Хакери са шпионирали дипломати от 4 държави в Беларус

Обект на нападение са били 15 устройства на служители на посолства
11 авг 2023 07:53, Елка Василева
3
Хакери са шпионирали дипломати от 4 държави в Беларус
Снимка: архив, БГНЕС

Група хакери са шпионирали в продължение на години служители на посолствата на четири държави в Беларус, включително по време на войната в Украйна, твърдят в свое проучване по въпроса изследователи от словашката фирма за киберсигурност "ЕСЕТ"(ESET), предаде Ройтерс.

Около 15 устройства, принадлежащи на дипломати от две държави от Европа, една от Южна Азия и една от Африка, които са работили в посолствата, са били обект на нападение, съобщи изследователят от "EСET", който е автор на доклада. Кампанията за цифров шпионаж е започнала около 2021 г. и все още е активна, се казва в  доклада.

Не беше ясно веднага колко служители са станали жертва на тази кампания. Но изследването, което разкрива нов и усъвършенстван хакерски екип, за който се твърди, че действа от Беларус, илюстрира колко уязвими могат да бъдат дипломатите по отношение на кибершпионажа.

Посолството на Беларус във Вашингтон не отговори веднага на искането за коментар.

Беларус е най-близкият съюзник на Русия в нейната война срещу Украйна. Минск е помогнал на Русия да достави военно оборудване и войници през границите си, за да подпомогне военните действия.

В доклада се казва, че хакерите са манипулирали данните на своите жертви "вероятно" на нивото на интернет услугата. Това означава, че те са могли да бъдат подмамени да изтеглят зловреден софтуер, без да разберат за това.

Подобни хакерски атаки трудно могат да бъдат избегнати от хората, казва Бил Марчак от групата за наблюдение на интернет "Ситизен Лаб" (Citizen Lab), която е базирана в университета в Торонто. Марчак, който не е участвал в изследването, каза, че резултатите на "ЕСЕТ" показват как интензивно дипломатите са обект на наблюдение.
(БТА, Пламен Йотински)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Във всеки случай не са били с айфони.
2
0
 
2
 
! Отговори
не, мерси преди 8 месеца
ловашката фирма за киберсигурност "ЕСЕТ"(ESET), предаде Ройтерс.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички го правят, но водещи са американците. Спомнете си скандала от преди 5-6 години, когато се доказа, че са шпионирали Меркел и Макрон. Но явно опорната е да се оплюва Беларус, защото е партньор на Русия.