Отново пожари в Канада, обявиха извънредно положение

Над 130 000 кв. км са опустошени от огъня досега
16 авг 2023 08:13, Елка Василева
12
Отново пожари в Канада, обявиха извънредно положение
Снимка: архив, БГНЕС

Правителството на Северозападните територии на Канада обяви извънредно положение поради горските пожари, които причиниха мащабни опустошения в един отдалечен регион, а представляват и заплаха за столицата на територията Йелоунайф, предаде Ройтерс.

Още по темата
Решението дава на властите допълнителни правомощия за действия в отговор на стихията, а и подчертава безпрецедентните щети, нанесени от огъня досега през годината в страната, отбелязва агенцията.

"Това позволява (на правителството) да се сдобие и да вкара в употреба необходимите ресурси, които да подпомогнат управлението на безпрецедентния сезон на горските пожари, за да бъдат защитени здравето и сигурността на жителите на Северозападните територии", се казва в изявлението на местното правителство.

Правителството на Канада одобри оказването на съдействие от страна на държавата в борбата с горските пожари и мобилизира армейски части за потушаването на огъня в региона.

"Работим в тясно сътрудничество с правителството на Северозападните територии, за да гарантираме на общините необходимата помощ", заяви министърът на готовността при извънредни ситуации Харджит Седжън. Управата на самия Йелоунайф обяви извънредно положение на местно ниво. Мярката е превантивна, без да се пристъпва към евакуация, обявиха регионалните власти.

"Гражданите трябва да запазят спокойствие и да бъдат подготвени, в случай че ситуацията се промени", каза кметицата на Йелоунайф Ребека Олти.

Над 130 000 квадратни километра са опустошени от пожарите досега, рекордно много по това време на летния сезон, а близо 168 000 души са били принудени да се евакуират към момента. Горските пожари в Северозападните територии са вече 265, много над средната бройка за последните десет години - 185.
(БТА, Иво Тасев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва да ни интересува! Точно Западът иска от Бъкгария да си затворим въглищните централи, защото замърсявали. А те , като замърсяват в огромни размери, никой нищо не им прави. В САЩ , между другото , има повече от милион !!!!! пробити дупки за добив на газ, които са изоставени и не са запушени, от тях излиза газ еждневно. Кой е потърсил сметка за това замърсяване?
11
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Преди 2007 година, когато у нас имаше горски пожари, Русия прати самолет да гаси. После дойде нeфел'т плевнелиев и почна да дрънка срещу тях и как трябва да ходив в ес и нато. Когато две години по-късно пак имаше пожари, Русия не ппати самолет, а ЕС заяви да чакаме да изгори та да пратят експерти да оценят щетите. Факт.
10
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
ЕС и НАТО помагат ли?
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изнасят ни златото на безценица така че не ме интересуват.Да си горят там в ада от КалАДА!
8
0
 
1
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 месеца
Трябва да си купя една...червена Лада(дано...намеря) и да я...продам. Иначе няма да ме...пуснат в Канада.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Канада мобилизирала армейски части в помощ на пожарникарите чак 2 месеца СЛЕД началото им. Освен това никъде не се споменава каква техника е включена, защото, оказва се, това е дейност само на местно ниво и затова не са предвидени съществени технически ресурси. Когато в Русия стане пожар, винаги съобщават колко пожарни, колко хеликоптера, даже самолети имат за гасене, освен това и противопожарен влак, отделно хората. Тук няма информация. Защото нямат ресурс и защото не ги еня за природата.
6
2
 
2
 
! Отговори
хисаря преди 8 месеца
Може би е вече време да ви се пише истинската истина. Пишат ви "климатичните промени". А откъде идват тези промени като горе в космоса е доста по студено. .. И може би от тази земя вече излиза някакъв газ който лесно се пали от "климатичните промени"... Да не би да е такъв дето го горите в колите си. .... Казват че остава още малко.
5
0
 
2
 
! Отговори
пушенето е вредно преди 8 месеца
на всякъде по света, не само в Русия! нали ще се съгласите американофилчетата? :)
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
130 000 кв. км БЯХА преди месец. Сетихте се сега да пишете. Като ви сервираха на Хаваите какво е станало. Ей т'ва са ви развитите страни и напредналите държави.
3
1
 
2
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 месеца
Една България и нещо е...изгоряла в Канада. Хич да не им...пука,имат поне...още петдесет.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако не сте гледали видеото от сателит над Канада, как климатичните промени започват едновременно - в един и същ ден и час - десетки пожари из цялата територия, много сте изпуснали. Опасна работа са тия климатични промени, все едно са координирани и организирани.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
кирчу ще предпочете пожарите в канада от тези пред парламента, съвсем скоро :))))