1-о място по производство на зърнени култури в света - 17% от световния добив на жито в света, а царевица консумират малко.Биха могли при нужда да закупят директно от Русия.
208
6
 
12
 
! Отговори
Извънземно преди 8 месеца
Ако се провеждат "мирни преговори" без участието на Русия, то това определено не са "мирни преговори" ... може би държавите събрали се по повод ситуацията в Украйна ще се опитат да "вразумят" Зеленски и да го принудят да отстъпи. Това е единственото обяснение защо Русия не е поканена и не е там. Защото "мирът ще зависи от това кога Зеленски ще се предаде" ... Дано скоро се намери решение.
207
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нямате нито списватели нито читатели но пречите системно и със страшна сила на малкото останали желаещи да се влкючат без да искат пари за това !
206
3
 
12
 
! Отговори
Сметка без кръчмар преди 8 месеца
ясно е, че поредната наглосаксонска мърсотия лъсва и търсят международно оправдание ... а у нас замениха успехите на контраофанзивата с истерия за домашно насилие
205
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украинските сили са използвали забранените касетъчни бомби дадени им от САЩ срещу столицата на Донбас Донецк и са оцелили и подпалили Университета там. Това не го ли виждат в Джеда. Украинците са терористи.
204
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дзивко прав си ако мога щях да ти сложа лайк но нямам достъп.
203
3
 
12
 
! Отговори
Дзивко преди 8 месеца
Могат да преговарят само Русия и Украйна с посредничеството на някоя страна или организация, другото просто са врели некипели
202
4
 
13
 
! Отговори
R.A.T.M преди 8 месеца
Прилича на лошо режисирана постановка. Няма как да има мир като не се съобразяват с едната страна на конфликта. Все едно да се съберат 40 държави без Щатите и да обсъждат мира във Виетнам, Югославия, Ирак, Либия, Сирия и Афганистан. Украйна е бита карта скоро Одеска и Николаевска област ще са руски, а те да се съберат 140 държави резултата е ясен орязана Украйна със столица Лвов да им е зле на поляците.
201
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Къде бяха тези 40 страни, когато сащ заплашваха, изнудваха и нападаха най-различни страни по целия свят? Но с Русия номерът не мина.
200
12
 
6
 
! Отговори
Разлика преди 8 месеца
За първи път се говори за мир...като агресора путин даже не е поканен. Който може да мисли, ще разбере.
199
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Гладът е по-силен от тока и войната" - Жозеф Борел.