Тайван: Няма да отстъпим пред авторитарни заплахи

Пекин разкритикува посещението на Уилям Лай в САЩ
14 авг 2023 08:11, Елка Василева
17
Тайван: Няма да отстъпим пред авторитарни заплахи
Снимка: БГНЕС

Тайван няма да се уплаши и няма да отстъпи пред авторитарни заплахи, заяви вицепрезидентът на острова пред поддръжници на кратко посещение в САЩ, разкритикувано от Пекин. Същевременно тайванският вицепрезидент потвърди готовността си да разговаря с Китай, предаде Ройтерс.

Уилям Лай, който е и водещ претендент за президентския пост в Тайван на изборите през януари догодина, е в САЩ на кратка официална визита на път за Парагвай за церемонията по встъпването в длъжност на новия президент. Парагвай е една от едва 13-те държави, които поддържат официални отношения острова, над който Китай има претенции.

Още по темата
И Тайван, и САЩ твърдят, че тези спирки, включително една в Сан Франциско на връщане, са обичайна практика, но Китай ги осъди и нарече Лай сепаратистки "размирник".

На обяд с поддръжници в Ню Йорк вчера Лай е заявил, че "ако Тайван е в безопасност и светът е в безопасност, ако Тайванският проток е мирен, тогава и светът е мирен", казаха от тайванското президентство.

"Независимо колко голяма е заплахата от авторитаризъм за Тайван, ние категорично няма да се изплашим, нито ще се огънем, ще отстояваме ценностите на демокрацията и свободата", заяви той.

Китай изпитва особена неприязън към Лай, който преди време описа себе си като човек, който работи за независимостта на Тайван" - чувствителна тема за Пекин, който не се отказал да прибегне до сила, за да постави острова под свой контрол.

Лай, който обеща да поддържа мира и статуквото, повтори в Ню Йорк, че е "много склонен" да разговаря с Китай за мир и стабилност, при спазване на принципите за почтеност и равнопоставеност.

Нард с това обаче той заяви, че ще брани суверенитета на Тайван, че само тайванският народ може да решава бъдещето си и че Република Китай (официалното название на Тайван) и Китайската народна република "не са подчинени една на друга".

Както Тайпе, така и Вашингтон се стремят спирките в САЩ да са ненатрапчиви и призоваха Китай да не предприема провокативни действия в отговор. При все това тайвански официални представители казват, че Китай вероятно ще започне военни учения тази седмица близо до Тайван, използвайки визитата на Лай в САЩ като претекст, за да сплашва гласоподавателите преди изборите догодина и да ги накара да се "страхуват от война".

На речта на Лай присъства Ингрид Ларсън, управляващ директор на Американския институт в Тайван - управлявана от американското правителство организация с нестопанска цел, която поддържа неофициални отношения с Тайван.
(БТА, Десислава Иванова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
1212 преди 8 месеца
Тайванските жълтуги пушечно месо срещу Китай. Ама САЩ ще трябва тука здраво да киха няма да е като за Украйна.
14
0
 
5
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 8 месеца
Поредните марионетки!
13
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Същата безродна марионетка като Конрад Аденауер...
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Американците сами ще бомбандират тайванските фабрики за чипове, както са барабар със работниците вътре, при най-малката опасност да попаднат в ръцете на законния си собственик - Китай. Те самите си признаха че вече имат такъв разработен план.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На тайванците ще им е по добре под Китайски диктат. Защото докато са под американски са под заплаха да бъдат играни като карта, по същия начин както Украйна срещу Русия. Доста са загубени Тайванците, защото не си цакат техния жокер докато все още важи - чип индустрията си. След 10-тина години американците ще си построят ново поколение фабрики, и Тайван вече няма да им е снабдител а конкурент, и тогава най вероятно тайванците ще бъдат хвърлени в огъня.
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Рублльо, изобщо да не ви минава през ум че САщ ще отстъпи технологичния гигант Тайван на Китай! САмо нападнете ище видите тогава кво се казва война..
9
3
 
3
 
! Отговори
ъъъ преди 8 месеца
Ами никой не иска да живее в диктаторска държава
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тайван е открадната територия, построена с откраднатите пари на Китай. Когато китайския народ се обръща срещу режима си, поредната кукла на америка, ония тръгват да бягат, крадейки всичко по пътя си, през почти цял Китай. После бягат на Тайван, където с част от откраднатото подкупват американците да да ги спасят от заслужения гняв на народа. Престъпна шайка зад парвана на демокрация, поредната държава кукла, чакаща реда си да бъде блъсната под влака в името на американското благо.
7
3
 
2
 
! Отговори
Конфуций преди 8 месеца
Западната дипломация триумфира след като успя да обърне руснаци срещу руснаци с войната в Украйна, сега се опитва да повтори успеха, този път като обърне китайци срещу китайци.
6
0
 
4
 
! Отговори
Itso преди 8 месеца
Тайландците нямат нищо против да се присъединят към Китай, единствено се страхуват че ще си загубят привилегиите да пътуват по света без визи и че търговските отношения със щатите ще се влошат, което ще удари целият бизнес на острова.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да се чет :Имаме американски ракети и ще ни пращат още при нужда:
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Китай дори няма да ви пита и ще ви анексира за 1 ден.
3
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бедняшки Китай с кейдж дуелърите полудява как това малко демократично парче земя отцепници от гнусния комунистически режим има десеторен БВП на глава от населението спрямо клоаката Китай.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 1 - Кои са "тея"? И какви нострадамуси те гонят?
1
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така де лягате само пред "демократични" заплахи.