НАСА: Тазгодишният юли е бил най-горещият месец от 1880 г.

Затоплянето на Земята е заради причинените от човека парникови газове
15 авг 2023 10:41, Елка Василева
17
НАСА: Тазгодишният юли е бил най-горещият месец от 1880 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Тазгодишният юли е бил по-горещият месец от 1880 г., когато започва да се изготвя световната статистика на температурните рекорди, предаде ДПА, като цитира НАСА.

Миналият месец е бил с 0,24 градуса по Целзий по-топъл от всеки друг юли в данните на американската космическа агенция, казват учени от Института за космически изследвания "Годард" на НАСА.

Юли 2023 г. е бил с 1,18 градуса по Целзий по-топъл от средните температурни показатели за периода между 1951 и 1980 г., съобщиха от НАСА.

"Данните на НАСА потвърждават това, което милиарди хора по света буквално усетиха: температурите през юли 2023 г. го превърнаха в най-горещия месец в историята", заяви ръководителят на НАСА Бил Нелсън.

"Науката е ясна. Трябва да действаме сега, за да защитим общностите и планетата ни; тя е единствената, която имаме".

Особено горещи бяха части в Южна Америка, Северна Африка, Северна Америка и Антарктическия полуостров, където се наблюдаваше повишение на температурите с около 4 градуса по Целзий над средните, допълват експертите на НАСА.

Данните на космическата агенция на САЩ показват, че петте най-горещи месеца юли от 1880 г. насам са се случили в последните пет години.

Директорът на института "Годард" Гавин Шмид казва, че затоплянето на Земята се дължи предимно на причинените от човека емисии парникови газове. "И това повишаване на средните температури подхранва опасните екстремни горещини, които хората изпитват".

Високите температури на морската повърхност допринесоха за рекордното затопляне през юли, а анализите на НАСА показват особено високи показатели в източната част на Тихия океан - доказателство за метеорологичното явление, известно като Ел Ниньо, започнало през месец май, отбелязва ДПА.

Феномени като Ел Ниньо или Ла Ниня, които затоплят или охлаждат Тихия океан, могат да допринесат за годишната променливост на глобалните температури. НАСА очаква да види най-голямото въздействие на Ел Ниньо през февруари, март и април 2024 г.
(БТА, Теодора Славянова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 8 месеца
Глупости...
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Я,па по -ладно лето не бе преживевал.НАСА с тази дезинформация да си облъчва американците,назе не моа уплаши
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
A га правиха ракети с двигатели които изгарят 20000 литра ракетно гориво в секунда за да може някакъв смотан астронавт да покара бъги на луната за 2 минути и да си направи черно-бяла фотосесия нямаше глобално затопляне нали ?Когато произвеждаха осемцилиндови шестлитрови двигатели за да се закара една дебела лелка до супермаркета за чипс и нудълс на промоция пак нямаше. И в момента в САЩ е по-евтино да си сипваш бензин в колата отколкото минерална вода.Цялата работа е за върнат ЕС в каменната ера
10
1
 
7
 
! Отговори
vgz преди 8 месеца
дали са им били калибрирани термометрите през 1880?
9
0
 
7
 
! Отговори
Фа преди 8 месеца
Не е ясно дали е от хората , все пак съдържанието на въглерод е 0,041 обемни% от атмосфератаГренладния се казва така, защото е била зелена едно време
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е нема що
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Осемдесета,си имаше крави бол и си отделяха метан.Кога ще се изчисти планетата от Клаус Шваабата и неговите шефове ,рептили?
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А 80та имаше ли глобално затопляне ,за един ПрЕател питам ?
5
2
 
17
 
! Отговори
Тенев преди 8 месеца
Всичко което се прокламира по темата с глобалното затопляне е поредния опит за прокарване на политиката на глобалистите ! Никакво затопляне няма, просто на нашата планета през определен период от време се случват определени циклични процеси !
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
СПАСИТЕЛИ, МАЙКА... еДВА НИ СПАСИХА ОТ кОВИД, СЕГА НИ СПАСЯВАТ ОТ КЛИМАТА.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не знам къде го измерват това, но в Гемания определено не е най-топлото лято. Отделно, че където живея до сега никога не е се е налагало толкова късно да спирам парното. Бях 2 седмици във България, на плажа беше хладно, водата студена, а в Казанлък, където нормално е 35+, сега беше също хладно и дъждове. За мен определено не е най-топло лято.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Затоплянето на Земята е заради причинените от човека парникови газове" - Затопляне може и да има, но че е причинено основно от човешката дейност е лъжа. Има си цикличност и затоплянето е от него.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А Юни не беше ли най-студения Юни от последните 100г? Щото рядко сме ходили Май и Юни с якета?